Tenyésztők előtt az is jól ismert, hogy a kondíciónak az üszők nevelése során is jelentősége van. Ez már csak a mérsékelt súlygyarapodásra törekedés elvéből is következik. Az elhízott üsző nehezen vehető tenyésztésbe, és az ilyenek között gyakoribb a nehéz ellés is. A túlkondíciós üszőknél elhúzódik a tőgyszövet fejlődése, számolni kell a tőgyszövet korai elzsírosodásával, mely később a tehén életteljesítményét csökkenti. Üszőknél 6 hónapos korban érdemes a kondíciót ellenőrizni, mely alapján következtethetünk arra, hogy növekedésük túl gyors, vagy éppen lassú-e? Másik ilyen alkalom a tenyésztésbevétel ideje. Az ellés előtti kondícióbírálatnak is igen nagy a jelentősége
Teheneknél az eredményesnek tűnő gyakorlat szerint a következő termelési fázisokban javasolható a kondíció ellenőrzése: ellés után 60 napig, 61-120 nap között, 121-210 napig, a laktáció végén, valamint a szárazonállási időszakban. Mi nagyon fontosnak tartjuk az előkészítés megkezdésekor is ellenőrizni a kondíciót.
A szárazraállitáskori kondíció az irodalmi adatok szerint akkor ideális a legtöbb szerző szerint ha 3.5 pont, és elfogadható 3,0 és 3,5 pont között, de ettől kissé eltérő véleményekkel is találkozhatunk, 3,5 és 4,0 pont közötti, vagy 3,0-3,75 pont közötti ajánlások is vannak, emellett 2,5 pontos szárazraállításkori kondícióról is olvashatunk.
Teheneknél az ideális, ajánlott elléskori kondició tekitetében igen egyöntetû a vélemény. Legtöbb szerző a 3,5 pontot tartja ideálisnak, az elfogadhatót pedig 3,0 és 4,0 pont között határozták meg.
Különösen ügyelnünk kell a túlkondíciós vagy gyenge kondíciójú tehenek egészségére, és azt javítanunk kell. A tenyésztő ily módon elérheti, hogy állományának növekvő hányada ellésre kedvező kondícióba kerül, tehenei egészségesek maradnak, és gazdaságosabban is termelnek A kondíciópontozás általános elterjedtségéről még sajnos nem beszélhetünk, de az egy tehénre jutó tejtermelés növekedésével elterjedése várható.
Vizsgálataink során arra kívántunk választ kapni, hogy az üszők ellés előtti kondíció hogyan befolyásolja a későbbi termelést, milyen eredményeket érnek el az első laktációban, az első laktációt milyen kondícióval fejezik be, illetve milyen kondícióval rendelkeznek az előkészítőbe kerüléskor és ez a kondíció milyen tejtermelést, eredményez a második laktációban.
Vizsgálatainkat a Bicsérdi Aranymező Rt. tehenészeti telepén végeztük.
Az elemzésben 227 holstein-fríz és magas holstein-fríz vérhányadú keresztezett tehén vett részt, a kondíció bírálat 5 pontos skála alapján történt.
A kapott vizsgálati eredmények alapján összefoglalásképpen a következők állapíthatók meg:
Az üszők előkészítés előtti kondíciója alapján megítélhető, hogy a legjobb (9348 kg) első laktációs eredményeket azok az üszők produkálták, amelyeknek a kondíciópontszáma 3,3-3,4 pont közötti, emellett a második laktációban ezt az eredményt még 200 kg-mal növelték is. Igen jó 9000 kg feletti eredményt produkáltak a gyenge és közepes (2,0-2,9 pont) kondícióval rendelkező egyedek is, de a második laktációban már nem minden esetben tudták ezt a magas termelést javítani. A 3 és 4 pont közötti kondíció 8748-8918 kg-közötti első laktációs tejtermelést eredményez, melyek a második laktációban 9000 kg fölé emelkednek. A nem kívánatos (4,1-5,0) plusz kondíció hatására a tejtermelés gyengébb (8198 kg) lesz, mely a második laktációban tovább csökken. A kapott eredményeket az 1 sz. táblázat szemlélteti.
