2024. április 28. vasárnap Valéria

Remek fejlesztéseket kapott a CLAAS ARION 400 traktorsorozat

Agro Napló
Gazdálkodóknál forgatott videókban, valamint a cég németországi központjából, Harsewinkelből, és a franciaországi Le Mans-i traktorgyárából mutatta be élő közvetítésben a CLAAS az átalakított ARION 400 traktorok újdonságait. A rendezvényen az AGRO NAPLÓ is részt vett.

A német cég online számolt be róla az agrármédia képviselőinek, hogy a Stage V kibocsátási szabvány jegyében új kialakítással, új csúcsmodellel és hatékonyabb energiagazdálkodással szerezhetőek meg a gépgyártó traktorai. A CLAAS Power Management (CPM) rendszerrel az ARION 440 és a nagyobb sorozattársai megnövelt teljesítménnyel lesznek elérhetők. Sőt, az új modellek megnövelt hidraulikus erővel, emelőkapacitással és jármű össztömeggel rendelkeznek.

Akár 155 lóerő is elérhető a CLAAS Power Managementtel

A Stage V kibocsátási szabvány bevezetésével párhuzamosan a CLAAS az ARION 400 traktorokat számos új teljesítménynövelő funkcióval látta el. A sorozat ezzel 7 típust foglal magába, amelyek a CLAAS Power Management rendszer segítségével 90 és 155 lóerő közötti maximális teljesítményt képesek leadni az ECE R120 szabvány szerint. Ez azt jelenti, hogy a CPM-mel együtt az új ARION 470 legnagyobb teljesítménye 155 lóerő, a maximális nyomatéka pedig 630 Nm. A nyomatékkal kapcsolatban lényeges, hogy a szántóföldi munkáknál alacsony sebességgel történő műveletek során a gépkezelő kevesebb váltással dolgozhat, mint a korábbi rendszereknél.

Az új Fiat Powertrain motor 4-szelepes technológiát, turbófeltöltőt és töltőlevegő-hűtést kapott

A legkisebb ARION 410-től a legerősebb ARION 470-ig bezárólag az összes modell 4,5 literes, 4 hengeres Fiat Powertrain motorral felszerelt, amely a legújabb 4-szelepes technológiát, turbófeltöltőt és töltőlevegő-hűtést kapott. A turbófeltöltők az ARION 430-tól felfelé wastegate szeleppel is rendelkeznek. A Stage V szabványnak megfelelően a rendszer a kipufogógázokat a SCRoF technológia (Selected Catalytic Reduction on Filter) és a dízel oxidációs katalizátor (DOC) hatékony kombinációjával tisztítja. Ennek köszönhetően a motorok tisztán járnak, nagyon hatékonyak, valamint alacsony gázolaj- és AdBlue-fogyasztást biztosítanak. A gépek üzemanyagtartálya 140–190 liter űrtartalmú, a 17–22 literes AdBlue tartály újratöltésére pedig csak minden második tankolás után van szükség.  A motorokat 600 órás olajcsere-intervallumra kalibrálták. A könnyebb tisztítás érdekében nyitható radiátorpanelek találhatók a motor előtt. A légszűrő könnyen elérhető, és mivel a ciklonos előtisztító a szennyeződés körülbelül 90 százalékát eltávolítja a beszívott levegőből, csak időnként kell tisztítani. Lényeges, hogy a kipufogórendszer az elhelyezése miatt nem zavarja a fülkéből történő tökéletes kilátást.

PowerShift sebességváltó, hajtóművek, extra kezelési megoldások

Az ARION 430-as típustól felfelé a vásárlók két PowerShift sebességváltó közül választhatnak. A QUADRISHIFT (alapfelszereltség az ARION 410 és ARION 420 modelleknél) 16 előre és 16 hátrameneti fokozatot tud, 4 tartományra osztva, 4 PowerShift fokozattal. A választható HEXASHIFT sebességváltó 6 PowerShift valamint 24 előre- és hátrameneti fokozatra képes. Mindkét sebességváltó változatnál elérhető kúszó sebességváltó opció 150 m/h-ig. A 40 km/h maximális sebességet a HEXASHIFT 1840 fordulat/perc motorfordulatszámnál éri el.

