Teljes az Euralis ajánlata a magyar napraforgó-termesztők számára!

Agro Napló
Az elmúlt évek kiszámíthatatlan és számos aszállyal sújtott szezonja után a magyar napraforgó-termesztés egyértelműen növekedő tendenciát mutat. Sokak szerint már a racionális vetésforgó és az alapvető termesztési szabályok létét veszélyezteti a 700.000 ha-t megközelítő napraforgó-felület. Mégis, a folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt és a fő konkurens növény, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előny tovább növeli azok táborát, akik napraforgót kívánnak termeszteni hazánkban.

Ez a monokultúra irányába haladó termesztési gyakorlat számos kórtani kockázatot rejt, a legfontosabb talajból támadó gombabetegségek mellett az olyan parazita növények, mint a szádor elterjedésének kockázatát is növeli ez a tendencia. Könnyen belátható tehát, hogy a hazai termesztésben a magas termésszint mellett a kiváló betegségtolerancia és a széles körű szádorrezisztencia is kiemelkedő fontossággal bír, ezeknek az elvárásoknak kiválóan megfelelnek az Euralis napraforgóhibridek, amelyek kiemelkedő termésszintjük mellett széles körű szádorrezisztenciával és magas szintű betegségtoleranciával rendelkeznek.

Az Euralis napraforgóhibridjei évek óta a magyar köztermesztés fontos résztvevői, cégünk ereje az intenzív nemesítési programnak köszönhetően, hogy minden piaci szegmensben jelen vagyunk, értékes és nem utolsósorban versenyképes napraforgóhibridekkel állunk ügyfeleink rendelkezésére. A hazai napraforgó-termesztés több mint 80%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a legnagyobb hangsúlyt az Euralis is erre a szegmensre helyezi. A 2016-os szezonban az Euralis újdonságokkal jelentkezik számos napraforgó technológiában.

A herbicidtoleráns napraforgóvetőmag-piacon a legfontosabb változás a CLP-technológia 2016-os bevezetése. Az Euralis az elsők között, már 2014-ben megkezdte új CLP-hibridjei tesztelését már üzemi körülmények között is. Új bevezetés a linolsavas CLP-szegmensben az ES GENESIS, amely egy modern, kompakt, korai napraforgóhibrid, kiváló agronómiai tulajdonságokkal. Ugyanezt a szegmenst erősíti az ES CANDIMIS is, amely egy középérésű, szintén linolsavas CLP-hibrid, erős stressztoleranciája miatt bátran ajánljuk szárazabb termesztési régiókba is.

A magas olajsavas szegmensben (HO) szintén két újdonsággal jelentkezik a cég. A ma elérhető legmodernebb termesztéstechnológia első hazai képviselője, az Euralis szortimentjében az ES POETIC, amely egy magas olajsavas (HO) CLP-hibrid. A hibrid két fő erőssége a magas termésszint mellett a kiváló szárszilárdság és a kiemelkedő olajsavtartalom. Szintén új bevezetés az ES ROMANTIC, amely magas olajsavas, hagyományos gyomirtású hibrid, kiemelkedő beltartalmi mutatókkal és a ma elérhető legmagasabb szintű szádorrezisztenciával.

Az ES ARCADIA SU 2016-os bevezetése fontos lépés az EURALIS számára, a hiányzó láncszem a portfólióban a helyére került, immár a CL és CLP technológia mellett az Euralis genetika express technológiával is elérhető. Az express technológiánál érdemes megjegyezni, hogy mivel a technológia sajátossága, hogy a szádor ellen nem nyújt védelmet, az egyetlen megoldást a genetikai rezisztencia jelenti. Jelenleg hazánkban az Express technológiával gyomirtható napraforgóhibridek közül az ES ARCADIA SU szádorrezisztenciája a legszélesebb körű.

OR MASTER® APP: egyedülálló applikáció a szádor elleni védekezésben.

Az Euralis 2014-ben bemutatott egy programot – ami több technológia új ötvözetéből áll – azzal a céllal, hogy minél hatékonyabb védelmet adjon a szádor veszélyes európai térhódítása ellen. Az OR MASTER névvel fémjelzett program összefoglalja a szádor elleni védekezés leghatékonyabb formáit. A program logójával ellátott hibridekben egyaránt megtalálható a szádor elleni genetikai rezisztencia és/vagy a Clearfield gyomirtási technológia is.

Összegezve a leírtakat, bármilyen technológiát is választ, az Euralis készen áll arra, hogy magas szintű, modern napraforgóhibrideket ajánljon Önnek, amelyek maximalizálják nyereségét és minimalizálják a termesztés kockázatát.

Bognár Mihály
termék- és marketingmenedzser,
Euralis Kft.

A cikk szerzője: Bognár Mihály

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van új a nap(raforgó) alatt!

Van új a nap(raforgó) alatt!

A napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. 2019-ben több mint 560.000 ha-on vetettek napraforgót hazánkban, a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!