A sertéstelepeken alapvetően kétféle takarmányozási módot alkalmaznak: az ad libitum, azaz az étvágy szerinti takarmányozást és az adagolt etetést. Az étvágy szerinti etetésnek alkalmazzák az ún. adagolt ad libitum változatát is. Ez esetben az önetetőt hagyják kiürülni, így a nap bizonyos szakában nincs az állatok előtt takarmány.
Adagolt etetés alatt egy adott korú, tenyésztési/tartási irányú állatcsoport részére előírt fejadagok összességének napi két-három alkalommal történő kiosztását értjük. Az egy állatcsoport, illetve egy kutricában elhelyezett állatok napi fejadag összegét kézi erővel, beépített vagy mobil gépekkel vályúkba vagy önetetőkbe osztják ki.
A takarmány konzisztenciája alapján négy csoportba sorolható:
- száraz takarmány (derce, pellet), mintegy 86 % szárazanyagtartalommal;
- nyirkos takarmány, szárazanyagtartalom: kb. 75 %;
- pépes takarmány, szárazanyagtartalom: kb. 40 %; és
- folyékony takarmány, 30 % alatti szárazanyagtartalommal.
A hagyományos etetési-itatási technológiák nagy hátránya a jelentős vízpazarlás. A sertések élettani ivóvízigénye mintegy 3 liter 1 kg takarmány szárazanyagra vetítve. Ez a gyakorlatban 3,5-4 liter ivóvízigényt jelent 1 kg dercés-, vagy pelletált takarmány etetésénél.
Az önitatók azonban, főleg közvetlen vízhálózatra kötve érzékenyek a nyomásingadozásra. Amennyiben pedig egy hagyományos csészés önitató nyomáskiegyenlítő előtéttartály és gyakori ellenőrzés nélkül üzemel, naponta akár 30 m3 víz elfolyatására is képes.
A GATE (jelenleg SZIE) Takarmányozási Tanszékével végzett hízlalási kísérleteink során összehasonlítottuk a hízók vízfelhasználását csészés és szopókás önitatók alkalmazása mellett. A szopókás önitatóknál mért vízfelhasználás csak mintegy 41 %-a volt a csészés önitatóknál, mért értéknek (két, egymásmelletti kutrica, azonos állatlétszám és testtömeg; 1. ábra).
Az elmúlt 4-5 évben több nagyüzemi méretû sertéstelep is áttért az almozás korszerû formájára, az alomtakarékos, ferdepadozatos (~7 % lejtés) tartásmódra. Ennek a tartásmódnak egyik követelménye, hogy az alomnedvesítő, vízpazarló csészés önitatókat kiiktassák.
Így egyre inkább terjed a pellet, derce etetésére egyaránt alkalmazható, szopókás önitatóval szerelt kombinált önetetők használata, amelyekkel mind a takarmány, mind a vízfelhasználásban jelentős megtakarításokat lehet elérni.
A kombinált önetetők egy- vagy több etetőhelyesek, etetővályús- vagy körtálcás megoldásúak (2. és 3. ábrák).
Nagyüzemi méretû sertéstelepek adatszolgáltatásából kitûnik, hogy a folyékony takarmány etetéséről száraztakarmány etetésére áttérve a hízók takarmányértékesítése 500-600 g-al javult.
Saját korábbi vizsgálataink szerint még az etetők kialakításának is jelentős szerepe van a hízékonyságban. Adott testtömeg (pl. 80 kg) elérésénél 1-2 hónap különbség is előfordulhat (4. ábra). Az ábra középső görbéjéből leolvasható, 80 kg-os testtömeg eléréséhez szükséges mintegy 175 napos életkor természetesen már túlhaladott. Jelenleg a jó színvonalon üzemelő telepeinken ezt a testtömeget a hízók már 140-150 napos életkorra elérik. Ezeknek a telepeknek a tartási-, takarmányozási jellemzőik az 1. táblázat szerint alakulnak.
Az 5., 6. és 7. ábrák a telepeinken leggyakrabban alkalmazott, zárt láncú, automatikus feltöltésû kombinált önetetőket mutatják be.
Húsminőség és takarmányozási mód
A jobb húsminőségû vágósertés átviteli ára magasabb, értékesítési lehetőségei kedvezőbbek. A végtermék minőségét elsődlegesen a fajta és a takarmányminőség határozza meg, de mint említettük, jelentős minőséget befolyásoló tényezők a környezeti állapot (istállóklíma, porkoncentráció), vagy a férőhely kialakítás- és nagyság, padozatminőség, almos- vagy alomnélküli tartás és nem utolsó sorban az etetés-itatás módja. Az elmúlt években a vizsgált sertéstelepeken az alkalmazott négy jellemző etetési módot a húsminőségi mutatók elemzésével rangsoroltuk (2. táblázat).
A húsminőségi mutatók és az adott telepen alkalmazott takarmányozási módok elemzése során megállapítottuk, hogy a színhúsarány és a húsminőségi jelzőszám a száraztakarmányt adagoltan etető sertéstelepeken a legkedvezőbb. Ezeken a telepeken a vágósertések 2,95 %-a S minőségi kategóriájú volt, szemben az ugyancsak száraztakarmányt ad libitum etető telepek 1,94 %-os értékével. Az S-P minőségi kategóriák húsminőségi jelzőszáma a fenti sorrendben 1,87 és 2,17 értékre adódott.
