Digitális farmmanagement – irányt mutat a profithoz

Agro Napló
Az elmúlt évtizedben felgyorsult az állattartó telepek technológiai színvonalának fejlődése, mely elsősorban az épületek és tartástechnológia korszerűsödését jelentette és magával hozta az egyes technológiai elemekhez kapcsolódó szoftverek alkalmazását. Nyomon követhetővé váltak a környezeti paraméterek változásai, állatfajtól függően különböző módszerekkel mérhető a napi takarmányfelvétel, a testtömeg-gyarapodás és akár az állategészségügyi státusz változása is.

Ez azonban csak a technológiai forradalom kezdete volt. Az igazi áttörést a ma még „szigetszerűen” működő technológiai elemek által mért paraméterek egy rendszerben való gyűjtése, értelmezése és elemzése hozza el. Ebben az automatizált folyamatban az adatok valós idejű információvá alakulnak és azonnal rendelkezésre állnak. A termelésirányítás és a tulajdonosok késlekedés nélkül hoznak döntéseket a mindennapi feladatokra, takarmányozásra és állategészségügyre vonatkozólag. Pontosabban meghatározzák beruházásaik sorrendjét a megtérülés függvényében. 

Mint gyakorló állattartók és takarmányozási szakemberek a fentiek megvalósítására fejlesztjük a Livestocker – Precíziós Állattenyésztési Platformot, amely egy bármely monogasztrikus állatfajra konfigurálható integrált vállalatirányítási és üzleti elemző rendszer.

A Livestocker képes egy partner korlátlan számú telepén történő gazdasági esemény elszámolására. Ennek következtében a több tíz telepből álló integrációk működtetése válik lehetségessé, akár egy-két emberrel, miközben a rendszerben keletkező adatok egyetlen szoftverben elérhetők és ez a platform az elszámolásokat, havi jelentéseket is automatikusan elkészíti. Ezeket az elszámolásokat a szoftver képes a rendszeren belül továbbítani a partnereknek.

Fejlesztéseink alapvető célja, hogy a hatékonyság növeléséhez szükséges információkat a lehető legkisebb adatgyűjtésre fordított energiával nyerjük ki. Bármely adat rögzítése a Livestockerben, illetve bármely termelésben használt szoftverben csak egyszer történjen – elsősorban a keletkezés helyén – és ezt követően az adatok áramlása teljesen automatizált.

„Fejlesztéseink alapvető célja, hogy a hatékonyság növeléséhez szükséges információkat a lehető legkisebb adatgyűjtésre fordított energiával nyerjük ki."

A Livestocker automatikusan „kommunikál” klíma- (pl. Hotraco) és etetőrendszerekkel (pl. WEDA), képes a különböző technológiából érkező adatok együttes – grafikus – megjelenítésére. Ezen kommunikációs képességek korlátlanul bővíthetők bármely technológiával, amely rendelkezik „API-val”.

Livestocker – A Digitális FarmManagement

A Livestocker strukturálja az adatgyűjtést, melynek menete egyben „irányítja” is a mindennapi munkafolyamatokat. Ha naprakész adatokat talál a rendszerben, biztos lehet benne, hogy a telepi munka rendszerben zajlik és nem maradnak elvégzetlen feladatok.

„A Livestocker strukturálja az adatgyűjtést, melynek menete egyben „irányítja” is a mindennapi munkafolyamatokat."

A szoftverben, illetve a telefonos applikációban adatrögzítést végzők jogosultsági szintjüknek megfelelően férnek hozzá az adatrögzítő, illetve lekérdező felületekhez. Olyan események, amelyek a gyakorlatban nem történhetnek meg, nem rögzíthetők. Ezzel biztosítjuk az adatok és információk minőségét.

A beépített feladatkezelővel szoftveren belül szervezhetjük az alapértelmezett, ütemezett és egyedi feladatokat. Munkabeosztás és mozgóbér-elszámolás néhány kattintással készíthető el.

A berögzített, illetve az automatikusan begyűjtött adatok alapján a Livestocker alapanyag-, takarmány- és gyógyszerkészletet kezel, elkészíti az istálló- és kezelési naplót, heti és havi jelentéseket. Figyelmeztet, ha nem a takarmányozási programnak megfelelő takarmánymennyiségek kerülnek etetésre, illetve a genetikára jellemző takarmányfelvételi és -növekedési görbe nem tartható.

A tervező funkciók lehetőséget biztosítanak a termelés volumenének és minőségének optimalizálására, a beruházások megtérülési idejének kalkulációjára.

