2024. május 3. péntek Tímea, Irma

ENNYI PÉNZT KAPHAT, AKI SZÓJÁT TERMESZT (x)

Agro Napló
Zöldítés és Termelési támogatás. Minden, amit a szója termesztőknek tudni érdemes. Tekintettel a számos megkeresésre, az alábbiakban összefoglaltunk számos változást a területalapú támogatással kapcsolatban.

A következő cikkünkben összefoglaltuk, hogy a legfrissebb rendelkezésünkre álló információk alapján, mennyivel fog emelkedni a szójatermesztéssel foglalkozó, gazdák támogatása. Arra a kérdésre is megtalálja a választ, hogy mit kell tenni a kiemelkedő összeg megszerzésének érdekében.

A 2015-2020 közötti időszakban a Magyar Mezőgazdaság támogatási rendszere gyökeresen átalakul.

Január elsejétől ugyanis a korábbi egyszerűsített támogatás rendszerét a SAPS-t felváltja egy új rendszer, ami kötelező és önkéntes elemekből fog állni, óriási lehetőséget adva a szója termesztőknek.

KÖTELEZŐ elemek

- Alaptámogatás: (SAPS) melynek összege lecsökken kb. 44.000 Ft-ra.

- Zöldítés: újdonságként lesz bevezetve a zöldítés. Ennek lényege, hogy a gazdáknak diverzifikálniuk kell a növénytermesztést. A teljesség igénye nélkül a vetésszerkezetet úgy kell kialakítani, hogy

-  a 10 és 30 hektár közötti szántón gazdálkodó termelőknek legalább két különböző növénykultúrát, a 30 hektár fölötti szántón gazdálkodóknak pedig három különböző növénykultúrát kell termeszteniük, a főnövényekre vonatkozó arányok betartásával.

-  Ökológiai fókuszterületet kell 5%-ban kijelölni azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a szántóterülete meghaladja a 15 hektárt. Ez lehet szója is!

-  Harmadik feltétel az állandó gyepterület fenntartása, amit ismereteim szerint annak érdekében, hogy ne rójon aránytalanul nagy terhet a nem gyep gazdálkodással foglalkozó gazdaságokra, nemzeti szinten kívánnak fenntartani.

A zöldítés keretében megszerezhető, közvetlen kifizetési keretösszegből 30%-ban részesülő támogatás kb. 25.000 Ft /ha összeget jelent.

A zöldítési követelmények teljesítésének egyik opciója a szója termesztése. 2015. január 1.-től ugyanis fókuszterületként elismertethető terület lesz a nitrogénmegkötő nővénnyel beültetett terület, vagyis a SZÓJA. Ez a növény 0,7-es szorzóval kalkulálható, vagyis egy 100 ha - os gazdaság amennyiben legalább 7,14 ha -on (5% x 1:0,7 = 7,14 ) termeszt szóját, meg fog felelni a zöldítés feltételének és ennek köszönhetően a teljes 100 ha –ra jár részére a zöldítési támogatás, vagyis a 100 x kb 25.000 Ft.

- Fiatal gazdálkodóknak nyújtott támogatás. Erről később adunk tájékoztatást.

   

ÖNKÉNTES elem többek között

- termeléshez kötött támogatás. Magyarország számára 2015-től a közvetlen támogatás 13%-ának mértékéig lesz lehetőség termeléshez kötött támogatás nyújtásához, valamint ezen felül további 2% adható a fehérjenövények, vagyis a szója támogatására. Ez a jelenlegi 3,5%-os lehetőséghez képest kiemelkedő, évente több mint 228 millió euró támogatás kiosztását jelenti. A szója termesztését 2015-től óriási mértékű termelési támogatás fogja segíteni.

Annak érdekében, hogy a szemes fehérjenövények között szereplő szójabab termesztése fejében felvehessük a termelési támogatást, az alábbi feltételeknek kell megfelelnünk.

- fémzárolt szója vetőmag használata a teljes szójaterületre

- minimális hozam 1t/ha

- gazdálkodási napló vezetése

Amennyiben sikerül ezt a nem túl nehéz 3 feltételt teljesítenünk, úgy a törvényalkotó által már kalkulált kb. 10% terület növekedés, azaz 67.000 Ha után 200,9 Euro/ha, fajlagos támogatás, vagyis több mint 60.000 Ft/ha összeg ütheti a markunkat az alaptámogatás és a zöldítésen felül.

Ha a két kötelező elemet, vagyis az ALAP TÁMOGATÁST, a ZÖLDÍTÉST, továbbá a választható TERMELÉSI TÁMOGATÁST összegezzük, akkor a szójatermesztők jövőre 120.000 – 130.000 Ft/ha támogatásban részesülhetnek.

