Vetés-ültetés-dugványozás- palántázás egész hónapban

Agro Napló
A gazdálkodók ezeregy áprilisi szántóföldi tennivalóiról a lap korábbi számaiban, a 2003. évi Mezőgazdasági Kalendáriumban szerzőtársaimmal részletesen írtunk. Kiemelten foglalkoztunk többek között a fajta megválasztással, a vetõmag-vásárlással. Most összefoglaljuk a vetés-ületés-dugványozás-palántázás legfontosabb áprilisi munkálatait. A témakörnek az ad különös hangsúlyt, hogy ebben a hónapban kerülhet a szaporítóanyag a hazai szántóterület mint felén a talajba (több, mint 2 millió hektáron). Ha a munkaszüneti napokon nem kívánunk dolgozni és a statisztikailag várható 7-8 esős nap késleltetésével is számolunk, akkor a lehetséges 14-16 munkanap mindegyikén 142-150 ezer hektárt kell teljesíteni embernek és gépnek!
1. sz. táblázat
ÁPRILISBAN VETHETŐ/ÜLTETHETŐ FONTOSABB SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK
  Vetéshez megfelelőHÓNAP
NövényektalajhőmérsékletMárciusÁprilis
  (°C)3.1.2.3.
Lucerna6-7++   
Vöröshere7-8++   
Baltacím5-6++   
Burgonya6-8  ++ 
Cukorrépa7-8  ++ 
Takarmányrépa7-8  ++ 
Csicsóka5-6++   
Cikória5-6++   
Rostkender4-6++   
Napraforgó8-10    ++
Silókukorica7-8    ++
Szemes kukorica8-10    ++
Pattogatni való kukorica8-10    ++
Csemegekukorica10-12      +
Szója8-10    ++
Szudánifû7-9    ++
Szemes cirok8-10      +
Seprûcirok8-10    ++
Facélia6-7++   
Olajtök10-12      +
Fénymag6-10++   




2. sz. táblázat
Magyarország fontosabb meteorológiai adatai az 1951-1980 közötti időszak átlagában április hónapra
MegnevezésDekádok
  I.II.III.
Átlag hőmérséklet-ingadozás dekádonként, °C8,29,310,8
Havi hőmérséklet-ingadozás, °C9,4-11,0
Csapadékos napok száma1-32-3
Havi csapadék-ingadozás, mm36-59
Csapadék-ingadozás dekádonként, mm10-1710-2412-21
* Utolsó fagyos napmájus 8.
Átlagos napfénytartalom, h174-191




A népi regula szerint hazánkban az elméletileg lehetséges utolsó fagyos nap május 25. Orbán napja. Jeles nap még április 24 (Szent György nap): „jó a búza, ha a varjú nem látszik ki belőle”.







Az 1. sz. táblázatban összefoglaltuk az áprilisban vethető fontosabb szántóföldi kultúrákat, a 2. táblázatban pedig a sokéves meteorológiai adatokat. Ez utóbbival kapcsolatban azonban megjegyezzük:

  • statisztikai átlag konkrét esetekben a legritkábban következik be,
  • ma már a média által közölt rövidtávú meteorológiai előrejelzés megbízható, különös figyelmet érdemel a talajhőmérséklet alakulása.




Ahhoz, hogy a kívánt termesztési célt elérjük több egymásra épülő, egymásra ható előkészítő mûveletet kell elvégezni a különféle szaporítóanyagok földbe kerüléséig (továbbiakban a vetésig). Ezek sorrendje hozzávetőleg a következő:

  • fajta megválasztás,
  • szaporítóanyag vásárlás (előnevelés),
  • szaporítóanyag utóellenőrzés, -kezelés,
  • vető (ültető-) ágy előkészítés,
  • vető (ültető-) gép előkészítés,
  • vetés (ültetés),
  • vetés ellenőrzés,
  • magtakarás,
  • esetleg kelés elősegítés,
  • esetleg pótlás.




