Saaten-Union repcefajtákkal a biztos jövedelmezőségért!

Agro Napló
A Saaten-Union repcéinek európai sikerét a fajták és az MSL-hibridek teljesítménye biztosítja. Ezek a termőképesség, az olajtartalom, a stressztűrőképesség valamint az eredmények állandósága termőhelyektől valamint évjáratoktól függetlenül. Ezen tulajdonságok teremtik meg a repcetermelők számára azt a biztonságot és bizalmat, ami alapján olyan fajták mellett tudnak dönteni, amelyek a gyakran szélsőségesen eltérő termőhelyi és időjárási körülmények ellenére is biztos jövedelmezőséget nyújtanak. A Saaten-Union repcenemesítői, az NPZ valamint a Raps GbR Európában egyedülálló nemesítői hálózatot működtetnek Oroszországtól, Németországon, Anglián át egészen Franciaországig. A kiemelkedő nemesítői tevékenység mellett ez a széleskörű vizsgálati hálózat biztosítja azt, hogy a Saaten-Union stabil és innovatív partnere legyen a hazai repcetermesztőknek is.

A Magyarországon elsőként elismert Saaten-Union repcefajták, a VALESCA és ORKÁN széleskörben elterjedtek és még mindig a legkedveltebbek közé tartoznak. A VALESCA kiegyensúlyozott termőképességével, jó télállóságával a legkorszerűbb fajtákkal is képes versenyezni. Az ORKÁN már négy éve bizonyítja átlag feletti termőképességét (rel. 104,1%) is kimagaslóan jó olajtartalmát (rel. 102,8%), nem csak az OMMI kísérleteiben, hanem a köztermesztés körülményei között is. A Saaten Union fajtáinak új generációját képviselik a korai éréscsoportban a kiváló terméshozamú LENZO (rel. 104,4%) és DEXTER (rel. 103,4%). Az utóbbi kiváló olajtartalmának köszönhetően (rel. 101,5%) biztosít további pluszjövedelmet, így nem véletlen, hogy a DEXTER a szomszédos Ausztria vezető fajtájává vált. A középérésű csoportban a RASMUS az új generáció egyik képviselője. A hibridekkel „teletűzdelt” fajtakísérletekben is igazolta kiváló termőképességét (rel. 101,9%) és 42% feletti olajtartalma (rel. 100,5%), kiemelkedően jó télállósága és rendkívül alacsony glükozinolát-tartalma is jelzi, hogy nem csak a hibridek mellett elkötelezett termelők részesedhetnek a repcenemesítés legújabb vívmányaiból. Hasonlóan kiváló erényeket mutat a tavalyi elismerésû VIKING fajta. Kiemelkedő terméseredménye mellett (rel. 107,1%) rendkívüli fejlődési erélye, robosztussága, kimagaslóan jó télállósága és alacsony glükozinolát-tartalma alapján emelkedik ki az átlagfajták mezőnyéből.

Az MSL-hibridek csoportját a közkedvelt és az elmúlt szezon viszontagságos körülményei között is bizonyítani tudó ARTUS vezeti. A fajtákat 10-15%-kal meghaladó termőképessége, egyedülállóan jó télállósága és stressztűrőképessége mélyre lehatoló, erőteljes gyökérrendszerének köszönhető. Az újabb elismerésű BALDUR és KAPITAN hibridek pedig tovább erősíthetik az MSL-hibridek használatának létjogosultságát, hiszen az előbb felsorolt előnyök mellett ezek már a legjobb fajtákkal is összemérhető, magas olajtartalommal rendelkeznek. Valamennyi MSL-hibridre jellemző, hogy messzemenően megfelelnek a 2294/92. számú EU-rendeletnek (max. 25 µmol/g glükozinolát-tartalom, max. 2% erukasav tartalom), amely szabályozza, hogy mely fajták használata esetén jogosultak a repcetermelők a támogatások igénybevételére.

A Saaten-Union Európa vezető repcenemesítőjeként nemcsak csúcsminőségû genetikai alapot és kiváló vetőmagminőséget biztosít, hanem olyan -a fajtáihoz és hibridjeihez igazított- termesztéstechnológiai javaslatokat, amelyekkel magas szintû jövedelmezőséget érhetnek el a termelők. Részletes fajtaleírásaink és technológiai javaslataink mindenki számára elérhetőek a vetőmagkereskedőknél, integrátoroknál.

Blum Zoltán - Saaten Union Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!