Horsch Pronto és Terrano - Pontos vetés és költségkímélő talajművelés

Agro Napló
A hazai kínálatban kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a gabonavetőgépek széles palettáján a német Horsch termékei. Egyre több gazda alkalmazza a vetőgépeik mellett a talaj-előkészítéshez is a csökkentett menetszámú művelést képviselő nehézkultivátoraikat. Ezek közé a felhasználók közé tartozik a Katymáron gazdálkodó Lipták János is, aki az idei évben alkalmazta először a Horsch Pronto 6DC vetőgépet és a Terrano 4MT nehézkultivátort. Az őszi vetési szezonban szerzett eddigi tapasztalatairól kérdeztük interjúnkban.

Milyen növények termesztése folyik a gazdaságban, illetve bérmunkával együtt mennyit művelnek?

1200 hektáron gazdálkodom, művelés szempontjából ehhez még hozzájön évente 300–400 hektár bérmunka is. A termesztett főbb növényeink a mák, az olajretek, a facélia, a repce, és a búza.

Miért ezt a márkát választotta, hol találkozott ezekkel az eszközökkel először?

Előzőleg más gyártó vetőgépét alkalmaztam, de annak nem megfelelő vetéspontossága miatt döntöttem idén a leváltása mellett. Mivel az AXIÁL Kft. kínálatából már számos más munkagépet vásároltam és nagyon elégedett voltam a szolgáltatásukkal, így a cég ajánlata alapján a Horsch Pronto 6DC vetőgépre esett a választásom, amit előzőleg demóban kipróbáltam. Az új vetőgép beszerzésével együtt a talajművelési technológiát is gyökeresen megváltoztattuk, hiszen a vetés előtti talaj-előkészítésben és alapművelésben – a korábbi forgatásos művelés helyett – csökkentett menetszámú, talajkímélő, energiatakarékos rendszer felé váltottunk és a vetőgéppel együtt egy Horsch Terrano 4MT nehézkultivátor is beszerzésre került.


Lipták János és új vetogépe

Mekkora területen alkalmazzák évente a vetőgépet, és milyen erőgép üzemelteti?

1000–1200 hektár területet művelnek és vetnek el évente ezek az eszközök, melyeket egy Fendt 933 Vario erőgép üzemeltet, amelynél 2 cm pontosságú RTK navigációs rendszert alkalmazunk.

Milyen növényeket vetnek a Horsch Pronto 6 DC vetőgéppel, milyen talaj-előkészítést alkalmaznak a vetés előtt a különböző növényeknél?

Búzát, repcét, mákot vetünk a géppel. A vetés előtt egy menetben történik az alapművelés és magágyelőkészítés, melyet a Terrano 4 MT nehézkultivátorral végzünk, búza és mák alá 20–25 cm munkamélységben, szárnyas kapákkal, repce alá pedig szárnyas kapák nélkül, 31–32 cm mélységben.

Hogyan szokták a vetőgép feltöltését megoldani?

A vetőgép egy kiváló magfeltöltő csigával van szerelve, aminek a feltöltő garatja feltöltéskor lehajtva egészen a talajig leér és egy kézzel nyitható súberrel rendelkező, egyszerű hátrabillenthető felépítményű pótkocsival is fel lehet tölteni. Nem kell a tábla szélén Big Bag zsákkal, rakodógéppel csinálni a feltöltést, hanem az ötletes magfeltöltő csigának köszönhetően egyszerűen és gyorsan, mindössze 6 perc alatt, kézi munkaerő nélkül meg lehet oldani.

Milyen a kelés egyenletessége, vannak esetleg kihagyások, hogyan alakult a vetésmélység?

Míg az előző vetőgépünk sosem tartotta a beállított hektáronkénti vetőmagmennyiséget és általában 1-2 kg-mal többet vagy éppen kevesebbet vetett hektáronként, addig a Pronto grammnyi pontossággal tartja az előre beállított egy hektárra kivetendő magmennyiséget. A repcét 3-4 cm, a mákot 2 cm, a búzát pedig 5 cm mélyre szoktuk vetni, és ezeket a vetésmélységeket a vetőgép változó talajkörülmények mellett is kiválóan tartja, legyen szó a barna vagy fekete homoktalajról, vagy egy táblán belül akár heterogén talajszerkezetről.



A tömörítő hengerek is minden talajkörülmény esetén egyforma tömör magágyról gondoskodnak, nem tömődnek be még nedves talaj esetén sem. Az eddig kikelt összesen 350 hektáros repceállományban már most látszik, hogy kihagyás mentes, nagyon egyenletes, homogén a tőállomány. A Pronto-val vetett repcetáblán négyzetméterenként 45 tő kelt ki, ami optimálisnak mondható. Az eddig kifejlődött repce gyökérzete jóval erősebb és az új rendszerű talaj-előkészítésnek köszönhetően jóval mélyebbre hatoltak a növények főgyökerei, mint korábban a forgatásos műveléssel.

Hogyan alakult a területteljesítmény és az üzemanyag-felhasználás?

A területteljesítménye a vetőgépnek átlagban 70 hektár egy 12 órás műszakban, de persze ez függ a területnagyságtól, illetve a táblák egymás közti távolságától. Ha több egymáshoz közeli nagyméretű táblát vetünk a géppel, akkor gond nélkül teljesíthető vele a fenti területnagyság bevetése.

