Tojástermelés az AGROKOMPLEX C.S. Rt. takarmányaival

Agro Napló
A tojó típusú tyúkok nemesítése során az elmúlt időszakban a szelekció elsősorban a tojástermelés, az egyedi tojástömeg és a héjszilárdság javítására irányult. Mindebbõl következik, hogy jelentõsen megnõtt az egy tojótyúk által megtermelt összes tojás mennyisége, miközben látványosan javult a takarmányértékesítés is. Ezen megnövekedett igények kielégítésére fejlesztette ki az AGROKOMPLEX C.S. Rt. az Aranytojás tojó takarmányozási programját, melynek célja az egyes korcsoportok tápláló- és hatóanyag-szükségleteinek maradéktalan kielégítése volt.

A felnevelés és a tojó időszak különböző korcsoportjainak eltérő energia-, fehérje- és ásványi anyag szükségletét csak fázisos takarmányozással lehet tökéletesen kielégíteni. A jércenevelés célja, hogy a nevelési időszak végére a legalacsonyabb költségek mellett korának megfelelő testtömegű és fejlettségű jércével rendelkezzünk. A jércék takarmányozása az első 6- (8) hétben elveiben hasonlít a broilerek takarmányozásához. Az ebben az időszakban adott táp a húscsirkék tápjánál szegényebb energiában, nyersfehérjében és aminosavakban. Igen nagy gondot kell fordítani a folyamatos ellenőrzésére, mert ennek a korai periódusnak minden hibáját az állat egész élete során hordozni fogja. A termelés sikerességét alapvetően befolyásolja, hogy az állomány milyen korú és milyen testtömegű az ivarérés időpontjában. A TA 1031 cikkszámú Csibe indító táp etetésével, a korai időszak helyes takarmányozásával olyan tojóhibridet nyerünk, amely időben kezd tojni, hamar eléri a csúcstermelést és ezt a képességét hosszú ideig megőrzi.

A tojójérce fiatalkori növekedése igen nagy ezért ekkor nagy gondot kell fordítani a jércék fejlődésének folyamatos szabályozására. Az abdominális zsír lerakódásának fő időszaka a 8. és a 17. hét között van, a csontváz mérete 12 hetes kor körül alakul ki véglegesen, tehát ez az időszak döntő fontosságú a jérce életében. A takarmány adagolását, valamint a testtömeg mérését 8 hetes korban kezdik meg. A jércenevelés 6 (8)-17 hetes korig tartó időszakában az indító szakaszhoz képest visszafogottabban takarmányozunk, így a madár leszokik a túl nagymennyiségû napi takarmány-felvételről. Ezalatt a belső szervek nyugalmi pozícióban vannak. A cél az, hogy megőrizzük az első időszak végén kapott jó csontozatú, ellenálló, izmos madarakat. Ennek elérésére az AGROKOMPLEX C.S. Rt. a TA 1460, illetve a TA 1461 Jérce nevelő I-II tápot ajánlja etetni a fiatal madarakkal. A jérce nevelő I. és II. közötti különbség abban mutatkozik meg, hogy a nevelő I. tartalmazza a kokcídiózis megelőzésére szolgáló kokcidiosztatikumot (etetését a 12. hétig ajánljuk), a nevelő II. pedig gyógyszer-kiegészítés nélkül készül (etetését a 17. hétig ajánljuk).

A tojástermelési időszakban használt tápok jelentősen eltérnek a jércenevelés során alkalmazott takarmányoktól. Ezen idő alatt a madarak táplálóanyag-szükséglete többszöröse a jércenevelési fázisban felhasználtnak, így ebben az időszakban a takarmányozás hatékonysága döntően befolyásolja a tojástermelés jövedelmezőségét.

