Egy sor gépújdonság a hazai felhasználói körnek

Agro Napló
CLAAS nemzetközi sajtótájékoztató – II.  Bad Saulgau adott otthont a CLAAS 2014. évi nemzetközi sajtótájékoztatójának, ahol a cég gyártásában álló új termékeket mutatták be a sajtó munkatársainak. Az Agro Napló augusztusi számában már olvashattak a CARGOS rendfelszedő kocsit és a DISCO kaszákat érintő változásokról. A következőkben az erőgép frontot, a szálastakarmány-betakarítás eszközeit és az elektronikát érintő újdonságokat és változásokat ismertetjük.

Átdolgozott ARION család

2014-ben az erőgép-fejlesztések tekintetében az alacsonyabb teljesítményosztályt célozta meg a német gépgyártó, aminek eredménye egy teljesen átdolgozott ARION 400-as traktorcsalád. A sorozat három tagja eddig a 67–82 kW (90–110 LE ECE R120 szerint) teljesítménytartományt fedte le, azonban a további három új típussal összesen hattagúra bővült (410, 420, 430, 440, 450, 460) és 104 kW-ig (140 LE) érhető el a 400-as széria. Ez a teljesítmény minden felhasználási módban elérhető, így nincs szükség további boost-ra. Az új 400-as traktorok erőforrásaként egy nagy teljesítményű közös nyomócsöves FPT motorok szolgálnak majd, turbófeltöltővel és töltőlevegő hűtéssel.
A 4,5 literes, négyhengeres motorok dízeloxidációs rendszerrel, kombinált SCR katalizátorral teljesítik a Tier 4/Stage IV károsanyag-kibocsátási normákat. A korábbi modellekhez hasonlóan az ARION 400 16/16 QUADRISHIFT váltóval dolgozik és a QUADRACTIV-nak köszönhetően teljesen automatikus működésre képes.

Minden modellhez három hidraulikakör választható: 60 l/perc, kombinált 98 l/perc és 110 l/perc (Load Sensing) szállítási mennyiség.

A CLAAS az ARION 400-as esetében is hű maradt traktorkoncepciójához: kiegyenlített súlyelosztás, hosszú tengelytáv és rövid teljes hossz jellemzi az új erőgépeket. Mindez kiegészül még a darázsderék-konstrukcióval, amely széles abroncsozással is fordulékonyságot tesz lehetővé. A masszív, öntvényből készült olajteknő tartóelemként szolgál, így a megszokott motor-tehermentesítésre nincs szükség. Ezzel helyet nyerünk, egyszerűbbé válik a karbantartás, valamint a homlokrakodó közvetlenül az olajteknőre és a hajtóműre csavarozható. Opcióként a PROACTIV első hídrugózáson kívül elérhető a független felfüggesztésű rugózott első híd.

Négyféle fülkevariáció közül választhat a felhasználó: 2,7 m magas fülke 2,41 m²-es egybefüggő szélvédő üvegtetővel (PANORAMIC), magas tetős fülke választható tetőablakkal és nyitható szélvédővel (opció), alacsonytetős fülke (2,48 m) az ARION 410 és 420 változatokhoz. A 440 és 450-es modellekhez ötoszlopos, egyajtós fülkekialakítás is választható kommunális munka ellátására. A fülke ez esetben 2,7 m magas, jobb oldala egy törésbiztos polikarbonát szélvédővel ellátott. A kormányoszlop egyénileg állítható.

 

Szériafelszereltség a multifunkciós menetkar, amellyel a homlokrakodót, a hajtást, a hátsó emelőszerkezetet, a motor fordulatszámát és opcióként két elektrohidraulikus kihelyezett kört kezelhetünk. Az új fülkéhez nagyobb raktér is tartozik, valamint olyan apró pluszok, mint a szerszámrekesz vagy a vonószemek részére a hátsó sárvédőkre helyezett tartó.

Az ARION 400 számos automatikus funkciót kínál: differenciálzár, összkerék vagy a TLT be- és kikapcsolása. CIS (CLAAS
INFORMATION SYSTEM) esetén olyan beállításokra is lehetőség nyílik, mint a REVERSHIFT irányváltás, a QUADRACTIV váltóautomatika és az elektronikus kihelyezett körök idő- és mennyiségszabályzása.

Vérfrissítés a rendterítőknél

Idén további négy taggal bővíti a VOLTO rendterítőket a CLAAS.
A kis és közepes gazdaságok számára az új VOLTO 80-as és 60-as típusok állnak rendelkezésre, amelyek a korábbi 77-es és 58-as változatokat váltják. A 7,7 m és 6,8 m munkaszélességű gépeket egyenként
1,3 m átmérőjű 8, illetve 6 rotorral szerelték. Újdonság a MAX SPREAD
terményáram megoldás bevezetése a kisebb rotorátmérővel rendelkező gépek szegmensében. Kialakítását tekintve ez azt jelenti, hogy a terítőkarokat még inkább a nagyobb szögben hajlítják meg a hagyományos rendszerekhez képest, pontosan 29,3 fokkal. Ez a megnövelt felszedési teljesítmény jelentősen magasabb munkasebességet eredményez. A terményáram a karok között fut majdnem egyenes vonalban, ami egy kíméletes, szinte veszteségmentes kezelést tesz lehetővé a levelekben gazdag növények esetében is. A termény lerakására is jó hatással van az „utánfutó” fog elhelyezése, ugyanis a terményt már a fogak előtt megtartja és teljes szélességben, egyenletesen teríti szét azt, még magasabb munkasebességnél is.

 

MAX SPREAD-del látták el az új VOLTO 800 TH változatot is, ami a korábbi 800 típus külön futómű nélküli vontatott változata. A 7,7 m munkaszélességű gép a gyártói információk alapján az észak-amerikai piacra készül.