Amennyiben túl vagyunk a fajtamegválasztáson, a vetőanyag beszerzésen nem árt még egyszer néhány dolgot ellenőrizni, utánszámolni esetleg bizonyos kezeléseket elvégezni. A fémzárolt, minőségbizonyítvánnyal ellátott vetőanyag nagy biztonságot ad és alapvető információkkal szolgál a vetést illetően. Ilyenek lehetnek:

  • tisztasági százalék, T%;
  • csírázóképességi százalék, CS%;
  • egységnyi mennyiségben lévő csíraképes mag-, gumó db;
  • kalibráltság (pl. kukorica, burgonya);
  • egyéb vetőanyag kezelések (oltás, stimulálás, csávázás);
  • különleges vetőmagvizsgálat eredményei (pl. kukoricánál a cold-teszt, vagy a Hiltner-féle tégladarás próba eredménye).




Ha a vásárolt vetőanyag nem csávázott, ezt a mûveletet „házilagosan” mindenképpen ajánlott elvégezni a faji sajátosságoknak megfelelően, legalább a kórokozók ellen! EC (export céltermeltetés) esetén mindenképpen javasolt:

  • hivatalos mintavétel, a minta szakszerû megőrzése,
  • a vetés szempontjából alapvető vizsgálatok elvégzése (T%, Cs%, Emt).




A vegetatív szaporítóanyagok egyrészét, a termesztési célnak megfelelően elő kell csíráztatni (pl. újburgonya, vetőburgonya termesztésnél a rügypattintás, vagy az előhajtatás gyakori eljárások). A dohánytermesztők többnyire maguk nevelik a palántákat, de említhetnénk azokat is, akik komló ültetvényükhöz gyökeres dugványokat állítanak elő. Ritkábban előfordul a generatív szaporítóanyagoknál (szemtermés, magvak) is az előcsíráztatás (tökfélék magvai, rizsszemek előcsíráztatása vízbe vetéshez).



A vetőanyag utóellenőrzése során legfontosabb, hogy még egyszer ellenőrizzük elegendő mennyiség áll-e rendelkezésre? Ennek a számolási mûveletsornak kiindulási pontja mindig az optimálisnak becsült betakarítási tőszám (tő/ha). Innét kell „visszaszámolni” a vetendő, ültetendő mag, gumó, palánta számhoz. A mûveletsort a technológiai leírás ismeretében a szemeskukorica példáján mutatom be.



Egy gazda Jancsi MTC 360 hibridkukoricát termeszt 10 ha-on, a fajta és saját adottságai, lehetőségei ismeretében 68.000 tő/ha betakarításkori tőszámmal reméli elérni a jövedelmező 8,5 t/ha szemtermést. Szemenkénti vetőgépe pneumatikus, 6 soros (sortáv 76,2 cm). Táblamérete ideális, 200 m x 500 m = 100.000 m2 =10 ha. Technológiájában a gyomszabályozást preemergens herbiciddel és egyszeri sorközkultivátorozással kívánja megoldani. Mindezek ismeretében vásárolt 10 db egységcsomag olyan vetőmagot, amelyben a minőségtanusítvány szerint 75.000 db csírázóképes kukoricaszem van. Elegendőt vásárolt-e?



Számítási menet:



1. A sorköz kultivátorozással elpusztul 3 %-a a növényeknek (becsült adat),



2. Egyéb okok miatt a tenyészidőben (kórokozók, kártevők) további 4 %-os tőpusztulással lehet számolni,



3. A csírázóképes magok 8 %-a nem kel ki (rossz vetőágy, kártevők, kórokozók),



4. Tehát a 68.000 tő/ha betakarításkori tőszám biztosításához 3+4+8=15 %-kal többet kell vetni, de nem egyszerûen 68.000 + 15 %-ot, mert a többletet is sújtják a tőszámcsökkentő tényezők.



