2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Activa aratási bemutató

Agro Napló
A 2011-es év végén bemutatott Activa S sorozat az MF betakarítógép offenzívájának legújabb tagja. Az Activa S sorozat két tagból áll: egy 243 LE-s, öt szalmarázóládás, valamint egy 276 LE-s, 6 ládás gépből. Mindkettõ verzió választható egyedi MCS rotoros leválasztórendszerrel, így valójában 4 verzióból választhatnak a gazdálkodók. Az új kombájnok tervezésük révén tényleges megoldást nyújtanak teljesítmény és praktikusság terén.  


  

A teljesítményről 6,6 és 7,4 l-es SISU motorok gondoskodnak. A hathengeres erőforrások nem csak erősek, de SCR füstgázkezelő rendszerüknek köszönhetően takarékosak is. Az üzemanyag-fogyasztás csökkenés más modellekhez képest 10% is lehet.

A sikeres betakarítás gyakran már az első vágásnál eldől. Az új gépekhez kétféle vágóasztal rendelhető: FreeFlow hagyományos asztal Schumacher kaszaszerkezettel és PowerFlow asztal, amely garantálja, hogy a termény kalásszal előre kerüljön továbbításra. A PowerFlow asztalok dőlt termények, nedves körülmények bajnokai.

Továbbhaladva a termény útján fontos kihangsúlyozni, hogy a terményáramlás folyamatos a vágóasztaltól a ferdefelhordóig. A termény a ferdefelhordó teljes szélességében szétterül, ami maximalizálja a cséplőmű hatékonyságát. Továbbá, amikor a termény már készen áll a cséplésre, a teljesítményigény valamint az üzemanyag-fogyasztás is jelentősen lecsökken.

A cséplés hatékonysága és minősége egy gazdaság egész szezonját teljesítheti be vagy ronthatja el. MF kombájnokkal a gazdálkodók biztosak lehetnek benne, hogy a legjobb cséplést kapják gépeiktől. A nagyméretű, 600 mm átmérőjű cséplődob ballasztrudakkal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően nő a lendítőnyomaték. Így javul a cséplés hatékonysága, míg a kombájn kevesebb energiát használ és így alacsonyabb az üzemanyag-fogyasztása is.

Független a mellső és hátsó kosárhézag-szabályzás, amelyeket elektronikusan lehet a fülkéből állítani. Ezáltal a kezelő a körülményeknek megfelelő optimális pozícióba állíthatja a dobkosarat.

Az MCS rendszerrel ellátott kombájnok egy forgó magleválasztóval rendelkeznek, melynek előnye az állítható kosár és fordulat. Ez lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy a kombájn beállításait a termény állapotához igazítsa, ezzel optimalizálva a leválasztást és a szalmaminőséget.

Az MCS rendelkezik egy olyan egyedi megoldással, amely megkülönbözteti a többi leválasztó rendszertől: kosara felfordítható a forgó leválasztódob fölé, amikor nincs rá szükség. A dobkosár mozgatása elektronikusan történik, szerszámok nem szükségesek hozzá.

Ezáltal a kombájn teljesítménye optimalizálható száraz körülmények között is.


 

A rostaprofil az egyik kulcsa a rázóasztal teljesítményének. A magas térelválasztók egyenletesen elterítve tartják a terményt változó talajviszonyok esetén is.

Manapság azonban nem elégséges, ha egy kombájn jól dolgozik, időtállónak is szükséges lennie. Az MF betakarítógépek terménnyel közvetlenül érintkező alkatrészei vastagabb és nagyobb teherbírású anyagból készülnek. Még többet nyújtva, az alkatrészek 80%-a galvanizált és mindegyiküket még összeszerelés előtt ellátják festékkel. Ez tovább javítja a gépek élettartamát és maximalizálja használtkori értéküket. A csigavégek Hardox rendszerű erősítéssel rendelkeznek, így jobban ellenállnak a kopásnak.

A fülkében körbenézve láthatjuk, hogy a modern kezelőszervek logikusan kerültek kiosztásra. A domború üvegfelülettel ellátott kabin kitűnő kilátást nyújt előre, az alapfelszereltség légkondicionáló pedig gondoskodik a kellemes környezetről hőségben is. A monitorról minden fontosabb adatot, betakarítást érintő értéket, kombájnállapotot lehetséges leolvasni.

Az Activa S sorozat gépeinek magtartálya 8600 l-es kapacitással rendelkezik, amely elegendő a hosszú és eredményes munkavégzéshez. A gépek karbantartása rendkívül egyszerű. A szűrőkhöz, hűtőkhöz való hozzáférés csak egy mozdulat és tisztításuk, cseréjük sem igényel hosszas munkavégzést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tartson tovább a szénakészlet?

Hogyan tartson tovább a szénakészlet?

Szárazság idején is kulcsfontosságú, hogy a lovak megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékhoz jussanak. Érdemes megnézni távolabbi országok gyakorlat...

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

„Nagyigmándon és környezetében gazdálkodunk. A családomban régóta élethivatás a mezőgazdasággal való együttélés” – tudtuk meg Szentirmay Károlytól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!