Biostimulátor és amit tudni kell róla

Agro Napló
A Biostimulátorok Európai Tanácsa- EBIC- szerint a világpiacon a biostimulátor hatóanyagok mezőgazdasági felhasználásában évi 12,5%-os növekedés várható.

Az EBIC tanulmánya szerint, 2012-ben Európában volt a legnagyobb növekedés, melynek eredményeként több mint 6,2 millió hektárra használtak az európai gazdák biostimulátor hatóanyagot tartalmazó termékeket. A Tanács definíciója szerint a növényi biostimulátorok olyan hatóanyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek közvetlenül aktiválják és szabályozzák a gyökér és gyökérzóna működését, valamint a növény anyagcsere folyamatait. Alkalmazásuk célja a tápanyagfelvétel intenzitásának, hatékonyságának javítása, a stressz tolerancia növelése, a jobb termés minőség és mennyiség érdekében. 2012-ben volt az első világkongresszus, Strasburgban melynek fókuszában a növényi biostimulátorok mezőgazdasági felhasználása és eredményei álltak, ahol a du Jardin féle 8 kategóriákból álló osztályozást is megalkották. Az osztályozás megkülönbözteti a humuszanyagokat, komplex szerves anyagot, jótékony kémiai anyagokat, szervetlen sókat, algakivonatok, kitin és kitozán származékokat, antitranszpiráns anyagokat, és szabad aminosavakat. Ezen növényi kivonatok megfelelő arányát és a különböző előállítási módszerekből kinyerhető eszenciákat nevezzük biostimulátoroknak. Természetesen a gyártó cégek ezen recepteket és alkotókat szigorúan őrzik, így biostimulátor és biostimulátor között lehetnek különbségek.

 


Növényi biostimulátorok használata a mezőgazdaságban: Pamela Calvo, Louise Nelson, Joseph W. Kloepper - 2014

Ezen hatóanyagok kutatása, ipari szintű termelése és vizsgálata egy komplex feladat, melyben a Timac Agro élen jár. Ez a folyamat kutatói munkával kezdődik, ahol labor és szántóföldi kísérletek során vizsgáljuk a növényi reakciókat egy-egy stressz hatásnál, és a növény természetes válaszait kódoljuk és képezzük le fejlesztéseink során. Több mint 400 kutató és 6 laboratórium szolgálja ezen fejlesztések helyszínét, illetve idéntől 8000 m2-en egy új fejlesztési központ, ahol a legmodernebb eszközökkel vizsgáljuk és fejlesztjük biostimulátor hatóanyagainkat. A hazai biostimulátor piacon vezető szerepet töltünk be. 


Tervezzen velünk, kérje YIELD SERVICE szolgáltatásunkat!

■  GPS-es talajmintavétel

■  Bővített talajvizsgálat

■  Táblatérkép, tábla diagnosztika

    (negatív és pozitív hatások elemzésével)

■  Szaktanácsadás, egyéni tápanyag-

    utánpótlási terv alapján

■  Egyedi Timac szoftver, ami a

    nitrátérzékenységből adódó

    szabályozással is korrigál

■  Parcella szintű költséghatékonysági

    vizsgálat, termékösszesítő

■  Termékvásárlási kedvezmény 

 

A biostimulátorok szerepe egyre jelentősebb és előnyeivel megteremthető egy olyan modern mezőgazdaság, mellyel egy hatékonyabb termelés érhető el.  Fejlesztéseink és a munkánk a termelőink visszajelzéseiből és eredményeiben mutatkozik meg.

 

  

Lóczi László

Növénytermesztési ágazatvezető

Agrotex Kft., Debrecen

Termelői vélemény

„Több éve használom a Timac termékeket, szilárd temékeik mellett beillesztettük a technológiába a Fertileader® Axis, Gold és a Vital terméket is. Az ered-ményeink magukért beszélnek, hiszen folyamatos 10 tonna feletti kukori-cáink és a 4-5 tonnás, vagy akár ezt meghaladó (2013-as évben) napraforgóink bizonyíték a sikerhez. Ajánlom mindazon gazdálkodó társaimnak, akik az intenzív gazdálkodásukban keresik azt a pluszt, ami egy jövedelmezőbb növény-termesztés felé vezeti őket.”

Kérdése esetén kérdezze Timac Agro szaktanácsadóját!

Telefon: +36-23-889-719; e-mail: contact@hu.timacagro.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?