5. Ezért célszerû az elméleti 15 %-ot szintén 15 %-kal növelni: 68.000 + 10.200 + 1530 = 79.730 darabra,



6. Ez még mindig nem a hektáronkénti szükséges magmennyiség, mert ott van még a szegélyvetés szükséglete is, most még közbeeső számításokat kell végeznünk a végső értékhez, ami nem felesleges, mert ezek az adatok a vetőgép beállításhoz, a vetés ellenőrzéshez jók lesznek,



7. Vetőgépünk 1 hektáron 76,2 cm-es sortávolsággal 10.000 m:0,762 m ≈ 13123,4 m sort (folyómétert, fm) vet, 10 hektáron 13.123,4 m-t (fm-t)



8. Az 5. pontban kiszámoltuk, hogy hektáronként 79.730 darab szemet kell elvetni, aminek a 7. pont szerint 13.123,3 m-en egyenletes eloszlásba kell a földbe kerülni ehhez pedig a gépnek méterenként 79.730:13.123,3 ≈ 6 db-ot kell kivetni, mégpedig 100 : 6 ≈ 16,7 cm-es tőtávolságra,



9. Mivel a tábla rövidebbik oldalain „illik” legalább 1-1 gépalja szegélyt is vetni, ez tovább növeli a szükséges vetőmag darabszámot, mégpedig: 2 x 200 m x 6 sor db/m = 14.400 db-bal a 10 hektáron,



10. Összes vetendő magszám a 10 hektárra tehát (10 ha x 79.730 db/ha) + 14.400 db = 811.700 db.



11. A 75.000 db-os egységcsomagból tehát 811.700 : 75.000 = 10,82 darabot, kerekítve 11 darabot kellett volna venni!







(Olyan esetben, amikor nem ismerjük az egységnyi mennyiségben lévő csírázóképes magok számát, de közlik a T%-ot, a CS%-ot, az emt-et, akkor először a használati értéket számítjuk ki: HÉ = , majd az emt alapján a HÉ-kel növelt magmennyiséget. (Egyszerû számtan: amennyi a mag grammban kifejezett ezermagtömege, ugyanannyi kg-ban van 1 millió mag. Pl. ha 42 g emt-û a búza, akkor 42 kg-ban van 1 millió szem).



A növényállományok gyors, robbanásszerû keléséhez, kezdeti fejlődéséhez (hogy mielőbb „kinőjjenek a kártevők foga alól”) elengedhetetlen a jó minőségû vetőágy előkészítés. A „kemény ágy és puha, meleg takaró” elv jó irányelv a generatív szaporítóanyagokra (magvak, termések, szemek). Kis ábrán szemléltetve:



„takaró” · · · ·   vetés- mélységAprómorzsás, légjárható, könnyen felmelegedő
„ágy”   gyökérágyTömöttebb, vízben, tápanyagban gazdagabb




Az őszi alapmûveléssel készítjük elő a gyökérágyat. Tavasszal a felszín egyengetéssel (simító), a vetés mélységéig történő porhanyítással, lazítással (kombinátor, ásóborona pl.) képezzük a puha takarót. A magvak helye a kettő határán van!



Néhány jó tanács a kivitelezéshez:



  • a téli csapadék megőrzése nagyon fontos, ezért mihelyt lehet (nem ragad már a talaj a mûvelőeszközre) lássunk munkához,



  • a nedvesség megőrzéshez elengedhetetlen a mûveletszám csökkentés (pl.: simító + max. 2x-i kombinátorozás),



  • a vetés előtti vetőágy felszíne élő gyomoktól mentes legyen (kivétel a kukorica pre-post herbicides gyomszabályozása),



  • ha presowing herbicid kezelés szerepel a technológiában, ajánlatos egy fokkal finomabb vetőágyat készíteni, mint amit a vetőmag egyébként igényelne (kukorica, napraforgó).




A vegetatív szaporítóanyagoknak (burgonya-, csicsóka gumó, komló dugvány, dohány palánta) az ültetés teljes mélységéig, illetve a burgonyának a szekunder bakháthoz szükséges mértékig (20-25 cm) laza, aprómorzsás talajelőkészítés szükséges.



