Martonvásár:
kalászos fajtabemutató 2014

Agro Napló
Az évről évre június második hetében megtartott martonvásári országos kalászos fajtabemutatón idén 9 növényfaj 44 fajtájával kerülhettek „testközelbe” az érdeklődő gazdálkodók. A bemutató fő gerincét adó kenyérbúzákon kívül kekszbúza, durum búza, tritikálé, őszi és tavaszi zab, tönkölybúza, alakor- és tönkebúza, továbbá rozs, valamint őszi és tavaszi árpa fajták kerültek bemutatásra.
A fajtasorban elvetett 22 búzafajtából és 3 fajtajelöltből aktuálisan egy tucat bír meghatározó jelentőséggel és ezek közül idén az
Mv Karéj és Mv Nádor számít vetőmagpiaci szempontból elérhető újdonságnak.

A prémium búzák minőségi csoportjában az Mv Kolo, Mv Toldi, Mv Suba, Mv Mazurka jól teljesíti az exportkövetelményeket, az Mv Pántlika inkább a belföldi piac javítóbúzája. Az Mv Suba 90%-os, az Mv Toldi és Mv Kolo 85%-os biztonsággal prémium minőségű. Az Mv Toldi a legkorábbi érésű minőségbúza. Az Mv Toldi és az Mv Kolo  fuzáriumtoleranciája a legjobbak között van. Az Mv Menüett magasabb szárú, nagyobb termés elérésére képes az Mv Suba, Mv Kolo és Mv Toldihoz képest, viszont W-érték és extenzográfos energiában nem annyira jó értékeket ad. Az Mv Karizma túlteljesíti a javító minőséget, extrém jó minőségű, de a sikérje a 34%-ot nem haladja meg. Farinográfos minősége A1 és kitűnő alveográfos, valamint extenzográfos eredményei vannak. Az
Mv Suba és Mv Kolo továbbra is a legelterjedtebb a martonvásári búzafajták közül. Az Mv Pántlika a malmi búzákkal is versenyképes fajta, mivel a malmi kontrollokhoz viszonyítva nagyobb termőképességgel rendelkezik. Kiváló ellenállóságú sárgarozsdára.

A jó malmi minőségű búzák csoportjának fajtái jól példázzák, hogy a termőképesség és a sikérminőség között nincs, a termőképesség és a sikérmennyiség között viszont van negatív összefüggés. Ezért nem érdemes B2, illetve C1 minőségű búzát nemesíteni és vetni, mivel hasonló termőképességűt, de jobb minőségűt is elő lehet állítani.
Az Mv Toborzó legnagyobb előnye koraiságában rejlik. E fajta koraiságához igazodva történő termesztése kiváló, 55–60 grammos ezermagtömegű, A1 minőségű javító búzát eredményez. A középkései árpákkal együtt érik. A búzaaratás széthúzására (előrehozására) kiválóan alkalmas.

Az Mv Tallér az Mv Marsall konkurense. Mindkettő közepes minőségű (B1 sütőipari minőség, 30% körüli sikér). A gyakorlatban átlagos vagy gyengébb feltételek között az Mv Tallér, intenzívebb körülmények között az Mv Marsall eredményesebb. Az Mv Tallérról idén kiderült, hogy sárgarozsda ellenállósága gyenge, az Mv Marsallé jobb és a betegség is később jelenik meg rajta, így van idő felkészülni a védekezésre. Az Mv Kikelet termőképesség, minőség tekintetében kiváló. Fakultatív búza. Őszi és kora tavaszi vetésben az egyik legjobb termőképességű martonvásári búza. Az Mv Karéjt nagyon nagy termőképesség és igen jó minőség (A1-A2), átlagos sikér (30% körül) jellemzi. Az Mv Karéj minőségtípusa az Mv 4, Mv 16, illetve a Fatima 2 régi búzafajtákhoz hasonlítható. Az Mv Lucilla-t genetikailag alacsony sikértartalom (30–32%), viszont kiváló sikérminőség (A1-A2) jellemzi, és termőképességben szinte mindig az egyik legjobb.

Az Mv Nádor az idei év elérhető újdonsága. Átlagosan 60 cm magasságú, szálkás kalászú féltörpe búza. Sok sikér, stabil B1-es minőség és igen nagy termőképesség jellemzi (8,2–9,3 t/ha volt 2013-ban üzemi körülmények között). Aszályos évben is 10%-kal verte a NÉbiH kontrollt országosan.

A nagy sikértartalmú malmi búzafajták esetében kisebb műtrágya-felhasználás mellett lehet megfelelő sikértartalmat elérni B1, esetenként A2 minőséggel. Export célra ezek a fajták nem alkalmasak a kedvezőtlen alveográfos (W, P/L) és extenzográfos (E135) értékek miatt.

Az Mv Csárdás visszaszorulóban van. Tartja magát Mv Béres, melyet az Mv Csárdásnál jobb minőség (A2) és termőképesség, valamint betegség ellenállóság jellemez, kivéve a sárgarozsda ellenállóságot, amiről idén lett tapasztalat. További terjedése várható az Mv Kolompos fajtának, mely a legjobb termőképességű ebben a minőségi csoportban, s egyúttal a legkésőbbi fajta is. Sok sikér-, illetve fehérjetartalom, valamint A2-es minőség jellemzi. Teljesen egészséges sárgarozsdával szemben. Jól bírta a különböző környezeti tényezőket. Az Mv Magdaléna fajtatípus közter-
mesztésben betöltött szerepe továbbra is meghatározó, s nem látni jelét hogy ez a közeljövőben jelentősen csökkenne. A gyenge adottságok között is jól termelhető fajta idén is jól vizsgázott például sárgarozsda ellenállóságból, és stabil 5-6 tonnás termésszintre, nagy sikértartalomra és B1-es sütőipari minőségre számíthatunk. 

További információ: www.elitmag.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!