Sertéstenyésztés és -hizlalás

A sertéstenyésztés és -hizlalás modulok termelési csoportonként adnak tájékoztatást a termelési eredményekről és költségekről az alábbi pontokon: született malac, választott malac, utónevelt malac, hízó és erről automatikusan heti illetve havi jelentést készít és küld.

Az egyszerűsített szakmai és pénzügyi lekérdezések mellett a felhasználóknak lehetőségük van időszakra, telepre, genetikára, rotációra és akár szállításokra specifikált elemzéseket végezni, melyek olyan mélységű betekintést nyújtanak a termelésbe, amivel kiszűrhetők a hatékonyság szempontjából leggyengébb pontok, továbbá optimalizálhatjuk az értékesítést és magasabb áron értékesíthetünk a vágóhidak felé.

A Livestocker kimutatja, hogy az egyes szakmai mutatók milyen hatást gyakorolnak a jövedelmezőségre. A specifikus termelési indexek – Livestocker termelési index, korrigált fajlag mutatók – használatával a termelés komplex értékelésére van lehetőség. Így összehasonlíthatóvá válnak az egyes rotációk attól függetlenül, hogy milyen induló- illetve értékesítési súly, vágóhídi súlylevonás volt az egyes csoportokban.

A Livestocker rendelkezik Danbred és Hypor akkreditációval, egy rendszerben képes kezelni a tenyész- és árutermelő állományokat és eleget tesz az automatikus jelentési kötelezettségnek a tenyésztőszervezetek felé.

„A Livestocker rendelkezik Dan-bred és Hypor akkreditációval, egy rendszerben képes kezelni a tenyész és árutermelő állományokat"

Néhány kattintással elkészíthető az ENAR- és KSH-jelentés, a gyógyszer és az állatjóléti támogatás. Jövőbeni fejlesztéseket követően a Livestocker fenntarthatósági jelentést készít, mely tájékoztat majd a telep ammónia-, foszfor-, réz- és cinkkibocsátásról.

Baromfinevelés és tojástermelés modul

A szoftver tojás moduljával a jérceneveléstől kezdődően nyomon követhető a tojáscsomagoló üzembe bekerülő tojás és a termelő állomány teljes életútja, majd a válogatástól egészen az adott tojás alapanyagból legyártott készáru értékesítéséig.

A tojás alapanyagok gyártás során történő méret szerinti válogatása alapján pontos, és naprakész alapanyagkészlet, selejtelemzés és tojásosztályozás információk állnak rendelkezésünkre.
A beérkező tojás- és csomagoló alapanyagok LOT-számmal történő ellátása lehetővé teszi, hogy a gyártási naplókban tételesen kövessük nyomon a készárugyártás során felhasznált tételeket.

„A szoftver tojás moduljával ... nyomon követhető a tojáscsomagoló üzembe bekerülő tojás és a termelő állomány teljes életútja, ... tojás ... készáru értékesítéséig."

A valós idejű, naprakész adatoknak köszönhetően gyors, azonnali döntést tudnak hozni a beérkező készáru-megrendelések készletről történő kiszolgálása során. A készárutételek vevőhöz történő szállításához szükséges saját prefix-szel sorszámozott szállítóleveleket a szoftver automatikusan generálja.

A Livestocker az értékesítésekhez kapcsolódó forgalomkimutatás, rendelésteljesítés, kintlévőség lekérdezéseknek köszönhetően teljes körű segítséget nyújt a profitmaximalizáláshoz.

A Livestocker megoldást nyújt minden olyan állattartó és állattenyésztő vállalkozás számára, aki szeretné kiaknázni a rendelkezésre álló és a jövőben beépítendő technológiában rejlő lehetőségeket. Mindeközben csökkentené az adminisztrációra fordított időt és pénzt.

Ha érdekelt a vállalkozása növekedésében és a profitja maximalizálásában, ne várjon tovább.

Lépjen kapcsolatba az AnimalSoft Kft.-vel!

www.livestocker.hu
info@animalsoft.hu

Akik már minket választottak:

Csicsófarm Kft., Hungary Pork Kft., Rábapordányi Mg Zrt., Pig & Hús Kft., Sertáp Kft., Claessens csoport, Mangal Ilona Kft., Bigecs Farm Kft., Méker Kgf., Szalka Team Kft., Frőhling Pig Farm Kft., Szabó László EV. Exata Csoport (SK), UBM csoport (HU, SK), Fuchs Tojás, Liverland Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!