A növények tenyészterület igénye (méret, alak), fiziológiai sajátosságai, a talaj tulajdonságok, a termesztéstechnológia (gyomszabályozás, öntözés, betakarítás), a termés további feldolgozása (zöldtakarmány, silózás, hibrid vetőmag előállítás), a termesztés költségeinek csökkentése, a talajkárosodás mérséklése, a technikai lehetőségek (vetőgép típusok, kombinált eszközök, stb) a vetési módok széles skáláját hozták létre. A bőség akkora, hogy e cikk keretében csak vázlatos ismertetésükre és esetenként 1-1 példával történő illusztrálásra vállalkozhatok.



Tulajdonképpen a vetési módok két nagy csoportja alakult ki: a szórva vetés és a sorba vetés.



Szórva vetésnél a teljes területen egyenletes eloszlásban kerül a mag kijuttatásra. A forgalomba lévő szórvavető gépek fûmag és pillangós aprómagvak vetésére készültek. Amikor gabonaféléket csoroszlya nélküli vetőgéppel, mûtrágyaszóróval juttatnak ki, vagy az előcsíráztatott rizst repülőgépről szórják le, ezeket kényszer megoldásnak tekinthetjük.



A sokféle sorba vetési módot szinte lehetetlen egységes elvek szerint csoportokba skatulyázni, inkább a főbb változatokat sorolom fel.



Sûrûsoros v. gabona vetésről beszélünk, ha a sorok közötti távolság 10,0-15,2 cm (gabonafélék, borsó, évelő pillangósok, őszi- tavaszi zöldtakarmány keverékek, len kender, stb. kerülhetnek így vetésre). Bizonyos esetekben dupla, vagy tripla gabona sortávolságra is vetnek. Gyakran találkozni az ún. „ mûvelőnyomós, vagy másnéven mûvelőutas” változattal is, amellyel a fejtrágyázás és a növényvédelmi kezelések okozta taposási kár küszöbölhető ki. Régebben próbálkoztak pl. rostlennél a keresztirányú vetéssel, amikor a fele-fele magmennyiséggel, két menetben hosszában és keresztbe is vetettek a jobb egyedi tenyészterületi alak létrehozásáért. A sûrûsoros sávos vetésnél 1-2 gépalja vetés után üres sávokat hagynak, magas szaporulati fokú vetőmagtermesztésnél, jó „szegélyhatást” mutató növényfajoknál gyakori ez a változat. Alávetésnek nevezzük pl. amikor először elvetik a tavaszi takarmányárpát 4-5 cm mélyre, majd hengereznek és 2-3 cm mélyre, az árpára keresztbe vörösherét vetnek, ami aztán a „takarónövény” alatt nő. Ha kiritkult őszi gabonára tavasszal vörösherét, lucernát vetnek, rávetésről beszélünk (agronómiailag erősen kifogásolható, csak kényszer megoldás).