Befejeződik a 1320-as rendterítő gyártása, helyébe az új 1300 T változat kerül a már említett terményáram-megoldási rendszert alkalmazva. Az 1,7 m rotorátmérőjű, 10 forgóegységgel szerelt gép 13 m szélesen képes a termény szétterítésére, amivel a legnagyobb gép címére pályázik a CLAAS gyártásában álló rendterítők közül. Megújulás jellemzi a gépet: optimalizálták a szállítási helyzetbe helyezhetőséget, valamint új forduló-kiemelést kapott. Utóbbi egy kisebb ívű fordulást tesz lehetővé és a terepakadályokat is könnyen leküzdi.

Kompakt, rugalmas és erőteljes

Számos újdonság fedezhető fel az újonnan bemutatott LINER 3600, 800 és 700 rendképzőknél. A 9,9–12,5 m széles 3600-as a korábbi 3500-as változat utódja. A négyrotoros kompakt gép már 4 m szállítási magassággal vontatható közúton, köszönhetően újfejlesztésű futóművének. A szállítási és talaj feletti magasságállítás egy külön egységen történik. A futóműre új, nagyméretű, 620/40 R22.5 talajkímélő gumiabroncsok kerültek.

Nem rendelkeznek külön futóművel a 4–7,5 m és a 3,5–6,3 m munkaszélességű modellek. A kétrotoros modellek TWIN funkcióval is rendelhetők. A szállítási szélesség csökkentésének érdekében a karok könnyen le- és felszerelhetők, illetve sérülés esetén cserélhetők. Vonuláskor az erre a célra kialakított tartókra helyezhetők. A LINER rendképzők minden új modelljét a már jól bevált elemekkel szerelték fel. Ide tartozik többek között a speciális vezérlőpályával szerelt, hermetikusan zárt és olajjal töltött rotorház. A fogtartó karokat négy duplafoggal a gyors cserét biztosító PROFIX karrögzítő rendszer biztosítja. A karok a LINER 3600 és 800-as rendképzők 20-szoros fogazásának és a LINER 700 citromprofiljának köszönhetően alacsony kopással, pontosan kapcsolódnak a rotorházzal. A terményszennyeződés elkerülésére és a talajkímélés végett a forgórészeket négykerekes futóművel szerelték, aminek kiemelési magassága 50 cm. A LINER 800-as és 700-as modelleket a traktor vezérlőegységén keresztül irányíthatjuk. A Load Sensing kompatibilis LINER 3600-as rendképző az OPERATOR-on vagy opcióként a COMMUNICATOR II-n, illetve az ISOBUS-kábelen keresztül, külső ISOBUS-kompatibilis terminállal is vezérelhető.


CLAAS TELEMATICS

A CLAAS egy online gép-webszerver szolgáltatást indított el az elmúlt 8 évben, amihez TELEMATICS néven weboldalt készített. A tavalyi Agritechnica kiállításon már egy átdolgozott weboldallal és egy új alkalmazással jelent meg a mobileszközökhöz. A következő üzleti évben a TELEMATICS három különböző verzióban, és alapfelszereltségként lesz elérhető számos terméknél. Minden ügyfél számára, igényeinek megfelelő optimális megoldást kínálva ezáltal.

A CLAAS országspecifikusan a következő gépeket szereli fel a
TELEMATICS rendszerrel: AXION 800-as és 900-as erőgépek,
XERION nagytraktorok, JAGUAR önjáró silózók csakúgy, mint a
LEXION és TUCANO kombájnok. Ezenfelül az EU-28-ban a jövőben alapfelszereltségként egy SIM-kártyát is tartalmazni fog ez a csomag.

A három új TELEMATICS verzió a basic (alap), az advanced (haladó) és a professional (professzionális) a használható funkcióik tekintetében és árukban különböznek egymástól.

A legegyszerűbb változat a TELEMATICS basic, amely a legszükségesebb információkat szolgáltatja a gép helyzetéről és állapotáról. Ezek az adatok a TELAMATICS alkalmazáson keresztül is megtekinthetők. Ezenkívül tartalmazza a távdiagnosztikát is. Ez a csomag olyan felhasználók számára ideális, akik nem szeretnének intenzíven a rendszerrel foglalkozni, de az olyan alapfunkciókat, mint a géphez kapcsolódó navigáció használni szeretnénk, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnének a szervizre.

A TELEMATICS advanced minden rendelkezésre álló gépadatot megmutat és ezenkívül egy sor tovább kalkulálható folyamat elérhető. Ez a csomag az „élő” (live) megfigyelést is lehetővé teszi, így a folyamatok már menet közben optimalizálhatók. Az alkalmazás minden funkcióját tartalmazza ezzel.

A teljes verzió a TELEMATICS professional az előbb felsorolt funkciók mellett korlátlan adattörténetet kínál, lehetővé téve így az átfogó, a géphasználat optimalizálásához szükséges adatelemzést visszamenőleg is. Ezenfelül a specifikus kérdésfeltevésekre és optimalizálására is egy sor elemzés áll rendelkezésre.

A TELEMATICS egyik lényeges új tulajdonsága a verziókhoz megrendelhető automatikus dokumentáció, amellyel a gépkezelő tehermentesíthető. Ennek az újításnak köszönhetően a TELEMATICS a legkisebb gazdaságok számára is hasznos lesz. A TELEMATICS szériafelszerelésként már a CLAAS erőgépeknél is erősíti majd a TONI használatát. A TONI-val a traktor és TONI funkciót támogató munkagép (pl. CARGOS, vagy QUADRANT) adatainak dokumentálása mellett lehetséges az értékelés és az optimalizálás is.

Kép és videógaléria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!