1. táblázat: Az első és a második 305 napos laktációs tejtermelés, valamint az első laktáció végi (előkészítés előtt) kondíció alakulása az üszőkori kondíció (előkészítéskor) függvényében |
|||||||||
Kondíció- pontszám (üsző) |
n | % | első 305 napos laktáció | második 305 napos laktáció | |||||
Nap | Tej (kg) | LnTej (kg) | Kondíció | Nap | Tej (kg) | LnTej (kg) | |||
2,0-2,5 | 13 | 5,7 | 298 | 9002 | 36,1 | 3,23 | 305 | 9710 | 43,3 |
2,6-2,9 | 31 | 13,7 | 296 | 9218 | 37,4 | 3,2 | 303 | 9049 | 40,8 |
3,0-3,2 | 103 | 45,4 | 299 | 8915 | 37,1 | 3,24 | 300 | 9183 | 42,1 |
3,3-3,4 | 3 | 1,3 | 302 | 9348 | 36,4 | 2,83 | 305 | 9534 | 40,2 |
3,5 | 31 | 13,7 | 298 | 8918 | 37,2 | 3,16 | 298 | 9001 | 42,7 |
3,6-4,0 | 24 | 10,6 | 299 | 8748 | 35,3 | 3,38 | 298 | 9309 | 42,7 |
4,1-5,0 | 1 | 0,4 | 271 | 8198 | 36 | 3,7 | 285 | 7203 | 34,4 |
0 | 21 | 9,3 | 293 | 9033 | 37,6 | 3,17 | 303 | 9944 | 44,4 |
összesen | 227 | 100,0 | 298 | 8958 | 36,9 | 3,23 | 301 | 9250 | 42,3 |
Az adatok alapján az is megállapítható, hogy az üszőkori kondíció az első laktáció végén az előkészítőbe kerülő tehenek kondícióját nem befolyásolja, befolyásoló tényező csak a teljesített laktáció lehet, tehát az üszőkori hiányosságok az első laktációban korrigálhatók. 1. ábra
Vizsgálatokat végeztünk annak megállapítására is, hogy az első laktációs tejtermelés a laktáció végén milyen kondíciót eredményez, és ez az ellés előtti kondíció hogyan befolyásolja a második laktációs tejtermelést.
2. táblázat: Az első és második laktációs tejtermelés, valamint az első laktáció végén lebírált kondíció alakulása. | |||||||
n | első 305 napos laktáció | második 305 napos laktáció | |||||
Nap | Tej | LnTej | Kondíció | Nap | Tej | LnTej | |
40 | 298 | 9275 | 37,7 | 2,0-2,5 | 302 | 9532 | 41,9 |
73 | 295 | 8925 | 36,8 | 2,6-2,9 | 303 | 9258 | 42,0 |
145 | 298 | 8997 | 36,7 | 3,0-3,2 | 301 | 9398 | 42,4 |
22 | 296 | 8877 | 35,7 | 3,3-3,4 | 300 | 9633 | 42,3 |
48 | 300 | 9121 | 36,9 | 3,5 | 302 | 9853 | 44,2 |
64 | 303 | 8739 | 35,8 | 3,6-4,0 | 298 | 9270 | 43,6 |
9 | 305 | 8158 | 32,6 | 4,1-5,0 | 302 | 9281 | 43,1 |
401 | 299 | 8959 | 36,5 | összesen | 301 | 9430 | 42,7 |
Igen magas, 9275 kg-os laktációs tejtermelés után a kondíció igen gyenge (2.0-2,5) lesz, viszont ilyen kondícióval az egyedek második laktációban ezt a szintet 300 kg-mal emelni is tudják még. A 2,6 és 3,4 pont közötti kondícióval az előkészítőbe bekerülő egyedek tejtermelése 8925 és 8877 kg között alakult, ezt a termelési szintet a második laktációban közel 300-700 kg-mal még növelték is. Legjobb tejtermelési eredmények az ideális (3,5 pont) kondíció kategóriában figyelhető meg. Gyengébb tejtermelés eredménye a laktáció végén a plusz kondíció, ennek ellenére a következő laktációban a termelés emelkedik.(2. táblázat)
