Visszatért a vevők bizalma

Agro Napló
Nagyszámú érdeklődő részvételével tartott közös partnertalálkozót az AGROTEC Magyarország Kft. és az IKR Agrár Kft. Pécsett. A rendezvényen ismertették a két cég üzleti ajánlatait, fejlesztési terveit, bemutatták a legújabb termékeket, valamint a kínált szolgáltatások színes palettáját.


Gyorsan eltelt a cég alakulását követő egy esztendő, amelynek elsődleges feladata egy jól működő szervezet kialakítása volt. – hangsúlyozta bevezetőjében Illés Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezetője. – Már most meg merném kockáztatni azt is, hogy az előttünk álló év sem lesz könnyebb, mint a hátunk mögött hagyott. Eddig alapvetően az országos hálózat kialakítása jelentette a legnagyobb kihívást. Mára ez körvonalazódott. Vannak ugyan folyamatban lévő beruházásaink – mint a komáromi központ vagy a füzesabonyi zöldmezős fejlesztés –, ám ezek mellett már zökkenőmentesen el tudjuk látni a mindennapi teendőinket.

Jelenleg az országos hálózat gerincét tizenhárom területi központ alkotja. Az elmúlt évben, júniusban két új telephelyet adtak át Szentlőrincen és Orosházán. Mind a kettőben az IKR Agrár Kft.-vel – a testvérvállalattal – közösen jelennek meg. A szentlőrinci telephelynek kifejezetten előnyös az elhelyezkedése.

Nagyon jó helyen, a 6-os főút mellett van a szentlőrinci területi központunk, amelyben helyet kapott egy 290 négyzetméter alapterületű műhely, valamint egy 200 négyzetméteres alkatrészraktár – emelte ki Illés Zoltán. – Innen látjuk el a baranyai gazdákat, de Somogy megye déli részén egészen Barcsig szintén ki tudjuk szolgálni az ügyfeleinket. Az eddigi visszajelzések azt igazolják, jól döntöttünk a telephely megvásárlásakor, hiszen egyszerűen megközelíthető, előnyös helyen található. Az elkövetkezendő hónapokban pedig Enyingen, az IKR Agrár Kft. központja mellé költözünk be.

Tavaly a cég másfél milliárdot fordított fejlesztésekre. Ennek jelentős részéből telephelyi beruházásokat hajtottak végre, de nagyobb összeget fordítottak szerszámok beszerzésére, valamint munkatársaik képzésére is. Az ügyvezető kitért arra is, hogy a következő nagy lépés a zöldmezős beruházásban, az autópálya mellett, csaknem 200 millió forint felhasználásával megépülő füzesabonyi telephely kialakítása lesz. A komáromi műszaki üzem felújítása tavaly szeptemberben kezdődött, jelentős része mára már mintegy 700 millió forintból megvalósult, azonban az idén még további 150 milliós keretből folytatódnak a szükséges munkálatok. A műszaki központ, a vevőszolgálat, illetve a gépátadás december végétől átköltözött Komáromba. Már csak kisebb munkálatok vannak hátra.

Komáromban, az Ipari Parkban kéthektárnyi területet vásároltunk meg, az itt található 3700 négyzetméteres épületet átalakítottuk a saját igényeinknek megfelelően – folytatja Illés Zoltán. – Létrehoztunk egy 1300 négyzetméteres műhelyt, valamint egy 1200 négyzetméteres alkatrészraktárt, a fennmaradó részben pedig irodák és a központi vevőszolgálat kapott helyet. Várhatóan az év közepén a cég adminisztratív központja is Bábolnáról Komáromba költözik.

Szólt arról is, hogy egyre inkább azt tapasztalják, hogy az elmúlt években jellemző, a New Holland márkával szembeni elvesztett bizalom ma már a múlté. A cég egyre erősödik, ezzel egy időben a gépforgalmazás is nagyobb lendületet kapott. Az árbevételük elérte a 15,5 milliárdot, amelynek háromnegyed része gépértékesítésből származott, a többi pedig az alkatrészeladásból, valamint a szervizszolgáltatásból.

Az AGROTEC Magyarország Kft. az idei évtől a New Holland mezőgazdasági gépeket öt év kiterjesztett garanciával és öt év géptörésre vonatkozó biztosítással értékesíti.

 

Mivel az Agrogép Biztosítás 6000 üzemóráig érvényes, így aki évente 1200 üzemórát megy, annak szinte ingyen van a gép szervizelése – hangsúlyozza az ügyvezető. – E mögött egy úgynevezett viszontbiztosítás áll, ami minimális többletköltséggel jár. Aki igénybe veszi, az a gép nettó vételárának 3,5 százalékáért kapja az 5 év kiterjesztett garanciát a géptörés biztosítással együtt. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelünk teljes garanciát élvezhet vagyon- és törésbiztosítással együtt. Amennyiben a gépkezelő hibájából bármelyik fődarab meghibásodik, annak cseréje is garanciában történik.