A széles, vagy kapás sortávolságra vetés is sokféle, a vetett sorok (a faji sajátosságok, a gyomszabályozás módja, stb. szerint) 45-80 cm-es sorközökkel váltakoznak. Manapság a kapáskultúrákat szemenként, a sorokban elméletileg egyenlő távolságra vetik. Cukorrépánál beszélünk laza állományú (utólagos tőszámbeállítás kell) és helyre vetésről (1,3-1,5 U-egység). A kukoricát, napraforgót 70,0-76,2 cm-es sortávolságra vetik, de volt próbálkozás az ún. ikersoros vetési módra is, amikor még a kémiai gyomszabályozás gyerekcipőben járt (érdekes, hogy ma ismét kísérleteznek ezzel a móddal, éppen a herbicid terhelés csökkentésére). Szalagos vetési módról akkor beszélünk, amikor két faj 6-18 soronként változik azonos táblán, elválasztó üres sávok nélkül (pl. kukorica-szója). A köztes vetés is „kétfajú” változat (pl. kukorica-bab), a kukorica sorokba lehet a babon kívül tökféléket, de még takarmányrépát is vetni. Újabban a takarmánygazdálkodók köztes vetésben is termesztik a silókukoricát cukorcirokkal (azonos, vagy váltakozó sorban). A fészkes vetési módot ma már csak a kisgazdaságok alkalmazzák a tökfélék termesztésében. A frakcionált és az osztott idejû vetési mód gyakori a hibridkukorica vetőmagtermesztésében. Egészen különleges az ún. köztes védőnövénnyel való mód is (catchrop). Kalászos-kapás termesztési sorrendben a kalászos lekerülése után sûrûsorosan télen kifagyó növényt (pl. mustár, olajretek) vetnek, tavasszal direktvetőgéppel pedig földbe kerülhet a kapásnövény. Eróziónak, deflációnak kitett területen lehet létjogosultsága. Bakhátas mûvelés-, illetve ültetési mód klasszikus növénye a burgonya (újabban a széles-ágyásos bakhátas móddal is találkozni), de gyökérzöldség féléket is termesztenek így. Extenzív-félintenzív termesztési körülmények között lehet találkozni a direktvetés különböző változataival. A XX. század közepétől terjedt el a minimum tillage és no tillage. A mûvelettakarékos talajmûveléshez kapcsolódóan a Howard cég az 1970-es években szerkesztette az első direktvetőgépet. Ma már a gabonafélék, a kukorica vetésére egyaránt többféle konstrukció van forgalomba. A minimális talajmûvelést és a direktvetést egységes termesztési eljárásként értékelve kétségtelen, hogy számos előny mutatkozik:



  • energia (költség) takarékos, többnyire szubvencionált,
  • talajkímélő,
  • gyors,
  • megőrzi a talaj szervesanyag készletét.




Néhány az eljárás javára írható előny nem bizonyított, vagy nem minden talajtípuson érvényesül:

  • a mulch pozitív szerepe (talajhőmérséklet, gyomosság),
  • javul a talaj vízgazdálkodása (vízzáró réteg).




Számos probléma is felmerül:

  • a termés többnyire kisebb,
  • a direktvetőgép drága,
  • nem nélkülözhető a periodikus mélymûvelés,
  • a PK mûtrágyák talajba juttatásához új gép (injektor) kell, vagy tartalékoló adagok szükségesek 3-4 évente,
  • a növényvédelmi tennivalók új megoldásokat igényelnek.




Mindent egybe vetve csak alapos tervezés és főként újszerû komplex ismeretek megszerzése után lehet sikeres ez utóbbi termesztési eljárás, aminek csak egyik eleme a direktvetés.



A vetési módok után térjünk át a vetésidő, a tőszámtervezés és a vetésmélység általános tudnivalóira.



A tavaszi vetésû növények vetésidejét elsősorban a fajok (fajtáik) biológiai igénye, de még inkább alkalmazkodó képességük szerint választjuk meg.



Az ésszerûség határain belül törekedjünk a korai vetésre, mert:

  • még elegendő nedvesség van a kezdeti fejlődéshez,
  • a június végétől várható száraz periódusra a nyári betakarítású növények túl lesznek termésképzésük jelentős szakaszain, a hosszú tenyészidejük pedig ki tudják fejleszteni teljes vegetációs felületüket, a termésképzéshez szükséges szerveiket,
  • hosszabb tenyészidejû, örökletesen nagyobb termésre képes fajtákat termeszthetünk.




Az idősoros kísérletek és a gyakorlat is azt bizonyította, hogy a korai vetés kockázata általában kisebb, minta késői. A nemesítői munka eredményei, különösen a melegigényes fajoknál abban is megmutatkoznak, hogy egyre több fajta csírázik, kel kielégítő ütemben alacsonyabb hőmérsékleten. A korai vetés kockázata a jó fajta és a kifogástalan minőségû vetőanyag mellett tovább mérsékelhető, ha:



  • több fajtára alapozzuk a termesztést,
  • figyelembe vesszük a tábla kitettségét, az eltérő talajtípusok hőgazdálkodását,
  • kifogástalan vetőágyat készítünk.




