Kártevők jelentősége a baromfitartásban

Agro Napló
Az állattartó telepeken a legkülönfélébb élőlények — köztük a kártevők is — megtalálják a táplálkozásukhoz és szaporodásukhoz szükséges életfeltételeket. Ezen élőlények egy részének jelenléte közömbös az állatok és az állattartó szempontjából, mert sem a haszonállatok termelését, sem egészségét, sem pedig az állattartó épületek állagát hátrányosan nem befolyásolják. Más részük (a “kártevők”) viszont esetenként jelentős kárt okozhatnak bizonyos betegségek behurcolásával, telepen belüli fenntartásával, vagy az épületek állagának jelentős lerontásával.

A baromfitelepeken előforduló kártevők

A kártevőket csoportosíthatjuk a kártételük jellege, az ellenük való védekezés, illetve a rendszertani hovatartozásuk szerint is. Ez utóbbi beosztást választva megkülönböztetünk ízeltlábú, madár és emlős kártevőket.

A kártevők biológiája

A kártevők elleni eredményes védekezésnek az alapja életmódjuknak és viselkedésüknek alapos ismerete. Az irtásuk, illetve annak megakadályozása, hogy a kártevőktől mentesített telepre újra bekerüljenek csak akkor lehetséges, ha tudjuk, hogy mikor és hogyan tudjuk ezt elérni.

Ízeltlábú kártevők

A baromfi egészségét közvetlenül befolyásoló ízeltlábúak (külső élősködők)

Tolltetű: több mint 40 faját ismerjük

Apró lapos testű rovar, a petéket a tollakra rakja. Örökös mozgásával viszketést és nyugtalanságot okoz. Szembetűnő kártétele a tollazat lerágása. Egész életét a gazdaállaton éli le. Közvetlen érintkezéssel terjed. Egyesek vérrel is táplálkoznak.

Baromfióvantag (tyúkpoloska, zsindelytetű)

Tojásdad, lapított, barnásszürke színű 1 cm nagyságú atka. A baromfit vérszívás céljából éjjel támadja. Nappal a védett zugokban rejtőzködik. A kifejlett példányok több évig élve maradnak anélkül, hogy vért szívnának. Vérélősködő egysejtűeket terjesztenek.

Lábrüh (meszes láb)

Főleg idős madarak betegsége. A lábvég pikkelyei alá bújva járatokat fúrnak és ide rakják a nőstények a petéket. A gyulladás és allergiás reakció következtében a lábvég megvastagodik és a pikkelyek alatt jelentős korpásodás indul meg.

Madártetű-atka

Fél mm-es, sárgásszürke vagy vöröses-fekete nyolclábú atka. Nappal rejtekhelyein tartózkodik. Itt rakják le a nőstények a petéiket is. Életciklusa egy hét alatt lezajlik. Éjszaka vérszívás céljából támadják meg a baromfit. Kártételüket a rendszeres vérszívással idézik elő, ami fejlődésben való visszamaradást, soványságot, vérszegénységet és a tojáshozam csökkenését idézi elő. A kifejlett példányok vérszívás nélkül is több hónapot átvészelnek.

A baromfi egészségét közvetve befolyásoló ízeltlábúak:

Alombogár

Szinte kizárólag a mélyalmos típusú ólak lakója. Vírusok, baktériumok paraziták, gombatoxinok átvivője egyik állományról a másikra. Sajátos életmódja miatt sajátos védekezési technológiát kell alkalmazni ellene.

Madarak

A baromfitelepen a könnyen hozzáférhető táplálék miatt megjelenő madarak (verebek, galambok) több kórokozónak lehetnek hordozói. A helyenként megtelepedő fecskék pedig az ágyi poloska terjesztésében játszhatnak szerepet.

Emlősök

A baromfitartásban kártevőként szóba jöhető emlősök (vándorpatkány, házi patkány, házi egér) egy alcsalád tagjai. Kártételük kettős: a patkány és az egér kórokozókat terjeszt állat és állat valamint állatállományok között. Ürülékükkel, szőrükkel szennyezik a takarmányt. A vándorpatkányoknak nagy szerepük van a különböző állattartó telepek közötti járványterjesztésben. Másrészről erős fogazatukkal megrágják a vezetékeket, szigetelést, épületszerkezeteket, megnövelve ezzel a fenntartási költségeket.

A kártevők befolyása a baromfitartás jövedelmezőségére

A kártevők egy része folyamatosan és közvetlenül zaklatja az amúgy is feszített termelésre kényszeritett baromfiállományt, amely ennek következtében nem képes a genetikailag meghatározott teljesítmény elérésére. Más része a takarmány rendszeres dézsmálásával a termelési mutatókat torzítja. A kártevők betegségeket terjeszthetnek illetve tarthatnak fenn egy telepen. Az állattartó épületek állagának gyors romlásában nagy szerepet játszanak.