Az üzemanyag-felhasználás 6–6,5 liter hektáronként, hozzáteszem, hogy a vetőgép magágykészítő rövidtárcsa egysége is alkalmazásra kerül, és ez a fogyasztási érték így értendő. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az alapművelés a középkötött területeken egy menetben 13-14 literes hektáronkénti dízel olaj fogyasztásból  elvégezzük, akkor azonnal kiderül, hogy mennyire energiatakarékos a Pronto és Terrano egy technológiában való alkalmazása. A két művelettel összesen mindössze 20 liter üzemanyag-fogyasztás mellett elkészül az őszi talajelőkészítés és vetés. Ezt ha a hagyományos művelési technológia költségeihez és üzemidő felhasználásához hasonlítjuk, akkor kézzel fogható az a jelentős megtakarítás amit így nyerünk. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a rendszerrel a talaj is sokkal kíméletesebb művelést kap és nem kell tartanunk az eketalp problémától sem.

Már említettük többször is beszélgetésünkben a terrano nehézkultivátort. milyen növények talajelőkészítésében alkalmazza az eszközt?

Alapvetően az őszi vetésű növények, a búza, repce, mák vetésének talaj-előkészítéséhez alkalmazzuk a Terrano-t, melynek munkája egy menetben előzi meg a vetés folyamatát. A nehézkultivátort a fentebb említett Fendt 933 Vario traktor üzemelteti. Idén demógépként próbáltuk ki a Horsch Terrano 4MT-t, majd,  mint ahogy már említettem, egyszerre érkezett a gazdaságba a vetőgéppel.

Milyenek az eddigi tapasztalatai a géppel, eltömődésmentesen dolgozik-e, milyen a talajszerkezetre gyakorolt hatása az alkalmazásának?

Az átömlési keresztmetszetét jól jellemzi, hogy a zöldtrágyázás céljából vetett, térdig érő olajretek talajba bedolgozását is egy menetben el lehetett vele végezni. A nagy növényállomány sem torlódott fel a kapák között a keret alatt, és úgy bedolgozta a talajba, hogy a munka után a felszínen egyáltalán nem maradt a növényből semmilyen formában. Nem kellett pluszban nehéztárcsát alkalmaznunk egyetlen menetben sem.

A talajszerkezetre gyakorolt kedvező hatását jól tükrözi, hogy az általa előkészített talajokon a vetést követően az elmúlt hetek több mint száz milliméter csapadékot adó esőzései után sem keletkezett belvíz a területeken, ami korábban a forgatásos művelés alkalmával már ennyi csapadék után sajnos előfordult. Megszüntette az eketalp problémát, ami a csapadék vízelvezetés egyik fő gátjának tekinthető. Rendszeres alkalmazásával a továbbiakban már nem kell ilyen problémával sem küzdenünk.

Történt-e valami meghibásodás a gépek első szezonja alatt, illetve kellett-e valamilyen kopó alkatrészt cserélni ez idő alatt?

Semmilyen meghibásodás nem történt sem a vetőgéppel, sem pedig a nehézkultivátorral a szezon alatt. A kopóalkatrészek cseréjére sem volt szükség, pedig mindkét gép több mint ezer hektáron dolgozott, ebből is látszik mennyire megbízható jó minőségű, hosszú élettartamú eszközök a Horsch munkagépei.

Mennyire van megelégedve a forgalmazó AXIÁL Kft. szolgáltatásával?

Az AXIÁL Kft. indulása óta kapcsolatban vagyunk a céggel, számos erő- és munkagépet vásároltam már tőlük a hosszú évtizedek alatt. Mindig korrekt ajánlatokat kaptam tőlük bármikor vásároltam a cégtől valamilyen eszközt. A megállapodásokat és a szállítási határidőket is mindig pontosan betartották, sosem volt ebből probléma.

A szervizhálózatuk szolgáltatása lehet, hogy egy kicsit drága, de a magas színvonalon képzett szakembereik mindig gyorsan és szakszerűen dolgoznak, így mindig nyugodtan támaszkodhattam rájuk az időszakos karbantartásokban és az esetleges műszaki problémák elhárításában is. Területi képviselőjük is rendszeresen meglátogat és bármikor azonnal elérhető, hogy ha esetleg valamilyen szakmai segítségre van szükségem a gépek alkalmazásában.

Alkatrészellátásuk szerintem az országban egyedülálló gyorsaságú, raktárukban nagyon ritkán fordul elő, hogy készletről ne tudják azonnal biztosítani és szállítani a pótalkatrészt, de ha előfordul, hogy nincs készleten, akkor legkésőbb két napon belül itt az alkatrész akár külföldről is.

Farkas Imre

 

Helyesbítés: az Agro Napló 2015. novemberi lapszámának 60. oldalán megjelent “Horsch Pronto és Terrano – Pontos vetés és költségkímélő talajművelés” c. riport “A hazai kínálatban piacvezetőnek számítanak a gabonavetőgépek széles palettáján a német Horsch termékei.” mondat helytelenül jelent meg. Olvasóink a fenti cikkben már a helyesbített mondatot olvashatják.

A cikk szerzője: Farkas Imre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!