2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Telt házasak voltak a Karintia szójarendezvényei

Agro Napló
A hazai vetésszerkezet nagyon egysíkú, mondhatni gabonahangsúlyos, a változást kezdeményező korábbi lépésekkel csak minimális eredményt lehetett elérni ezen a területen — mondta el Dr. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke Pécsett telt ház előtt, a Karintia SzójaRoadShow Baranya megyei állomásán.

A támogatási rendszerrel viszont jelentős eredményt lehetett realizálni, szójatermelési boom-nak lehettünk szemtanúi 2015-ben. Beigazolódni látszott a nagy igazság, miszerint a magyar termelő azzal foglalkozik, amire támogatás van. A szemes fehérjetakarmány támogatást 2015-ben 5 053 ügyfél igényelte összesen 79 993 hektáron, a kérelmezők 84%-a összesen 72 018,74 hektáron szójanövényre. Hazánkban jelenleg tizedannyi szóját állítunk elő, mint amennyire itthon igény lenne, tehát óriási potenciál van a szójatermelésben, ráadásul a környezeti feltételeink adottak hozzá. Ehhez a kultúrához viszont komoly szakismeretre, tudásra és tapasztalatra van szükség. A tudás alapjainak megszerzésére hivatottak többek között a Karintia RoadShow-hoz hasonló szakmai rendezvények –tette hozzá az elnök.


Dr. Gyuricza Csaba

Előadásában kihangsúlyozta, mivel ez nem csak egy új támogatási forma, de sokak számára új növénykultúra is volt, ezért számos kérdés érkezett nem csak a tájékoztatási fórumokon az MVH szakembereihez, de a hivatal portálján is. A legtöbb kérdés a szaporítóanyag igazolásokra – például a külföldről szerzett inputanyagokra –  vonatkozott. Valamennyi külföldi számláról, dokumentumról szakfordító által készített igazolást kellett benyújtani a támogatási kérelemmel, az ezzel kapcsolatos nehézségek miatt könnyítettek. Az idei kérelem beadási időszak tapasztalatai alapján azt tanácsolta, hogy jövőre a gazdák fordítsanak megkülönböztetett figyelmet arra, hogy a kérelembe az adott táblára ténylegesen kijuttatott szaporítóanyag mennyiséget kilogrammban kell feltüntetni. A vetőmagbeszerzéskor pedig arra, hogy a számla tartalmazza a fajra, fajtára, mennyiségre és a fémzárszámra vonatkozó adatokat is, mivel így megspórolható a vetőmagcímke beküldése. A támogatási kérelemhez minden adatot, igazolást csatolni kell, mert ennél a jogcímnél nincs hiánypótlás – hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba.


Bene Zoltán

Évről évre hozzávetőlegesen 2 000 gazda foglalkozott szójatermesztéssel hazánkban. Ez a szám 2015-től ugrásszerűen 5 000 fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy van az országban legalább 3 000 gazda, aki először vetette ezt a növényt. Nekik fogni kell a kezét, segíteni kell őket a szója termesztésében – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. Fontos ugyanakkor, hogy fenntartható folyamatokról beszéljünk! Az óriási mértékű termeléshez kötött extra támogatás irányt mutatott, jelenleg viszont csak a 2020-ig tartó ciklus végéig látunk előre. A fenntarthatóság lényege, hogy a szója vetési kedv 2020 után se csökkenjen Magyarországon. Ehhez elengedhetetlen a modern genetikájú, bőtermő szójafajták és az ahhoz szorosan kapcsolódó termesztéstechnológiák megismertetése a gazdákkal. Szója vetőmag előállítóként, forgalmazóként és kereskedőként is egyaránt érintett a Karintia Kft. a témában, a felelőssége is jelentős ezáltal. A vetőmag minőségében nem kötnek kompromisszumot, talán ez lehet a piaci sikerük egyik kulcseleme. A másik, hogy az ország meghatározó szójapiaci szereplőjeként évek óta részt vesznek a szója termesztését és értékesítését segítő konferenciák szervezésében.

Óriási igény mutatkozik a szója termesztését segítő igényes szakmai rendezvényekre, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a „KARINTIA SZÓJA ROADSHOW” országjáró 8 helyszínes előadássorozatuk kivétel nélkül telt házasak voltak.

A Karintia és partnercégei – TIMAC AGRO, FITOHORM, BASF – jóvoltából az előadások témái felölelték a termesztéstechnológia elemeit, a vetőmagtól a tápanyag-utánpótláson és növénykondicionáláson át a növényvédelemig. Bemutatkozott számos új, illetve megújult szer, így a BASF részéről a Corum, Timac Agro oldaláról a Physiomax talajjavító készítmény, a Fitohormtól pedig a Fitohorm szója nevű lombtrágya.

A vetőmag minőségében nem köt a Karintia Kft. kompromisszumot!


Nemes János

Az ország meghatározó szója vetőmag előállító és -forgalmazó vállalataként három bőtermő fajtát ajánl a Karintia a gazdák figyelmébe. A SIGALIA(00) és a SINARA(00) korai, több komponensű készre oltott fajtáink az ország egész területén biztonsággal termeszthetőek. Az ország délebbi régióira a REGALE középérésű, bőtermő fajtáinkat ajánlja Nemes János régióvezető. Mindhárom fajta csávázva, készre oltva és egy speciális növekedésserkentő anyaggal a felületén kerül a forgalomba.

Mit is jelent a készre oltás? Mi is ez a növekedésserkentő anyag?

A kérdésekre Fejes Vilmos vetőmag üzletág vezető adott választ:

 – A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, mely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, ami a növény számára így felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést 15–40%-kal, a zöldtermést 10–15%-kal, a nyersfehérje tartalmat 1–3%-kal is növelheti.

A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szója vetőmag oltása. Különösen azokon a területeken, ahol már régen, vagy még soha nem volt termesztve. 

– A növénynek a kezdeti fejlődése során egy olyan könnyen felvehető tápanyagforrásra van szüksége, mely a kialakuló gyökér közvetlen közelében biztosítja a makro- és mikroelemeket. Erre válasz a Karintia Kft. fajtái esetében alkalmazott új, 2-3 komponensű technológia. A mag felületére a fémzárolást megelőzőleg az oltóanyagon túl egy speciális magtrágya is felvitelre kerül, fokozva ezzel a növények számára a kiváló gyökeresedést és növelve a csírázás időszakában a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni ellenállást.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
DR GREEN a szója energetizálására

DR GREEN a szója energetizálására

Az olajos magvú növények közül a szója termesztése a kialakított támogatási rendszerek függvényében perspektivikus lehetőség a növénytermesztők számár...

Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?