Vecsést a káposzta tette híressé

Agro Napló
A káposzta nem befejesedik, hanem fordítva, belülről kifelé hizlalja a leveleit – mondja Dobrovitz József agrármérnök, az egyik legismertebb vecsési káposztatermelő és vetőmag-nemesítő. Az is tévedés, hogy a sárga színre érett savanyú káposzta az ízesebb. Nem, a fehér a jobb.

Hinnünk kell a 77. életévét taposó földműves agrármérnöknek, nekünk is így mutatkozik be: Dobrovitz József, földműves agrármérnök.

Vecsés a savanyított káposzta hazája. Ezt már nem vitatja, de hozzáteszi, Vecsés sokat köszönhet Budapest közelségének, a múlt század eleji gyors benépesedésének. Mi magyarok jó káposztaevő nemzet vagyunk. Nálunk több káposztát csak a szláv népek és a németek fogyasztanak Európa e régiójában. Amikor Budapest nagyvárossá nőtte ki magát, kellett az olcsó és nagy tömegben előállítható élelmiszer, közte a káposzta. A piaci igények tették híressé Vecsést – mondja Dobrovitz József –, mert a káposztával versenyképesek voltak a vecsési kertészek, akik a zöldáruval megrakott lovas szekereikkel egy nap alatt megjárták az utat oda és vissza.

Az adottságokhoz hozzátartozik, a nagy alföldi lecsapolások ellenére a vecsési határban még a leghitványabb homokon is jól érezte magát a káposzta, mert az ásott kutakból jutott alá öntözővíz. Erre csak a legidősebb krónikások emlékeznek, az sem beszédtéma a maiak körében, lesz-e valaha csatornarendszer a Duna és a Tisza között, amint azt sokszor ígérte az alföldieknek a nagypolitika. Mára kritikussá vált az öntözés, az első vízréteget 10 méter mélységben lehet elérni. Márpedig víz nélkül nincs káposzta.

A káposzta közepes tápanyagigényű, legalábbis az uborkához, dinnyéhez, paprikához hasonlítva. „A mi homok borította földjeinken szerves istállótrágyát kijuttatva, újabban a gombatermesztés után visszamaradt komposzttal és műtrágyákkal oldják meg a tápellátást – teszi hozzá Dobrovitz József. Legkevesebb 4 éves vetésváltást kell tartani. A xanthomonas betegségtől (fekete erűség) sokat szenvedtünk tavaly. Ha még melegebb lesz az időjárás, fel kell készülni az ellenálló fajták választására.”

A káposzta savanyítása kétcélú, puffer tevékenység volt, a frissként értékesített zöldáru mellett levezette a fölös készleteket, illetve a kertészek ráértek később értékesíteni feldolgozva.

A feldolgozásnál mindig fontos az egyenletes fejméret és annak minősége.

Ipari káposztának nevezik a tömör, 3 kilogramm és az ennél nagyobb súlyú fejeket, ellenben egy friss káposztának nem kell hatalmasra híznia, a mérete 1–1,5 kilogramm. A feldolgozás egyik szempontja a fej és a torzsa aránya, de vigyázat, a torzsában van a legtöbb vitamin.

A káposzta nem igényes a talajokra, sőt a szerkezet nélküli homokon a legegészségesebb. Védekezni kell a káposztabolha, a szürke levéltetű, a bagolylepke és a káposztalepke, illetve azok hernyója ellen. A fejlődő káposzta úgy forog a fény után, mint a napraforgó. Ahol nem fordul a „tábla”, ott várható a fuzárium-fertőzés kirobbanása. Dobrovitz József azzal is meglep bennünket, állítja, hogy ránézésre látni, melyik táblarészen hiányzik a nitrogén. A szép káposztát öntözés előtt meg kell szórni tápanyaggal, ha komplex trágyát adunk ki, azt kultivátorozás kövesse. A káposztát etetni és itatni kell, mint egy malacot. Akkor tökéletes a technológia, ha hetente kijuttatunk kis mennyiségű nitrogént, illetve nem borítjuk fel a nitrogén, kálium és a foszfor arányát.

A káposzta sok mikroelemet is felvesz.

Sokan tévednek, ha úgy spórolnak a tápanyaggal, hogy a tövéhez teszik. Várjunk csak! A gyökeret oda fejleszti, ahol tápanyagot talál, s hiába ereszt dús oldalgyökeret, a kicsi helyen nem képes felvenni a szükséges tápanyagmennyiséget. Vagyis egyenletesen kell a tápanyagokat teríteni.

