A talaj az élelmiszerlánc-biztonság első láncszeme

Agro Napló
2015. szeptember 24-én a Talajok Nemzetközi Éve eseménysorozat részeként az OMÉK keretében a HUNGEXPO 25-ös Pavilonjában a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) konferenciát szervez. Két olyan fontos téma kerül megvitatásra, mint az integrált gazdálkodás és a gyakorlati tápanyag-gazdálkodás.

A növények optimális tápanyagellátásának biztosítása a sikeres gazdálkodás szempontjából kulcskérdés. Célunk az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiával összhangban, a fenntartható, környezetkímélő, a növények igényeit kielégítő, a vízvédelmi jogszabály előírásait betartó, gazdaságos tápanyag-gazdálkodás megvalósítása.

A tápanyag-gazdálkodásról lefolytatott panelbeszélgetéssel mintát szeretnénk mutatni, gyakorlati tanácsokat adni a nitrátérzékeny területeken gazdálkodók számára az okszerű nitrogén- és foszfortrágyázással kapcsolatos aktuális kérdésekről. A panelbeszélgetés levezető elnöke Prof. Dr. Lehoczky Éva, az MTA ATK TAKI igazgatója lesz.   

Korunkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerlánc-biztonság, a fogyasztók ellátása megfelelő mennyiségű és minőségű, emberi egészségre ártalmas anyagoktól mentes élelmiszerekkel úgy, hogy előállításuk során a környezet ne károsodjon.

Az integrált gazdálkodás összehangoltan alkalmazza a növénytermesztési technológia valamennyi elemét az egészséges, biztonságos élelmiszer előállítás és a környezet megóvása, a fenntartható gazdálkodás érdekében. Minden technológiai elem magas szintű ismerete és integrálása szükséges a siker érdekében.

Az integrált gazdálkodás keretében megvalósítható, hatékony termesztéstechnológiai és növényvédelmi módszerekről és eljárásokról Jordán László, a NÉBIH elnökhelyettesének előadását követően, a panelbeszélgetést

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese vezeti.

A szakmai panelbeszélgetések célja, hogy a jogalkotók, jogalkalmazók, kutatók, oktatók, szaktanácsadók, gazdálkodók a legújabb ismereteiket átadhassák és tapasztalataikat megoszthassák egymással. Reméljük, hogy az előadások, a hozzászólások és a feltett kérdések kapcsán elhangzó válaszok hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezvényre ellátogató érdeklődök tudása új, hasznosítható ismeretekkel bővüljön.

A konferenciára a következő címen regisztrálhat: 

http://omek.itthon.hu/konferenciak

Találkozunk az OMÉK-on szeptember 24-én csütörtökön délután, a 25-ös pavilonban.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!