1. táblázat | |||
Tartási – takarmányozási jellemzők (12,7%-os telepi elhullás mellett) | |||
Megnevezés, jellemzők | Szoptatás | Utónevelés | Hizlalás |
0. nap | 28. nap | 83. nap 185. nap | |
(1 állatra) | 28 nap | 55 nap | 102 nap |
Testtömeg: (kg) | 1,5 | 9,0 | 35 110 |
Tömeggyarapodás: (kg) | 7,5 | 26 | ráhízás: 75 |
Takarmányértékesítés: (kg/kg) | 0,6 | 1,8 | 3,0 |
Takarmányfogyasztás:(kg) | 4,5 | 46,8 | 225 összesen: 276,3 |
Napi átlagos takarmány fejadag: (kg/nap) | 0,16 | 0,85 | 2,20 |
Napi átlagos testtömeg-gyarapodás: (g/nap) | 267,86 | 472,73 | 735,29 |
Ivóvízigény: (dm³/nap) (élettani:~3 dm³/kg.tak.) | 0,5 | 2,6-3,0 | 6,5-7,0 |
A vizsgálatba vont telepeken négyféle takarmányozási technológiát elemeztünk:
I. Száraztakarmány, ad libitum etetéssel
II. Száraztakarmány, adagolt etetéssel
III. Pépes takarmány, adagolt etetéssel
IV. Folyékony takarmány, adagolt etetéssel.
Vizsgálataink 14 olyan sertéstartó gazdaságból begyûjtött, több mint 15 ezer db vágósertés minősítési adatainak feldolgozására alapozva végeztük, amely gazdaságok többségének mûködését hosszú évek óta figyelemmel kísérjük, ismerjük a telepek tartástechnológiáját, üzemeltetési problémáit.
A 7 vágóhídról begyûjtött több mint 600 ezer, valamint a közel 1,3 millió sertésre vonatkozó első féléves országos adat általános helyzetfelmérésre és modellszámítások elvégzésére adott lehetőséget.
Az értékelő adatok összevetése után arra a következtetésre lehet jutni, hogy mind az S-E minőségi kategóriákban jutó vágósertések száma, ill. S-P kategóriák közötti megoszlása szerint, mind a minőségi index és a színhúsarány alapján a takarmányozási módok között a következő rangsor állítható fel:
Az elvégzett vizsgálatok során modelleztük egy 500 kocás sertéstelep takarmányozási rendszerének átalakítását, az utónevelők és hizlalók beruházási költségigényét és a megtérülést. A többlet beruházási költség a takarmányozási-itatási költségek csökkenése, valamint a hősminőség javulása révén elérhető többlet árbevétel figyelembevételével 3 év alatt megtérült.
2. táblázat | |||||||
Sertéstelepek jellemző takarmányozási módjai és a vágósertések minőségi jellemzőinek összefüggései a vizsgált időszakban |
|||||||
Takarmányozási mód és takarmány konzisztencia | Országos | ||||||
Megnevezés | Száraz takarmány |
Pépes takarmány |
Folyékony takarmány |
vágóhídi | |||
Száraza.-tart: 86% | Száraza.-tart. : 40% | Száraza.- tart.:
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUKKomoly lehetőségek rejlenek a magyarországi takarmánygyártásbanA világ növekvő tej- és húsfogyasztása miatt a takarmánygyártás továbbra is perspektivikus ágazat, amelynek magyarországi fejlődése főként a hatékonys... Fermentált takarmányok alkalmazási lehetőségei a monogasztrikus állatok takarmányozásábanNapjainkban a fermentált takarmányok etetése a baromfifajoknál (pl. brojlercsirkéknél) még nem annyira elterjedt, mint a sertéságazatban, ahol a folyé... A magyar agrárexport fontos terméke az állati takarmányAz élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el a gabonák után a második legnagyobb exportárbevételt és külkeresk... Heti fókusz: Alternatív fehérjenövények a gyakorlatbanA szója mellett más fehérjenövényeknek is van létjogosultsága mind takarmányozásban, mind pedig a humán étkezésben. A hozzászólásokért kattintson! A fermentált takarmányok jelentősége a hízósertések takarmányozásábanAz intenzív, nagyüzemi körülmények között tartott, biológiailag mindenevő sertések takarmányozása napjainkban főként növényi eredetű takarmányokon ala... Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé?Hagyjunk fel a rossz beidegződésekkel, és takarmányozzunk úgy, hogy nagyobb tejhozamot érjünk el! CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növénytermesztés napfény nélkül: ez lehet a megoldás az élelmiszerválságra?Amerikai kutatók egy új módszert dolgoztak ki, amely napfény nélkül is lehetővé teszi a növények fejlődését. Tuti tippek: így lesz virágzó a karácsonyi kaktusz az ünnepekreTermészetes környezetében karácsony táján virágzik, éghajlatunkon pedig hűvösebb helyen, 15-20 fok között érzi jól magát. Érkezik a havazás Magyarországra: mutatjuk hol, mi várható a következő napokbanA jövő hét elején még többfelé várható hó, havas eső, eső, majd karácsony első napján már kiderül az ég, ezután vissztatr a borult, párás idő. Népszerű élelmiszert ellenőriztek a hatóságok: meglepő eredmények születtekA vizsgálat szerint három török csoki szezámmagot tartalmazott, míg öt emírségi mintában pálmaolajjal helyettesítették a csokoládét. Ezeket a borokat veszi most rengeteg magyar: megőrülnek értük itthonA Veszprémi Érseki Pincészet főborásza arra számít, a felmelegedés miatt a Balatonnál is nagyobb teret nyer majd a kékszőlő.
NÉPSZERŰ CIKKEK
KONFERENCIAAgrárszektor Konferencia 2024Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
|