„Újabb szárító lángolt” olvashatjuk gyakran a katasztrófavédelem oldalán az olajos magok és a kukorica szárítási időszakában. A legtöbb szárítótűz ebben az időszakban keletkezik a megfelelő, alapos és szakszerű karbantartás hiánya miatt. Egy esetleges káresetnél a közvetlen kár (szárító javítása és a megégett termény) is többmilliós nagyságrend, ráadásul a közvetett károkat sok esetben nehéz számszerűsíteni (termény elhordása másik szárítóra, bérszárítás költsége, többlet rakodási költségek, anyagmozgatások általi többlet szemtörés stb.). A kárrendezés is több hónapos utánajárást igényel, mire a biztosítótársaságoktól a károsult megkapja a térítést.
Mit tesz egy gondos gazda a megelőzés érdekében?
- Évente legalább egyszer alaposan kitakaríttatja a szárítóját.
- Kizárólag szakképzett személyre bízza a szárítót.
- Betartatja a gyártó ajánlásait.
- Olajos magok szárításánál csak a főventilátort használja. (Nem alkalmazza a visszakeringtetést.)
- Nem lépi túl a különböző kultúrák ajánlott szárítási maghőmérsékletét.
- A szárító levegő hőmérsékletét maximum a gyártó által ajánlott értékig emeli.
- A betakarítás rendkívüli leállásakor (eső, műszaki hiba miatt) – a szárító méretétől függően – a kitároló szerkezetet naponta legalább 15–30 percig járatja, hogy ne képződjenek összetapadások.
- Nem keveri az 5%-nál nagyobb nedvességtartalom különbséggel bíró terményt.
További hasznos tippekért látogassa meg weboldalunkat!
Mit tegyen ha baj van?
Ha azt gondoljuk, hogy tűz van, akkor a nagy baj elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelő lépéseket tegyünk.
Az általam javasolt sorrend:
- Szárító ventilátorának leállítása.
- Szárító főkapcsoló lekapcsolása.
- Oltóanyag (víz vagy gáz) szárítóba juttatása.
- Szárító vészürítő ajtajának nyitása.
- Izzó góc megkeresése, oltása.
- Újraindítás előtt a szárító átvizsgáltatása szakértővel. (Sérülések, feltapadások, tűz kialakulási helyének keresése.)
A tűzoltó hatóságot minden esetben értesíteni kell a tűzesetről a 105-ös telefonszámon!
Helyezze ki ezt a listát a szárítóhoz!
Kérésére öntapadós formában
megküldjük Önnek!
További információkért forduljon hozzám bizalommal!
Bosznay Péter terményszárító szakértő • tel.: 06-20/532-0793 • www.remode.hu
A cikk szerzője: Bosznay Péter