2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Mycofix 5.E – a mikotoxinok elleni küzdelem legújabb innovációja sertéseknek

Agro Napló
  A BIOMIN a sertések takarmányaiban előforduló mikotoxinok elleni küzdelemben már eddig is úttörőnek számított, mivel hatékonyan tudta kezelni mind a köthető (aflatoxin, ergot alkaloidok), mind a kevésbé köthető mikotoxinokat (trichotecének, zearalenon, ochratoxin) és az általuk okozott kedvezőtlen hatásokat. Azonban most új távlatokat nyitott az új fumonizin bontó enzimünk (FUMzyme®) bevezetése, amely a legújabb termékünknek, a Mycofix® Plus 5.E-nek az egyik alapösszetevője.

Mivel a fumonizinek főként a kukoricában fordulnak elő, komoly veszélyt jelentenek a sertéstartásban. Azonban nem csak specifikus éghajlati viszonyoknál találhatók meg. A legutóbbi Biomin Mycotoxin Survey (2014. január–december) adatai azt mutatták, hogy a világszinten vizsgált 1.071 kukoricaminta 73%-a pozitív volt fumonizinre, átlagosan 2.914 ppb szinten, de a maximális szint 154.000 ppb volt (Délkelet-Ázsia).

A fumonizinek megzavarják a szfingolipid anyagcserét és gátolják a szfingolipid-komplexek keletkezését, melyek fontos alkotórészei az idegeknek, izmoknak és membránoknak. Ennek következtében a toxikus szabad szfingoid bázisok felhalmozódnak a szövetekben, amely oxidatív károsodásokhoz, zsírperoxidációhoz, sejtkárosodáshoz és sejtszéteséshez vezet. Ennek alapján a szérumban lévő szfinganin/szfingozin arány (Sa/So) jelentős biomarkere a fumonizin behatásnak, amelynek növekedése a szfingolipid anyagcsere zavarát jelzi. A fumonizinekre a legérzékenyebbek a sertések (a nyulak és a lovak mellett).

A fumonizin semlegesítése

A gabonák növekedése közben, az aratásnál és a raktározás közben alkalmazott megelőző intézkedések csak csökkentik a mikotoxinokkal való szennyeződés kockázatát. Hatékony mikotoxin-semlegesítő intézkedések a betakarítás után is elengedhetetlenek. A fumonizinek elleni védekezés leghatékonyabb formája az enzimatikus átalakítás, amikor specifikusan és visszafordíthatatlanul elbontjuk a fumonizineket nem-toxikus származékokká. A legújabban kifejlesztett tisztított fumonizin-észteráz

(FUMzyme®) átalakítja a FB1-et nem-toxikus hidrolizált fumonizinné (HFB1). Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a HFB1 nem okoz sertésekben bél- vagy májtoxicitást és nem okoz jelentős változást a szfingolipid anyagcserében. Ez arra utal, hogy a HFB1-é történő átalakítás jelentős stratégia a fumonizinek hatásának csökkentésére.

A FUMzyme® hatékonyságát in vivo kísérletben vizsgáltuk, fumonizinnel szennyezett takarmányt fogyasztó sertéseknél.

Köztudott, hogy a fumonizinek nagy adagban sertéseknél tüdővizenyőt okoznak. Ebben a kísérletben a fumonizinek viszonylag alacsony szintje (6 ppm) a hörgőkhöz társult nyirokszövetek károsodását és vérér rendellenességeket okozott a tüdőben. A fumonizines takarmánnyal etetett állatok vékonybelében a kórszövettani elemzés a bélbolyhok lepusztulását és összetapadását mutatta ki. Ezeknek az elváltozásoknak az előfordulását és mértékét jelentősen csökkentette a fumonizinbontó enzim (FUMzyme®) hozzáadása.

A fumonizinek elfogyasztása megzavarja a szfingolipid anyagcserét a ceramid-szintáz gátlásával, ezáltal a plazmában emelkedik a szfinganin/szfingozin arány (Sa/So). A FUMzyme® hozzáadásával ez a jelentős Sa/So arány növekedés már nem volt megfigyelhető.



Mycofix® Plus 5.E - a mikotoxinok semlegesítésének legújabb generációja

Az új termékünkbe többek között három, az EU által egyedüliként engedélyezett mikotoxin-ellenes stratégiát soroltattunk fel.

2013-ban a BIOMIN megkapta az Európai Bizottság engedélyét egy mikotoxin-ellenes tulajdonsággal rendelkező takarmány-adalékanyagra. Az engedélyezés az aflatoxin-kötő bentonit (dioktahedrális montmorillonit) származékra vonatkozik, amely eddig egyedüliként hivatalosan is bizonyítottan 90% felett képes kötni az aflatoxint (EU No 1060/2013). Az újgenerációs termékünk kötőanyagát ez a regisztrált termék adja.

Másrészt a BIOMIN 2013-ban ugyancsak elnyerte az EU engedélyét egy másik összetevőjére: A tehenek bendőfolyadékából izolált baktériumtörzs, a Biomin® BBSH 797 hatástalanítja a DON-t és más trichotecéneket, a toxicitásukért felelős 12,13-epoxid gyűrű de-epoxidációjával. Számos tanulmány igazolta ennek a baktériumnak a biztonságosságát és hatékonyságát. Ezen eredmények alapján az Európai Bizottság regisztrálta a BBSH 797-t, DON-bio-transzformáló anyagként (EU No 1016/2013). Eddig a termékeink trichotecéneket bontó enzimet készen tartalmazták, amelynek mennyisége nem változott a takarmány elfogyasztása után. A Mycofix® Plus 5.E-ben lévő Biomin® BBSH 797 a sertések emésztőrendszerében szaporodik és folyamatosan termeli az enzimet, ezáltal többszörös trichotecén bontó hatást eredményez.

2014-ben pedig a fent taglalt enzimünk, a FUMzyme® lett az első olyan tisztított enzim, amelyet az EU bizonyítottan mikotoxin-ellenes hatású anyagként engedélyezett, a fumonizinek hatástalanítására (EU No 1115/2014).

A Mycofix® Plus 5.E is tartalmazza természetesen a zearalenont bontó észterázunkat, amely a zearalenon lakton gyűrűjét bontja fel, így az már nem képes kapcsolódni az ösztrogén receptorokhoz és ezáltal nem tudja kiváltani a szaporodásbiológiai problémákat.

A toxinok hatásainak kivédésére pedig a termék tartalmazza az újonnan kifejlesztett, természetes anyagok keverékét

tartalmazó Biomin® Bioprotection Mix-et, amely bizonyítottan segíti az immunsejtek szaporodását, támogatja a májvédelmet és a bél védekező mechanizmusát a bélhámsejtek közötti összeköttetések védelmével.

Az új Mycofix® Plus 5.E a köthető mikotoxinok megkötésével, a trichotecének, a zearalenon és a fumonizinek enzimatikus bontásával, valamint a toxinok hatásainak kivédésével a tökéletes megoldást jelenti a mikotoxin-kockázatkezelésben!

Dr. Jakab Gábor

ügyvezető igazgató

BIOMIN Magyarország Kft.

A cikk szerzője: Dr. Jakab Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?