Útjuk először a Stoffels paradicsomtermelő vállalkozáshoz vezetett. Stoffelsék húsz éve kezdték a gazdálkodást 2,2 hektár művelési területtel. Mára Belgium egyik legmodernebb és leginnovatívabb paradicsomtermelőinek számítanak.
Eleinte hagyományos paradicsomfajtákkal foglalkoztak, majd később, alkalmazkodva a változó piaci igényekhez, megkezdték a Sunstream koktélparadicsom termelését is, amely máig a legnépszerűbb kis paradicsom Belgiumban. 2011-ben 10,5 hektárra bővítették művelési területüket és felépítettek egy légkondicionált csomagoló csarnokot.
Az elmúlt két évben olyan új termékeket dobtak piacra, mint a prémium TomaD'or és a Gusto, az egyedi ízzel rendelkező nagy paradicsomfajta.
Az utóbbi években a vállalat a fenntartható, innovatív paradicsomtermelést helyezte a középpontba. A Stoffels úttörőnek számít a megújuló energiaforrások, a vízfelhasználást csökkentő technológiák, az innovatív növényvédőszerek és műtrágyák alkalmazása terén.
Ezt követően a belga-holland határ mindkét oldalán gazdálkodó holland Jacob van den Borne-hoz vezetett az útjuk, aki 2006 óta szinte minden lehetséges téren bevezette a precíziós gazdálkodást. 2000 és 2002 között van den Borne egy burgonyakombájnokat gyártó gyárban dolgozott, ahol a gépek által készített hozamtérképeket fejlesztő csapatnak volt a tagja. Nagyon élvezte és inspirálónak tartotta ezt a munkát, ezért amikor testvérével 2006-ban átvették édesapjuk vállalkozását, azonnal a precíziós gazdálkodásra való áttérés mellett döntöttek.
Mára az összes döntésük méréseken alapszik. Mindent mérnek, ami csak mérhető: az időjárást, a talaj tulajdonságait, a növények növekedését. Három egyetemmel működnek együtt, és folyamatosan fejlesztik eljárásaikat. Elmondta, hogy a precíziós gazdálkodásnak köszönhetően jelentősen javult terményeik (burgonya, cukorrépa, kukorica) hozama és minősége.
A technológiát kulcsfontosságúnak tartja. Az általuk használt eljárások közé tartozik a GPS, a távérzékelés, a műholdas navigáció, a talajnedvesség mérés, a páratartalom érzékelés, a meteorológiai állomások eljárásai, a talajszkennelés, de drónokat és traktorokat is használnak adatgyűjtésre. A cég honlapján megtalálható annak az úgynevezett interaktív ciklusnak a leírása, melyet alkalmaznak. Ennek köszönhetően optimalizálható a víz-, a műtrágya- és a növényvédőszer-használat, és nem kevés üzemanyagot is meg lehet spórolni.
A mezőgazdasági holtszezonban napi két-három érdeklődő látogatócsoportot fogadnak. Örömmel – teszi hozzá, hiszen őszintén hisz az információmegosztás fontosságában.
Honlap: www.vandenborneaardappelen.com
A tanulmányút harmadik állomása a Sint-Truidenben található Pcfruit kutatóközpont volt. A központ 1997-ben jött létre a belga gyümölcstermő vidék három korábbi kutatóintézetének és bemutató kertészetének koordináló szerveként, melyek közül a legrégebbit 1943-ban alapították.
A Pcfruit kísérleti epresében (mely más bogyósgyümölcsöknek is helyet ad) gyakorlatban mutatja be bogyósgyümölcsökre vonatkozó alkalmazott mezőgazdasági kutatás eredményeit, valamint a termesztők megrendelésére összehasonlító vizsgálatokat végez.
A magvas gyümölcsök és csonthéjasok hivatalos belga kísérleti kertjét is ők működtetik, azonban nem a saját területükön, hanem egy Hageland régióban található magántulajdonú gyümölcsösben. Itt hivatásos gyümölcstermelők számára végeznek különféle kísérleteket. A legfontosabb vizsgálatok az ültető és metsző rendszereket, a gyökértörzseket, a jégeső elleni védekezést és a trágyázást érintik.
Cseresznyéskertjükben a metszési és művelési rendszereket, a gyümölcsrepedés elkerülését, és az eltarthatóságot javító vízhűtéses eljárásokat vizsgálják.
2014-ben a Pcfruit elindította 2019-ig tartó „Open Innovations” projektjét egy sor belga partnervállalkozással és nonprofit szervezettel közösen. A projekt célja, hogy javítsa a gyümölcstermesztő vállalatok jövedelmezőségét a precíziós gazdálkodás segítségével: egyrészt, hogy támogassa a beruházásokra vonatkozó döntések meghozatalát, másrészt, hogy a gyümölcs és melléktermékei alternatív felhasználási módjait fejlessze ki, ezzel is növelve a gyümölcs értékét.
A Pcfruit kis- és középvállalkozások, valamint multinacionális vállalatok számára egyaránt végez kutatásokat piaci alapon a termékfejlesztés minden szakaszában az ötlet megfogalmazásától egészen a hivatalos kísérletekig. Minél innovatívabb, annál jobb!
Képek: DG Agri
-an-
A cikk szerzője: Agro Napló