2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

N-LOCK Magazin 2015. június

Agro Napló
Várhatóan 2015. júniusában hagyja jóvá az Euró­pai Unió a magyar vidékfejlesztési programot. Ezzel egyidőben folyamatosan jelennek meg azok a jogszabályok amik meghatározzák a magyarországi gazdálkodás egyre szigorodó követelményeit, amelyek eddig nem tapasztalt kihívást jelenthetnek a termelők részére. A Dow Agrosciences Hungary Kft. jelen kiadványával kíván segítséget nyújtani, hogy az új időszakban előtérbe kerülő környezetmegőrző technológiák alkalmazá­sával a magyar Termelők hatékonyan eredményességük javításával tudjanak helytállni az egyre erősödő versenyben.

AZ N-LOCK (NITROGÉN STABILIZÁTOR)

A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága meg­­­követeli az újítások alkalmazását. Az innovatív formulációval rendelkező és nagyhatású hatóanyagot tartalmazó N-LOCK készítmény a magas termést a hatékonysággal párosítja.

N-LOCK™ egy nitrogénstabilizátor, amely a hígtrágya, szervestrágya, folyékony műtrágya (pl. Nitrosol), karbamid kijuttatásakor optimális ter­­méspotenciált és kevesebb nitrogénveszteséget eredményez. Ezáltal az N-Lock különösen a nagy nitrogén igényű növényi kultúráknak biztosít optimális nitrogénfelhasználást.

A modern formulációjú készítmény egyszerűen alkalmazható és hosszú hatástartammal rendelkezik.

A Dow AgroSciences innovatív megoldása az N-LOCK, amelyet a nitro­gén­vesztés és környezetterhelés csök­kentésének problémájának megoldására fejlesztettek ki.

Az N-LOCK a növények számára lehetővé teszi a nitrogén felhasználási idejének meghosszabbítását a műtrágya talajba kerülését követően. Ezáltal a kijuttatott nitrogén műtrágya hatékonysága fokozódik, és csökken a kimosódás mértéke, mely a környezetvédelem biztosítása mellett a termelők számára költségtakarékos megoldást jelent.

Az N-LOCK használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátását. Hatására nő az ammónium-ion tartalom a talaj felső (0-30 cm) rétegében illetve csökken a nitrát-ion tartalom a talaj mélyebb (60-90 cm) rétegeiben. Az N-LOCK kezelést követő 2 hónap múlva a talajban felső rétegében még van a növény számára felvehető nitrogén, ellentétben a kezeletlennel.

A készítmény keverhető a főbb szántóföldi kultúrákban engedélyezett gyomirtó készítményekkel és baktérium tartalmú talajoltó anyagokkal.

A nitrogén felhasználás hatékonyságának a növelésére számos lehetőség adódik. Az egyik szerint a legfontosabb, hogy a kijuttatott nitrogént minél hosszabb ideig kell tud NH4+ formában tartani, ami növeli a növény rendelkezésére álló tápanyag mennyiségét, így növeli a termést és a minőséget. Mivel a növény több nitrogént képes beépíteni a szervezetébe, ezért a kijuttatott tápanyagok kisebb arányban szenvednek veszteséget A nitrogén stabilizátorok beavatkoznak a nitrifikációs folyamatokba azáltal, hogy gátolják a nitrifikációs tevékenységet végző baktériumok működését. Így az NH4+ átalakulása gátolt nitrit, majd nitrát formájába. Nagyobb mennyiség marad stabilabb formában, ezért a növény hosszabb ideig képes felvenni a nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló nitrogén. Ennek következtében növekszik a termés, illetve a csökken az esélye a talajvízbe történő kimosódásnak és a levegőbe történő denitrifikációnak. A kijuttatott szerves vagy szer­vetlen nitrogén tartalmú trágyákat hatékonyabban használják fel a kultúrnövények.

Az N-LOCK nevű nitrogén stabilizátor hatására a kijuttatott nitrogén hosszabb ideig ammónium formában marad, így csökken a nitrogén veszteség (csökkenti a denitrifikációt és a nitrát kimosódást) és a trágyázás negatív környezeti hatását. Azáltal, hogy a nitrogén felvehető formában marad, a növény gyökér zónájában növekszik a termés és a minőség.  Az N-LOCK elsősorban a karbamid műtrágyáknál, folyékony ammóniánál, a folyékony nitrogén oldatoknál és a híg vagy szilárd szerves trágyáknál fejti ki kiváló hatását.

Kukoricában vetés előtt bedolgozva, kultivátorral egymenetben illetve állomány permetezéssel lehet kijuttatni. Állománypermetezés esetén a hatáskifejtéshez csapadék szükséges. Őszi kijuttatása első sorban hígtrágyával keverve ajánlott. Ezzel segítve a nitrgoén tartalom hasznosulását és a környezeti terhelés csökkentését. A dózisa 2,5 l/ha. Az N-LOCK növeli a kukorica termését 5-20 %-al. A termésnövelést elsősorban az ezerszem tömeg növelése adja, míg más paraméterek (aktív levelek aránya, cső-kalász-becőszám, szemszám, hektolitersúly, stb.) kevésbé változnak. Nagy adagú nitrogén visszapótlásnál nagyobb arányban növekszik a termés. Az N-LOCK használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegház hatású gázok légkörbe történő kibocsátását.


 

 

www.dowagro.hu

Dow AgroSciences Hungary Kft.

1016 Budapest, Hegyalja út 7-13.

Telefon: (1) 202-4191 Fax: (1) 202-4292

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!