Kiskörére került az első
Mazzotti önjáró permetező

Agro Napló
Az olasz Mazzotti gyár és az AgroTipp No. 1. Kft. együttműködése még csak rövid ideje tart, mégis október elején már megtörtént az első önjáró permetezőgép átadása. A MAF 5240 típusjelű gép a gyártó legújabb típusa és felszereltségét tekintve a csúcskategóriába tartozik.

Az AgroTipp No. 1. Kft. termékkínálatát folyamatosan bővíti, amelynek eredménye, hogy májusban sikeresen elnyerték a ravennai székhelyű Mazotti gépgyártó termékeinek hazai forgalmazását és mindössze öt hónap után sikeresen értékesítették az első darabot Kiss Róbert kiskörei gazdálkodónak.

  


A képen (balról): Baksics Levente, Rikkert Zsolt, Kiss Róbert (tulajdonos), Barbieri Gianlluca (Mazzotti), Kustán Ferenc, Mészáros Máté

Az MAF 5240-es önjáró permetező gyártását 2012-ben kezdte meg a Mazzotti és azóta több mint 50 darab talált gazdára. A most átadott gép erőforrása egy 176 kW (238 LE) teljesítményű Perkins motor. A komfortérzetről a CLAAS gyártásában álló kabin gondoskodik, amelyben akár két ember is kényelmesen elfér. Zajszintje alacsony és munka közben megóvja kezelőjét a káros anyagok bejutásától. Hasmagassága fix 1,7 méter, a járószerkezetet hidraulikus nyomtávszabályozással látták el, ami menet közben (min. 3 km/h sebességnél) 2,25 m és 3,0 m között változtatható a kabinból. A kezelő összesen háromféle kormányzási mód közül választhat: kettő-, négykerék-kormányzás vagy oldalazó (kutyázó) mód. A gép egyik különlegessége, hogy a kormányzást nem külön, hanem egy munkahenger és összekötő karok segítségével végzi.

A 28 méteres szórókeret paralelogramma felfüggesztésű és 11 szekcióból áll. Munkamagassága a kabinból 50 cm és 3,8 m között állítható. Az 5000 liter tartálytérfogatú MAF 5240 légzsákos rendszerű keretet használ a precíz növényvédőszer-kijuttatás és az alacsony elsodródás érdekében. A levegő egy központi ventilátor segítségével jut el a zsákokba, amelynek fordulatszáma a kabinból állítható.

A gép a csúcsketegóriát képviseli az önjáró permetezőgépek között, amire bizonyíték a GPS alapú szakaszvezérlés, a Trimble automata kormányzás, a LED-es szórókeret megvilágítás, a szórókeret szintezés a megfelelő munkamagasság érdekében és a két darab rászerelt kamera egység. Vásárlói kérés volt továbbá egy nagynyomású mosóberendezés felszerelése is.

A gépátadás mindenképp sikerként és a jövőre nézve jó tapasztalatként könyvelhető el.
Annak ellenére, hogy a hazai felhasználói körnek még viszonylag ismeretlen a 30 éves gyártási tapasztalattal rendelkező Mazzotti, az AgroTipp tervei között szerepel további 2 darab értékesítése 2015-ben, amelyet 5–10 darabra kívánnak növelni a következő években.

-an-

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!