A jércenevelési időszak befejezésével a madarat fokozatosan kell átszoktatni a tojó takarmányra. A nevelő és a tojó időszak közé egy előtojó tápot iktatunk, amivel megteremtjük a jércék számára a gyors és problémamentes átmenetet a tojó fázisba. Ekkor robbanásszerû fejlődésnek indulnak a létfontosságú belső szervek és növekszik a csontozat szilárdsága és a kalcium beépülés, ezért kalciumban és aminosavakban gazdag táppal kell kielégíteni a madár igényeit. Ennek az elvárásnak minden tekintetben megfelel az AGROKOMPLEX C.S. Rt. TA 2267-es cikkszámú Előtojó tápja.

Annak ellenére, hogy étvágy szerint takarmányozunk a tojótyúk nem hízik el, hiszen ebben az időszakban még növekszik a madár, fejlődik a teste, belső szervei, kialakul és feltöltődik a kalcium raktára. Az eddig visszafogottan takarmányozott madár nem képes hirtelen túlzott táplálékfelvételre, a fokozott evés képessége az előtojó időszak során lépésről-lépésre alakul ki. A felnevelés végére, kb. 20 hetes korra elért testtömeg meghatározó a tojótyúk termelése tekintetében, ezért az előnevelés sikerességét vagy sikertelenségét reprezentálja.

E három nevelési szakasz eredményeként egy erős csontozatú, jó kalcium raktárral rendelkező, nem túl nehéz, jó étvágyú tojót kapunk, amely megkezdheti a tojástermelést.

A tojástermelési időszakban a madarak takarmányszükséglete többszöröse a jércenevelési fázisban használtnak, mivel a termelési szint 0-ról fokozatosan 90 % fölé emelkedik, miközben a tojók teste még folyamatosan növekszik. Az intenzív tojóhibridek által megtermelt tojás össztömege az állat testtömegének kilenc-tízszerese is lehet. A hihetetlen teljesítményhez biztosítja az alapot az AGROKOMPLEX C.S. Rt. TA 2257-es cikkszámú Extra tojó tápja, amely a tojó előkészítőhöz képest magasabb fehérje, aminosav és kalcium szinttel rendelkezik. Ebben az életszakaszban fokozott figyelmet kell fordítani az állatok kalcium és foszfor ellátásra, mivel a hosszabb ideig tartó zavarokat a szervezet nem tudja kompenzálni A 36. hetes kortól, amikor a termelés fokozatosan csökken, a TA 2247-es cikkszámú Csúcs utáni tojó tápot javasoljuk, ami a változatlan ásványi anyag és aminosav szintek mellett, csökkentett energia és nyersfehérje szinttel biztosítja a madár csökkenő igényeit. A Csúcs utáni tojó táp használatával javíthatjuk a tojástermelés ökonómiáját és csökkenthetjük az egy tojásra eső takarmányozási költséget.

A nyári időszakra, amikor a hőmérséklet magas és a takarmányfelvétel csökken a TA 2258-as Extra nyári tojó tápot javasoljuk. Ez egy emelt fehérje és aminosav-tartalmú táp, ami azért szükséges, mert a nagy melegek okozta csökkent takarmányfelvétel következtében kisebb mennyiségû takarmánnyal kell biztosítanunk a változatlanul magas igényeket. Az Extra nyári tojó táp használatával csökkenthető nyári nagy melegek alkalmával bekövetkező tojástermelés csökkenés esélye.

Látható tehát, hogy az AGROKOMPLEX C.S. Rt. a jércenevelés és tojástermelés teljes vertikumában biztosítja a szükséges takarmányokat és recepturákat. Célunk hogy Partnereink a legnagyobb megelégedettséggel és a lehető leggazdaságosabban neveljék fel a tojó állományaikat. Ehhez megfelelő szakmai hátteret biztosít az AGROKOMPLEX C.S. Rt. több mint 30 éves hazai piacon szerzett szakmai tapasztalata. Óriási segítség a vállalatunk számára, hogy tagjai lehetünk a világ egyik legnagyobb takarmányforgalmazó vállalat csoportjának, a holland Provimi Holdingnak és ennek révén lehetőségünk nyílik arra, hogy felhasználjuk és termékeinkbe beépítsük a legújabb kutatások és kísérletek eredményeit.

Tóth Szabolcs

product manager

Balogh Anita Patrícia

product manager asszisztens

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!