A QUADRACTIV és HEXACTIV funkciókkal a hajtóművek a csoportot és a powershift fokozatot is automatikusan kapcsolják, a rendszer a sebesség és a motorfordulatszám függvényében választja és kapcsolja a kívánt fokozatot. A váltó beállításain belül 3 automatikus váltási mód van: a teljesen automatikus, a TLT és a kézi üzemmód. Ezeket az üzemeltető programozhatja a feladat igényei szerint. Az automatikus váltás funkció kizárólag a CLAAS Információs Rendszerrel (CIS) rendelkező ARION 400 traktorokhoz érhető el.

A fülkéből könnyen és egyszerűen lehet elvégezni a szükséges beállításokat

A REVERSHIFT irányváltó kuplung nélkül teszi lehetővé a könnyű irányváltást a kormánykerék konzolján lévő karral és választhatóan a jobb oldali kartámaszon található multifunkcionális vezérlőkarral is. Ez különösen hasznos a homlokrakodóval végzett munkák során. A CIS-ben a kezelő egyszerűen és egyedileg beprogramozhatja a megfelelő sebességfokozatot a rakodás közbeni, vagy a táblavégi irányváltáshoz, valamint beállíthatja az indulófokozatot is. Az irányváltás érzékenysége 9 fokozatban állítható. A HEXACTIV funkcióval a tempomat programozására is lehetőség van.

A SMART STOP egy további olyan kényelmi funkció, amelyet a munkaterhelés csökkentésére terveztek. A fék megnyomására automatikusan oldja a kuplungot, hogy a traktor leálljon. A fékpedál felengedésekor pedig a gép újra elindul.

Stabil, mozgékony és terhelhető

Az ARION 400 ötvözi a 2,49 méter hosszú (ARION 410 és ARION 420) vagy 2,53 méter (ARION 430 – ARION 470) hosszú tengelytáv előnyeit a rövid teljes hosszúsággal. Az első kerék az akár 55 fokos kormányzási szögével rendkívül jó manőverezhetőséget biztosít. Ezt egy új kormányszögtől függő automatikus négykerékmeghajtás és az opcionálisan változtatható kormányarány segíti. Kompakt méretei ellenére a robusztus traktor garantálja a függesztett munkagépek biztonságos szállítását és kivételes stabilitást ad a homlokrakodóval végzett munkáknál. Ez a súlyozatlanul kialakított 50:50 százalékos súlyelosztásának köszönhető.

Az első kerék kormányzási szögének növelése a korábbinál jobb manőverezhetőséget biztosít

A traktorok megengedett össztömegét 9 tonnára növelték, így akár 3,8 tonna hasznos terhet is elbír. Az új opcionális zárt rendszerű terhelésérzékelős hidraulika 150 l/perc hidraulikus teljesítményt nyújt. Ez a megoldás még az üzemanyag-takarékos 1600 fordulat/perc mellett is 110 litert tud percenként. Az erőgép így alacsony motorfordulattal is stabilan dolgozik, ezáltal a feladatokat szélesebb művelőeszközökkel, vagy gyorsabban képes elvégezni.

Összesen 4 szivattyúopciót kínál 2 nyitott központú hidraulikakörből, amelyek 60 és 100 l/perc teljesítményt adnak le egy 110 l/perc teljesítményű terhelésérzékelő hidraulikus rendszeren keresztül. Mind a két terhelésérzékelős változat megnövelt emelési kapacitást kínál, 6,25 tonnát, hátul.

A teljes integrált első függesztőmű és a gyárilag szerelt homlokrakodó kényelmesen vezérelhető a multifunkciós vezérlőkarral. Lehetőség van a homlokrakodó ELECTROPILOT (CIS vagy CIS+) vagy FLEXPILOT segítségével történő vezérlésére.