A partnertalálkozón az AGROTEC Magyarország Kft. vevőszolgálati vezetője, Csuport Zoltán a megjelentek figyelmét egyebek mellett az újfajta, halasztott fizetési rendszerre hívta fel. Mint elmondta, ezentúl évente csak két számlát állítanak ki, s a nagy fogyasztói kedvezmény továbbra is érvényben marad. E mellett egy újdonságra is ráirányította a figyelmet, miszerint a New Holland alkatrészkatalógus már nemcsak elérhető a www.agrotec.hu honlapon keresztül, de már a listaárak is lekérhetőek, illetve az is bárki számára elérhető információ, hogy a keresett alkatrész melyik New Holland raktárban található.

Ebben az évben több akciót is tervezünk, amelyekből már néhány útjára is indult – folytatja Csuport Zoltán. – Egyebek mellett akkumulátorokat és precíziós berendezéseket kínálunk kedvezményesen.
A részletekről megéri tájékozódni a kollégáinktól. A közeljövőben már a fehérorosz Belshina gumiabroncsok is elérhetőek a kínálatunkban.
A szervizünk pedig az átalánydíjas szerződés keretében továbbra is vállalja a fődarabok javítását, amelynek része a teljes körű diagnosztikai vizsgálat, kedvező óra- és kiszállási díj mellett.

Szólt arról is, hogy a hajtáslánc elemek megbontás nélküli vizsgálatában számítógépes diagnosztikai módszerek és speciális diagnosztikai eszközök, pl. oszcilloszkóp is rendelkezésükre állnak. A módszer lehetővé teszi a szerkezetek működés közben történő vizsgálatát, így olyan hibák is hamarabb kiderülhetnek, melyeknek külső jele nem látható, mint például a belső szivárgás, mágnesszelep tolattyújának megszorulása, hidro-akkumulátor hibája, vagy akár az olajcsatornák részleges vagy teljes dugulása. A New Holland közelmúltban bevezetett Telematics rendszerével pedig nemcsak a gépek mozgás közbeni nyomon követése, hanem azok üzemállapotának változása is megfigyelhető. A Telematics rendszerrel ellátott gépeken lehetőség nyílik arra is, hogy közvetlen fizikai kapcsolat létesítése nélkül, akár íróasztal mellől hajthassunk végre számítógépes diagnosztikai feladatokat.
A magas szintű műszaki megoldásokat csak arra képzett szakemberek képesek megfelelően kihasználni, ezért mind munkatársaik, mind pedig a New Holland gépek kezelői számára szerveznek szakmai képzéseket és konzultációkat. Ebben az évben várhatóan több mint nyolcvan alkalmazott és több mint száz fő gépkezelő vesz majd részt ezeken a szakmai képzéseken.


A partnertalálkozó társszervezője a szintén két évvel ezelőtt alakult IKR Agrár Kft. volt, ügyvezetője Nagy Lajos egyebek mellett elmondta, hogy a termelők egyre növekvő bizalmának köszönhetően 2013-ra elérték a 47 milliárdos árbevételt, tavaly pedig már 66 milliárdot könyvelhettek el.

Hangsúlyozta, hogy az idei esztendő kiemelt feladata az Agrofert által megvásárolt növényolaj feldolgozó, a kiskunfélegyházi NT Kft. évente 200 000 tonna napraforgóval történő ellátása.

A terménykereskedelmi üzletág igazgatója, Otrok György e gondolatokat folytatva arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az előrekötésekkel a terményfelvásárlás már tavaly februárban megkezdődött. Eddig 429 000 tonna terményt vásároltak fel – főként kukoricát, búzát és napraforgót.

Az értékesítés elérte a 20 milliárd forintot, ami 377.898 tonna terményt jelent, ennek 2/3-a exportra, 1/3-a belföldre került. A búzának és a kukoricának jelentős olasz piacai vannak, de a Fekete- és Északi-tenger irányába is értékesít a cég. Az elmúlt öt év legnagyobb búzatermése volt a tavalyi – 5,16 millió tonna –, ebből nagyon kevés volt a malmi minőség. A 2014-es esztendő a kukoricában a toxin éve volt.
Öt év alatt immár harmadik alkalommal jelentett gondot a hazai mezőgazdaságnak, de a mostani volt a legsúlyosabb. A toxinfertőzöttség sok esetben jóval meghaladta a vevők által elfogadott szintet.
Azt is tapasztaljuk, hogy a nagyobb felvásárlók más forrásokból keresnek kukoricát.

El kell gondolkodni azon, mi okozza ezt a nem kívánatos helyzetet. Csak az időjárás-változásra nem lehet mindent ráfogni. Egy biztos, változtatni kell e technológián és alkalmazkodni kell a megváltozott klimatikus viszonyokhoz!