A vizsgálatok befejező részében azt vizsgáltuk, hogy az üszők ellés előtti, illetve az előkészítőbe bekerüléskor lebírált kondíció milyen első laktációs termelést eredményez,
3. táblázat: Az üszők előkészítéskori kondíciójának hatása az első laktációs termelésre |
||||
Kondíció- pontszám (Üsző) | n | Nap | Tej | LnTej |
2,0-2,5 | 31 | 300 | 8943 | 36,9 |
2,6-2,9 | 80 | 301 | 9092 | 37,4 |
3,0-3,2 | 285 | 300 | 9087 | 37,4 |
3,3-3,4 | 28 | 305 | 9287 | 38,0 |
3,5 | 68 | 300 | 9195 | 37,8 |
3,6-4,0 | 57 | 300 | 8977 | 36,2 |
4,1-5,0 | 5 | 298 | 8002 | 35,2 |
összesen | 554 | 301 | 9082 | 37,3 |
Az üszők előkészítés előtti kondíciója befolyásolja az első laktációs tejtermelést. Azok az egyedek, amelyeknek a kondíciópontszáma 2,0-2,5 közötti, első laktációban 8943 kg tejet produkáltak. A 2,6-2,9 illetve 3,0-3,2 pontos kondíció 9092-9087 kg-os tejtermelést eredményez. Az ideális kondíciót megközelítő kategóriában (3,3 - 3,4 pont), a tejtermelés (9287kg) a legnagyobb, ezt a termelési szintet megközelítik a kívánatos 3,5 pontra lebírált üszők termelései (9195 kg) is. A még elfogadható (3,6 - 4,0 pont ) kondícióval rendelkező üszők is magas termelésre (8977 kg) képesek. Leglátványosabb a tejtermelés csökkenés (8002 kg) a nem megfelelő, plusz kondícióval az előkészítőbe kerülő üszőknél figyelhető meg. (3. táblázat)
Vizsgálataink eredményei igazolják, hogy a gyengébb kondíció kevésbé rontja az üszők tejtermelését, mint a túlkondíció, melynek termeléscsökkentő hatása 4.1 kondíciópont felett már mindkét laktációra hatással van. Ez azt a tényt erősíti, hogy az elzsírosodott, túlsúlyos üsző termelése tartósan és jelentősen is csökkenhet az optimálisabb kondíciójú állománytársaikhoz képest.
Azon egyedek, melyek 1. laktációjukban viszonylag magas tejtermelést produkáltak igen gyenge illetve gyenge kondícióval fejezték be laktációjukat, emellett tejtermelésüket még növelték is a második laktációban. Legnagyobb tejtermelést az 1. és 2. laktáció során az optimális kondícióban lévő egyedek érték el. Az alacsony tejtermelésû egyedek plusz kondícióval zártak, de 2. laktációs termelésüket az elhízás ellenére emelni tudták úgy, hogy a termelési szintjük viszont átlag alatti maradt
Hasonló tendencia figyelhető meg az üszők előkészítés előtti kondíciójának és az első laktációs tejtermelés közötti összefüggések vizsgálata során is. A gyenge és az ideális kondíció magas tejtermeléssel párosul, míg a plusz kondíció nagymértékben csökkenti a tejtermelést.
1Szili János - 2Báder Ernő- 2Muzsek András - 3Györkös István- 2Báder Péter- 2Gergácz Zoltán
2Kovács Anita
1 Bicsérd, Aranymező Rt.
2 Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Mosonmagyaróvár, Vár 2.
3Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet
Herceghalom, Gesztenyés út 1.