2015-re magasabb
árakat vár a piac!

Agro Napló
Az idei évet a legszívesebben elfelejtené a legtöbb gazda, legalábbis, ami az éves áralakulást illeti.
Sokan megbánták, hogy nem fedezték le a termésüket tavasszal, a jóval magasabb árak mellett.
A jó hír, hogy a jövő évben a mainál lényegesen magasabb árakat várnak a határidős gabonapiacok!


 

Az idei termés határidős árai (2015. augusztus és az előtte kifutó kontraktusok) 2-3 euró körül emelkedtek, ami viszonylag csekély mozgásnak minősíthető. Az árak már nem nagyon változnak ezekre a határidőkre, a betakarítás a végéhez közeledik, a termés szinte összes paramétere ismert, a legfőbb piacmozgató – az időjárás – már nem befolyásolja az árakat.

Annál érdekesebb a jövő évi termés legfontosabb instrumentumának, a novemberi lejáratának áralakulása: az elmúlt egy hónapban 6,75 eurót emelkedett az árfolyam a Matif-on! Úgy tűnik, a piac nem számít az ideihez hasonló rekordokat döntő termésmennyiségekre!

De hol van még a jövő évi termés? Hónapok telnek még el a vetésig. A határidős kukoricapiac is téli álomba szenderedik, a következő hónapokban kis mozgások és alacsony forgalom várható. A tengeri piacán egészen március-áprilisig tarthat ez az állapot, akkor kezdenek megjelenni az első középtávú időjárási modellek, majd az első munkák a földeken és amint jönnek a piacbefolyásoló információk, a piac is felpörög.

Hogy áll a búza Párizsban?

A búza piaca kevésbé ül le a téli hónapokra, mivel a már elvetett gabona kint van a földből és a téli hónapok szélsőséges időjárása okozhat riadalmakat a gazdák körében. A hó hiánya vagy a hőmérsékleti anomáliák gyorsan turbulenciákat kelthetnek a következő hetekben is. A búzából már a 2015. januári a leglikvidebb kontraktus, erre a lejáratra van a legnagyobb érdeklődés. Nézzük mit jelent ez egy csendes novemberi napon! November 20-án 15 885 kontraktus forgalom volt, ami 794 250 tonnás termésmennyiségnek felel meg. A nyitott kötésállomány 96 220 kontraktus, ami 4 811 000 tonnás mennyiség! Itt azért nem kell attól félnünk, hogy nem tudunk be- vagy kilépni a piacon, vagy hogy eltoljuk az árat a megbízásunkkal.

 

A búza esetében nincs olyan nagy különbség az idei és jövő évi termés árazása között, az árak viszonylag egyenletesen emelkednek a távolabbi lejáratok felé. És emelkedik az árfolyam minden határidőn szeptember közepe óta. Magukra találtak az árfolyamok a négyéves mélypontot követő korrekcióban, már közel 20 eurót sikerült visszahozni a januári határidőben.


Szűcs Örkény

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

Új búzafajták a Saatbau Linztől

Új búzafajták a Saatbau Linztől

Tisztelt Gazdálkodó! A cikkben olyan mondat szerepel, amit nemesítőcég eddig nem sokszor írhatott le, mert ilyesmi ritkán fordult elő a magyarországi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?