Lukács István, a vetőmag-kereskedelmi üzletág igazgatója mindehhez a következőket fűzte hozzá: a terméseredmények ingadozásában egyre nagyobb szerepe van az időjárásnak. Ez a kitettség megfelelő fajtaválasztással és technológiával csökkenthető. Nem könnyű kiválasztani a megfelelő fajtát, éppen ezért az adott régióban végzett fajtakísérletek és a termelési tapasztalatok alapján meghozott döntésekre tett javaslatot. 2014-ben az országos nagyparcellás kukorica összehasonlító fajtakísérletekben 13 nemesítőház 43 hibridjét vizsgálták, FAO 290-től 510-ig.

A növényvédő szer üzletág vezetője, Horváth András elmondta, a csapadékos időjárásnak köszönhetően a kalászosokban a sárgarozsda járvány soha nem látott méreteket öltött, a pocokinvázióról nem is beszélve, ami jelentős kárt okozott a szántóföldi kultúrákban, míg a szőlőkben a lisztharmat tarolt. Előadásában többek között szó esett még a cégen belüli és a piaci változásokról, továbbá megemlítette, hogy partnereik valamennyi növényvédelmi problémájára megoldást kínál az IKR Agrár Kft. növényvédő szer üzletága.

A technológiai ágazat vezetője, dr. Pecze Zsuzsanna a precíziós, ezen belül a GPS-eszes talajmintavétel témakörét járta körül. Mint elmondta, az okszerű tápanyag-utánpótlás feltétele a jó minőségben végzett talajmintavétel és talajvizsgálat, melynek költsége 1 évre, 1 hektárra vetítve körülbelül 10 kg kukorica árának megfelelő összegből elvégeztethető. A vizsgálati eredmények segítségével ugyanis hatékonyabbá tehető a gazdálkodás, pontosan meghatározható általa, hogy az adott területen milyen összetételű műtrágyát milyen sorrendben juttassanak ki a termelők.

E kérdéskörhöz szorosan kapcsolódott Péntek Csaba termékfejlesztő előadása, aki az IKR Agrár Kft. által kínált műtrágya termékpaletta egyedi hatásmechanizmusaira fókuszált előadásában. Az IKR Agrár Kft. az elmúlt esztendőben 300 000 tonna műtrágyát értékesített, ami 25 százalékos részesedést jelent a hazai piacból.

Bevezettek egy új termékcsaládot, a HUNFERT-et, amelyből 70 000 tonnát adtak el, és a hazai piac mellett Közép-Európába – Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Románia – is értékesítettek belőle. A HUNFERT stabil minőséget, kiváló ár-érték arányt és a hazai gyártási tapasztalatot képviselő termékcsalád.

Új fejlesztésüket, a HUNFERT NPS immunMAX-ot első fejtrágyának ajánlják kimondottan a kalászosokhoz azoknak a termelőknek, akik malmi minőségű búzát szeretnének 2015-ben betakarítani. A termék őszi búza tartamkísérletek alapján megállapított optimális arányban tartalmazza a nitrogént és a foszfort, kiegészítették kénnel is, mely szintén minőségjavító hatású. Ahogy a HUNFERT termékek mindegyike, ez is tartalmaz kalciumot és magnéziumot a teljes körű növénytáplálás érdekében, továbbá egy a növényi immunrendszert erősítő, stressztűrő képességet fokozó mikroelem csomagot is.

Másik újdonságuk a klórmentes, kálium-szulfát alapon gyártott
HUNFERT Extra NPK, amit elsősorban a zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztőknek ajánlanak maximum egyszázalékos klórtartalommal.

10 éves kutatómunka eredménye a növények tartós nitrogénellátását környezetkímélő módon biztosító termékük az ENSIN, mely idén elnyerte az AGROmashEXPO Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíját.
A vásárdíjas ENSIN-ből már az elmúlt esztendőben jelentős mennyiséget értékesített a cég. Jelenleg szántóföldi növénytermesztésben szabályozott nitrogén hatású műtrágyaként egyedüli a piacon. Az ENSIN három, négy hét helyett 10–12 hétig szolgáltatja a nitrogén hatóanyagot, csökkentve a nitrogénveszteségeket és a talajvíz nitrátterhelését. Használatával – a hagyományos nitrogén műtrágyákhoz képest 20-30%-kal alacsonyabb nitrogénadaggal – egyetlen, jól időzített kora tavaszi fejtrágyázással megoldható a repce és búza nitrogén fej-
trágyázása, de a kukoricánál is alkalmazható.

A partnertalálkozó keretében a szentlőrinci területi központ nyugdíjba vonult korábbi vezetője, Földvári János, aki közel négy évtizeden át dolgozott az IKR-nél, az IKR Örökös Tiszteletbeli Tag kitüntető címet igazoló oklevelet vehette át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

„Nagyigmándon és környezetében gazdálkodunk. A családomban régóta élethivatás a mezőgazdasággal való együttélés” – tudtuk meg Szentirmay Károlytól.

Ősszel a Dunán

Ősszel a Dunán

A korábbi évek nagy sikerére való tekintettel az Alpha-Vet 2019-ben is megrendezte a Dunán az őszi hajós partnertalálkozót az állattenyésztésben és a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!