A szója vetésterülete véleményünk messze 47.000 ha fölé fog emelkedni. A terület növekedésnek minden bizonnyal a rendelkezésre álló FÉMZÁROLT szója vetőmag mennyisége fog gátat szabni. Miért? Mert a kiemelkedő mértékű termelési támogatás egyik alapfeltétele, hogy a termesztéshez eredeti fémzárolt vetőmagot használjunk. Badarság lenne fémzárolatlan vetőmagot használni.

Számoljunk együtt:

A Szója vetésterülete 2014. évben kb. 42.000 ha körül alakult. A vetőmag felújításra nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok, véleményünk szerint ez kb. 50%-on lehet Magyarországon. A vetésterület véleményünk szerint akár 60.000 ha is lehetne 2015.-ben. Az 50% felújítás (felújítás = a terület mértéke, ahol fémzárolt vetőmag kerül felhasználásra) 90% fölé kell, hogy emelkedjen, továbbá a vetésterület 40.000 ha-ról közel 60.000 Ha körülire fog véleményünk szerint emelkedni. Ez kb. 250-300% vetőmag igény növekedést jelentene. Erre nem voltak felkészülve a vetőmag szaporítók. Igaz, hogy több volt az idei vetőmag termés is, de ez nem fogja tudni fedezni a kiemelkedően megnövekedő keresletet.

Amennyiben eldöntöttük, hogy a szójával szeretnénk foglalkozni jövőre, érdemes időben gondoskodni a szója vetőmag beszerzéséről. A keresett prémium genetikájú, 2 komponensű készre oltott vetőmagok minden bizonnyal idő előtt el fognak fogyni.

Mint TERMÉNY kereskedő, mint NÖVÉNYVÉDŐSZER forgalmazó, mint pedig VETŐMAG előállító, a szójavetőmag egyik hazai piacvezető cégeként és a Duna Szója Szövetség meghatározó tagjaként a KARINTIA KFT felelősséggel tartozik a szójatermesztők

szakszerű, naprakész tájékoztatásában.

ÚJ honlap – www.karintia.hu: Néhány hónappal ezelőtt indult útjára megújult honlapunk. A www.karintia.hu Honlapunkon hetente legalább 2 aktuális információt osztunk meg az érdeklődők részére. A legnagyobb elismerés számunkra az a mai napig több mint 25.000 érdeklődés, mely alkalmanként 3perc 20 mp-et tesz ki. A reggeli kávé mellett érdemes eltölteni velünk 3 percet. Próbálják ki! Higgyék el, megéri.

Konferenciák: Nagy elismerés volt számunkra, amikor cégünk a Karintia kft. megkapta azt a megtisztelő felkérést, hogy a parlament GMO mentes napján mutassák be a hallgatóságnak a magyar szójabab piacában rejlő lehetőségeket. A KARINTIA Kft., a Duna Szója Szövetség tagjaként a magyar agrártárcánál tett látogatás keretébe már az előző évben megkapta a teljes körű, és legmagasabb szakpolitikai szintű támogatást a tekintetben, hogy Magyarországon ellenőrzött körülmények között kerüljön a génkezelés-mentes szójabab köztermesztésbe, és azt követően a piacra. A szakmai rendezvény színvonalát hűen tükrözi, hogy a Parlament korlátozott 200 fős befogadóképességű Vadásztermében megrendezett eseményre 600 érdeklődő jelentkezett.

Karintia SzójaRoadshowk: A kiemelkedő érdeklődésre tekintettel, 2014. november közepétől kezdődően, 4 hónapon keresztül az ország 7 különböző pontján számos elismert növényvédelmi és tápanyag utánpótlásban jártas szakemberrel együtt tartunk Karintia Szója Roadshow címmel előadássorozatot. A roadshowink sajátossága az interaktivitás, tehát igyekszünk a gazdákat is bevonni a rendezvény menetébe.

További részletekért látogasson el az ország számos helyszínén jelenleg is zajló KARINTIA SZÓJA ROADSHOW egyikére.

A helyszínekről és részletes programokról az alábbi címen érdeklődhet:

www.karintia.hu/programok

Amennyiben nem tudott ellátogatni a rendezvényeinkre, keressen bennünket, kérdéseire szívesen válaszolunk.

Munkatársainkat az alábbi címen értheti el:

www.karintia.hu/cegunkrol/munkatarsak

Központi telefonszámunk: 06 94 572 050

Fontos megjegyezni, hogy a cikkben szereplő támogatási összegek, valamint feltételek tájékoztató jellegűek, az Európai Bizottság észrevételei alapján a később megjelenő nemzeti jogszabályok megjelenéséig még változhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!