A kártevők elleni védekezés lehetőségei

A baromfi egészségét közvetlenül és közvetve befolyásoló ízeltlábúak (külső élősködők) elleni védekezés alapja az, hogy el kell kerülni ezeknek a behurcolását a telepre. Meg kell győződni arról, hogy olyan helyről szerezzük-e be a termelő állományt ill. a takarmányt, ahol ezek a kártevők biztosan nem fordulnak elő. Ha ennek ellenére mégis bekerül az állományba valamilyen külső élősködő, akkor a termelési időszakban a kártételének csökkentésére kell törekedni, úgy, hogy megfelelő rovarölő szer alkalmazásával a számukat csökkentjük. Az épület kiürülése után viszont nagyon gondos és alapos mechanikai tisztítással és a fertőtlenítés után elvégzett rovarirtással óvhatjuk meg a következő állományt a parazitáktól. A rovarirtás technológiáját a behurcolt ízeltlábú féleség (külső élősködő vagy alombogár) alapján kell megválasztani.

A zárt épületekben tartott állományoknál a vad madarak (galamb, veréb, fecske, stb.) fertőzést terjesztő szerepe csekély, mert közvetlen érintkezésük a haszonállatokkal kizárt. Veszélyt csak a takarmány szennyezése útján jelenthetnek. A baromfitartó épületek nyílászáróit célszerû madárhálóval ellátni. A takarmányt zárt rendszerben kell eljuttatni a telepekre ill. az állattartó épületekbe.

A rágcsálók viszont a kórokozók állandó hordozói lehetnek, és mint mechanikus vektorok is a különféle betegségek fizikai terjedését teszik lehetővé. A kórokozók terjesztésének másik módja, hogy a takarmány vagy etető berendezés a rágcsálók szőrével, ürülékével szennyeződik. Éppen ezért a telepen élő, ill. oda bevándorló rágcsálók irtását folyamatosan és tervszerûen kell végezni.

A rágcsálók elleni védekezésnek többféle módozata lehetséges. A mérgezett csalétkek kihelyezése a leggyakoribb és állattartó telepeken a haszonállatok veszélyeztetése nélküli védekezési mód. A mérgezett csalétkek hatóanyaga a vér alvadását gátolja meg. A csalétket fogyasztó rágcsáló (patkány) 3-8 nap múlva, fájdalommentesen pusztul el, így intelligens társai nem találnak kapcsolatot a csalétek elfogyasztása és az elhullás között. Ez azért lényeges, mert ha a csalétek fogyasztása és a pusztulás között rövid idő telik el, akkor a többi patkány visszautasítja a mégoly vonzó, ízletes csalétket is, ezzel meghiúsítva az eredményes rágcsálóirtást. Jelenleg a legmodernebb és legbiztonságosabb készítmény a Racumin pép, amelyet zárt térben és szabadban egyaránt biztonsággal használhatunk.

Hangsúlyt kell helyezni a bevándorlás megakadályozására. Ezt azzal érhetjük el, ha megakadályozzuk behatolásukat, megvonjuk táplálékukat, megszüntetjük fészkelő- és búvóhelyeiket, mérgezett csalétkeket és csapdákat helyezünk ki.

A kártevők jelentősége a természetszerû baromfitartásban

A természetszerû baromfitartás állategészségügyi szempontból sok előnnyel jár, de sok buktatót is tartogathat. A fent tárgyalt kártevők jelentősége megváltozik a szabadtartás körülményei között. Az állatok környezetét így sokkal nehezebb ellenőrzés alatt tartani, mint egy zárt épületben.

A közvetlen kártételt okozó ízeltlábúak (külső élősködők) jelentősége csökken, mert az állat és állat közötti közvetlen kontaktus lehetősége kisebb mint a ketreces tartásnál. A behurcolás lehetősége azonban ilyen körülmények között is fenn áll, tehát csak biztosan élősködőktől mentes helyről szabad a betelepítést végezni. (A szabadtartás körülményei között a belső élősködők szerepe és jelentősége megnövekszik, azonban ezeket nem a klasszikus értelembe vett kártevők közé soroljuk, tehát tárgyalásukra most nem kerül sor. A figyelmet viszont mindenképpen fel kívánom hívni a rendszeres laboratóriumi parazitológiai vizsgálatok elvégzésének jelentőségére!)

Több figyelmet kell fordítani a vad madarak fertőzést terjesztő szerepére, mivel a szabad tartás körülményei között (szabad etetők és itatók) több érintkezési és kórokozó átadási lehetőség van.

Megnövekszik a jelentősége a rágcsálók elleni védekezésnek is, mivel a már megtisztított területre történő inváziójuknak nincs mechanikai akadálya. Nagyobb hangsúlyt kap a szabadtartás körülményei között a megelőző jellegû rágcsálóirtás. Ennek során két alkalommal megelőző jellegû irtást kell végezni tekintet nélkül arra, hogy az adott időben észlelhető-e rágcsálóártalom vagy sem.

Budapest 2003. július 28.

(Dr. Merényi László)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!