2024. május 2. csütörtök Zsigmond

HÍRVILÁG 2015. április

Agro Napló
Sertéshús világpiaci ára csökkent 2014 végéreMagas elhullási arányú H5N2 madárinfluenza vírus a kereskedelmi pulykaállományokban Missouri államban  

Sertéshús világpiaci ára csökkent 2014 végére

GLOBAL - A sertéshús világpiaci árai 2014 közepén rekordnagyságúra emelkedtek, viszont az év végére visszaálltak a megszokott szintre.

Az ármozgást a PEDv (Sertés Járványos Hasmenés Vírus) globális kereskedelmi hatása okozta, befolyásolva az egyik legnagyobb exportőrt, az USA-t és néhány kulcsimportőrt (Japán, Korea, Mexikó). Ennek következtében a sertés átlagos világpiaci ára (a négy fő exportőr adatai alapján – EU, US, Kanada és Brazília) 3,50 dollár/kg volt a nyár folyamán, 13%-kal a korábbi rekord felett, ami 3,12 dollár volt. Azonban a PEDv előfordulásának csökkenése és a bővülő termelés miatt 2015-re az árak újra visszaálltak a normál szintre. Decemberre az átlagos exportárak 2,95 dollárra csökkentek, amely a 2012-es és a 2013-as szinttel egyezik meg. Az EU-s árak nem emelkedtek, főleg az orosz importtilalom miatt, így az EU-s árak voltak a legalacsonyabbak 2014-ben, ami ellentétes az eddigi gyakorlattól. A kanadai árak is jelentősen csökkentek miután Oroszország megtiltotta az importot augusztusban és az év végére az EU-árszintjei álltak be. A brazil árak is gyors csökkenésnek indultak az év végére, mert értéktelenedett a rubel és egyre kevesebb orosz vásárló volt hajlandó dollárban fizetni. Ennek következtében decemberre az USA-beli sertés volt a legdrágább a fő exportőrök között. Azonban olyan mértékű áresés volt tapasztalható az újévben, amire 5 éve nem volt példa és visszavetette az USA-t a többi exportáló ország szintjére.

Az USA dollár erősödése miatt az euróval, a kanadai dollárral és a brazil reallal szemben további árcsökkenés várható az átlagos világpiaci árban 2015 elején, ami valószínűleg leviszi az értékeket olyan alacsony szintre, melyet 4 éve nem tapasztaltak a sertéstartók.

Forrás: ThePigSite News Desk, 2015.03.12.

Magas elhullási arányú H5N2 madárinfluenza vírus a kereskedelmi pulykaállományokban Missouri államban

USA - Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) Állat és Növény-egészségügyi Ellenőrzési Hivatala (APHIS) megerősítette a magas elhullási arányú H5N2 madárinfluenza (magas patogenitású madárinfluenza) jelenlétét két különböző kereskedelmi pulykaállományban, Missouri államban.

Az állományok Jasper és Moniteau megyében találhatók, amelyek a Mississippi madárvonulási útvonal részei, ahol ezt a madárinfluenza törzset korábban már azonosították.

A CDC (Egyesült Államok kormányzati közegészségügyi hivatala) úgy véli, hogy az itt élő emberek HPAI H5 általi megfertőződésének kockázata a vadon élő madarak, háztáji és a kereskedelmi célú baromfiaktól továbbra is alacsony. A magas elhullási arányú pulykaállományokból vett mintákat a Missouri Mezőgazdasági és Állat-egészségügyi Diagnosztikai Laboratóriumban és a APHIS Nemzeti Állat-egészségügyi laboratóriumában Ames-ben, Iowa államban vizsgálták és megerősítették az eredményeket.

APHIS szorosan együttműködik a Missouri Mezőgazdasági Minisztériummal a közös eset miatt. Állami tisztviselők karanténba zárták az érintett helyeket, a megmaradt madarakat leölték a betegség terjedésének megelőzése érdekében. Pulykák az érintett állományokból nem kerültek be az élelmiszerláncba. Emberi megbetegedéseket nem diagnosztizáltak. A Missouri Minisztérium Földművelésügyi osztálya foglalkozik a közvetlenül baromfival dolgozó munkavállalókkal és az érintett létesítmények megfigyelésével, annak érdekében, hogy megfelelőek legyenek az óvintézkedések. Fontos a megfelelő kezelés és a főzés. A baromfi és a tojás belső hőmérsékletének 74°C fölé emelése megöli a baktériumokat és vírusokat.

Ez része a meglévő madárinfluenza-elhárítási tervnek, szövetségi és állami partnerek közösen készítik el a további megfigyeléseket és vizsgálatokat a szomszédos területeken. Az Egyesült Államok rendelkezik a legerősebb madárinfluenza felügyeleti programmal a világon, és a USDA együttműködik partnereivel, hogy felkutassa a betegséget a kereskedelmi baromfik, az élő madarak és a vándorló vadon élő madarak között. A USDA tájékoztatni fogja az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE), valamint a nemzetközi kereskedelmi partnereket a megállapításaikról. A USDA továbbra is kommunikál a kereskedelmi partnerekkel, hogy ösztönözze őket az OIE szabványok betartására, és minimalizálja a kór kereskedelmi hatásait.

Az OIE kereskedelemi irányelvei felhívják az országok figyelmét a központi kereskedelmi korlátozásokra, melyek tudományos szempontból megalapozottak. Lehetőség szerint kerüljék az ismeretlen (azonosítatlan) régiókból származó állatokat és állati termékeket, mert ezek növelhetik a fertőzés terjedésének kockázatát. A vadon élő madarak hordozhatják ezeket a vírustörzseket, anélkül, hogy megbetegednének. Az emberek lehetőség szerint kerüljék a kapcsolatot a beteg vagy elhullott baromfikkal, és vadon élő társaikkal. Ha mégis megtörténne, mossunk kezet szappanos vízzel, és öltözzünk át, mielőtt egészséges madarak közé mennénk.

Az Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési Szolgálat felhívja minden madártulajdonos, kereskedő és fogyasztó figyelmét arra, hogy működtessenek hatékony biosecurity rendszert, azaz kerüljék a kontaktust a saját madaraik és a vad madarak között, jelentsék a beteg madarakat és a szokatlan haláleseteket.

Forrás: ThePoultrySite News Desk, 2015. 03. 11.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Legutoljára tavaly márciusban írtam cikket a témában, akkor Bács-Kiskun megyében a kórokozó egyik altípusának (H5N8) megjelenését igazolta a hatóság e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!