A vetés egyik központi kérdése a vetendő csíraszám, gumó-, dugvány- és palántaszám. A kérdés összetettségét az előzőekben bemutatott „kukoricás” példa részben érzékelteti. A nemesítési és agrotechnikai kutatások jól behatárolják a fajták optimális tőszám intervallumát, ún. „tól-ig” sarokszámokkal, ajánlatos ezen belül maradni. A termesztés helyéhez közeli fajtaösszehasonlító kísérletek is fontos információ-hordozók. A kevesebb tőszámot válasszunk, ha:

  • sekély termőrétegû a talaj,
  • rossz a talaj tápanyag- és vízszolgáltató képessége.




Sûrûbb állományt tervezhetünk, ha:

  • jók a talaj adottságok,
  • elegendő trágya mennyiséget biztosítunk,
  • kifogástalan a növényvédelmi technológiánk,
  • lehetséges az öntözés.




Összefoglalva, extenzív körülmények között ugyanazon fajtát kisebb tőszámmal termesszük, mint intenzív viszonyok esetén.



Amit végképpen ne tegyünk, mert „visszaüt”:

  • csíraszám növeléssel nem kompenzálható a rossz minőségû vetőágy,
  • nagyobb tőszámmal nem növelhető a víz- és tápanyag hiányból eredő kisebb hozam.




Ami a vetésmélységet illeti, elsősorban faji igényeket kell kielégíteni. Ezen kívül feltétlenül mérlegelendő a talaj kötöttsége is vetés ideje, esetleg a várható madárkár (borsó, bükköny, kukorica, napraforgó). A javasolt határértékek között:

  • mélyebbre kell vetni lazább talajon, korai vetésnél,
  • madárkárra számítva (fácán, varjú, galamb különösen a települések szomszédságában, ahol a riasztás lehetősége is korlátozottabb).




Nagyon fontos az egyenletes vetésmélység (vetőágy minőség). A túl mélyre került magokból nem, vagy későn kelnek a növénykék és áldozatul esnek az infraspecifikus (fajon belüli) konkurrenciának.



A vetés sikeres elvégzéséhez nélkülözhetetlen a kifogástalan mûszaki állapotú vetőgép, annak jó beállítása és a vetésellenőrzés.



A sokféle vetési módhoz hasonlóan a vető- és ültető gépek széles választékát találjuk a hagyományosoktól a legkorszerûbb elektronikával felszereltekig bezárólag. Általánosan elvégzendő munkák vetés előtt:

  • szükséges alkatrész csere (sornyitók, vetőelemek, hidraulika, stb.),
  • kenőanyagok feltöltése,
  • gumiabroncs nyomás ellenőrzés,
  • kiegészítő berendezések (sorjelző, mûtrágya- és növényvédőszer adapter) állapotvizsgálata,
  • vetésellenőrző monitor vizsgálat,
  • gépkönyv szerinti beállítás, ill. annak módosítása,
  • próbavetés a gépudvaron (hossz- és keresztirányú vetés egyenletesség),
  • biztonságtechnika ellenőrzése,
  • magfeltöltök vizsgálata (nagy teljesítményû gabona vetőgépeknél).




A vetés megkezdése után kezdetben sûrûbben, később alkalomszerûen mindenképpen ellenőrizni kell a tényleges mûködés helyességét.



A mai vetőgépek túlnyomó többsége magtakaróval, sortömörítő hengerrel ellátott. Előfordulhat azonban, hogy vontatott a kelés, mert száraz a vetőágy. Ilyenkor segíthet, vizet préselhet, hozhat fel az altalajból a vetés hengerezése (laza talajon jobb a gyûrûshenger).







Dr. Késmárki István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: a perzsa here

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A Közép-Ázsiából származó perzsa here (Trifolium resupinatum) hírnevét legelők és kaszálók alkotóelemeként szerezte, azonban sűrű, egységes talajborít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!