Szóba hozzuk a káposztalegyet, ami a palántanevelési időszakban teszi le a petéit. Megoldás, a palántát védeni kell.

Ha azt akarjuk, hogy a káposzta nagyra hízzon de vékony levéllel, ez egyszerre nem lehetséges. Az egyes fajtákat fertőző fekete pöttyösség ellen lehet védekezni, ha megkapja az életkorának megfelelő ellátást. A vecsésiek tudományából sok mindent ellestek a versenytársak, de azt nem, hogy az ő káposztájuk is elviselje a nyári hőséget. Dobrovitz József úgy mondja, az ő káposztájuk a nyári kánikulában megáll a növekedésben, sőt, eldobja a levelét, de nem öregszik be, mint a modern fajták, hanem kivárja a szeptember 14-ei búcsúval beköszöntő esős napokat. Akkor a vecsési káposzta feléled! A hollandok fajtái, ha egyszer leterülnek, végük, ha pedig júliusban tovább folytatódik a vegetáció, nagy lombot nevelnek, jönnek a betegségek.

Beszélnünk kell az ültetésről is, amit manapság sok helyen a világban számítógéppel a háttérben, nagy pontossággal végeznek el.

A sortávolság adott, a gépi művelés miatt jellemzően 70–75 centiméter. A tőtávolságot a fajtától és a várt fejméretektől függően tág keretek között határozzuk meg. A feldolgozó üzem igénye szerint a 24–28 ezer darab adja a legjobb minőséget. A legkisebb tőtávolság lehet akár 40 centiméter. Az ültetvény egy részét érdemes friss fejes káposztaként értékesíteni, ha jól fizetnek érte a vásárlók.

Lapos vagy gömb forma? A vecsésiek maguk által visszafogott, nemesített fajtái egyre laposabbak lettek, vékony erezet, vékony levélzet jellemezte. Csakhogy egy lapos fajtát nehezebb a mind precízebb géppel szeletelni, ahhoz a gömb forma előnyösebb. Aki évente csak 100–150 tonna mennyiségből készít savanyú káposztát, annak érdemes egy lapos fajtával foglalkoznia. Vecsésen megőrizték a gömb fejű fajták némelyikét is, ellenben hosszú a tenyészideje, nehezen állják a versenyt a modernebb káposztákkal.

Az ültetéssel nem érdemes kapkodni.Minőségi palántát használjunk, az ültetés előtt öntözzünk szükség szerint. Az ültetést lehet gépesíteni, széles gépválasztékból lehet válogatni.

A legkíméletesebb betakarítást máig kézzel végzik. Egy betakarítógéppel nagyon sok ötlet alapján hihetetlenül ügyes módon elvégezhető a betakarítás, ám a lényeg, legyen egy hűtőház, illetve tároló a káposzta elhelyezésére.

A betakarított fejeknek 90 százalékosan tisztának kell lenniük – árul el egy újabb titkot Dobrovitz József. A tárolóba 2-3 borítólevéllel vágják ki a fejeket, az 5 napon belül feldolgozóba szállítottakat 1 levéllel szedik. A hosszan tárolt káposzta borító levelei 80–90 százalékban fedik a teljes fejet. A friss zöldáru pedig akkor szebb, ha rásimul az utolsó levele. A betakarítást ne halogassuk a fejek túlérésig. Egy túlérett káposzta levelei elválnak a torzsa szélétől, reped, a sérüléseken megjelenik a betegség, rothadás. 

-btj-

A cikk szerzője: Bálint Tóth János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lassú lehűlés jön további esőkkel

Lassú lehűlés jön további esőkkel

A folytatásban is többször számíthatunk esőkre, és bár november közepéhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többfelé hűl már fagypont a...

Milyen lesz az idei termés?

Milyen lesz az idei termés?

Fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken, az aratás közepén vagyunk – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi olda...

Mit hoz a bolondos tavaszi idő?

Mit hoz a bolondos tavaszi idő?

Bolondos, immár áprilisi idő várható: az átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés, több-kevesebb csapadék és a jövő héten újabb fagyok érkeznek.

Jön az enyhe, szeles idő

Jön az enyhe, szeles idő

Hamarosan jelentős enyhülés érkezik megerősödő nyugatias széllel. Kevés csapadék várható, így tovább szárad a talaj fölső rétege, és egyre jobban viss...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?