Ezáltal a gépkezelőnek nem kell folyamatosan áthelyezni a kezét munka közben. Újdonság, hogy az ELECTROPILOT reakciókészsége kívánság szerint beállítható. Az új automatikus homlokrakodó-észlelő rendszernek köszönhetően többé nincs szükség a hidraulikus funkciók kézi vezérlésére. A ROLLANT 455 UNIWRAP bálázón bemutatták, hogy a bálakidobást is úgy lehet a fülkéből irányítani, hogy nem kell váltani a kezelőfelületek között, az F3-as panelen egy kézzel, kényelmesen megoldható a feladat.

Ízlések és felszereltség

Az elődökhöz hasonlóan az új ARION 400 sorozat is többféle felszereltségben rendelhető. A kezelő kényelmének további növelése érdekében PROACTIV rugózott első híd, mechanikus kétpontos vezetőfülke rugózás és különféle ülésvariációk kaphatók. Az első és a hátsó felfüggesztések, valamint a CLAAS homlokrakodók is lengéscsillapítóval felszereltek.

Ezenkívül az ARION 400 a normál, üvegtetős vagy átlátszó napfénytetős fülke mellett választhatóan egy alacsony profilú fül­kével, vagy az egyedi PANORAMIC fülkével is elérhető. Ez utóbbi remek kilátást biztosít, valamint teljes rálátást nyújt a megemelt homlokrakodóra, az egybefüggő 2,41 m2-es nagy szélvédőnek köszönhetően. A panorámatető lehetővé teszi, hogy a kezelő 7 kockabála magasságig lásson ki az ablakon.

A hetedik bálamagasságot is látni lehet a fülkéből

A széles nyitási szögű ajtók lehetővé teszik, hogy a gépkezelő kényelmesen és biztonságosan léphessen fel és le a fülkéből. A kommunális munkához több típus egy ötoszlopos törésbiztos fülkével, polikarbonát oldalsó ablakkal készül. A LED-világítás minden fülkeváltozathoz elérhető és kérhető.

A standard fülke felszereltsége CIS és CIS+ csomagokkal tovább bővíthető. Mindkét csomag tartalmazza a jobb oldali kartámaszban található multifunkciós vezérlőkar 10 vezérlőelemét és a jobb oldal A-oszlopban található kijelzőt, amely a CIS+ változatban nagy kontrasztú színes CIS kijelzőt kapott. A CIS változathoz ez opcionálisan választható. A CIS+ változat elektrohidraulikus hidraulikaköröket tartalmaz.

Párhuzamvezető rendszer, fordulás, ISOBUS

Valamennyi STAGE V ARION 400 traktor gyárilag felszerelhető egy CLAAS párhuzamvezető rendszerrel, amelyet az S7 vagy S10 terminálon keresztül lehet irányítani és a képernyőn megjeleníteni. A SATCOR és az OMNISTAR mellett különböző RTK korrekciós jelek választhatók. Az AUTO TURN segítségével a traktor teljesen automatikusan végzi a fordulási manővereket akkor, amikor ezt a kezelő engedélyezi. Az S10 terminállal az ISOBUS-kompatibilis munkagépeket is lehet vezérelni, a hátulján opcionálisan rendelkezésre álló ISOBUS-csatlakozón keresztül. Legfeljebb 4 szabadon beállítható funkciógomb kínál felhasználóbarát kezelést és ideális használatot ISOBUS segítségével. Továbbá 2 új kameraopció is hozzárendelhető. Fontos, hogy a TELEMATICS automatikus dokumentációja is elérhető a STAGE V-kompatibilis ARION 400 traktorsorozathoz.

A munka végeztével a CLAAS informatikai rendszerében megjelennek a tevékenység során gyűjtött adatok és információk

Nézzen be hozzánk:

  -cszs-

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Manitou újdonságok

Manitou újdonságok

A mai kor egyik biztos pontja, az állandó változás. Egy olyan nagy múltú rakodógyártó esetén, mint a Manitou, ez a fejlődést és a fejlesztéseket jelen...

Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!