Nitrogén a repcében - hasznosul???

Agro Napló

 

 

~100 ezer forintos műtrágyaköltség hektáronként

A N ~47%-a nem hasznosul

Mit tegyek, hogy több hasznosuljon?

ÚJ KATEGÓRIA A REPCETERMESZTÉSBEN =  Optimális NITROGÉN hasznosítás

 

DK EXCEPTION


A rentábilis repcetermesztés jelenleg 3 tonna/hektár fölötti termésszinteket igényel. Ehhez intenzív műtrágyázás szükségeltetik. Egy 300 000 Ft körüli termelési költségből 100 000 Ft-ot könnyedén elkölthetünk tápanyag-utánpótlásra. E költség körülbelül felét teheti ki a nitrogén.

Viszont egy FAO-tanulmány szerint globálisan az alkalmazott ásványi nitrogén körülbelül 47%-a (!) mosódik ki, illan el vagy válik egyéb formában  felvehetetlenné a kultúrnövény számára. (Roy, Misra and Montanez, 2002) [1].

Gondoljunk a nálunk oly gyakori késő téli – kora tavaszi átázott földekre, ahova, ha ki is tudom juttatni a tápanyagot, nagyrészt kimosódik, elfolyik; hiába költök 100 ezres nagyságrendben hektáronként a tápanyagellátásra, esetenként erősen csökkent hatással számolhatok.

Mit tegyek, hogy jobban hasznosuljon?

2 dologra kell figyelnem elsősorban:

  • Az első a megfelelő termék, dózis kiválasztása, a kijuttatások módja, időzítése az elérendő termés függvényében, olyan technológiát követve,  ami minimalizálja a veszteséget, maximalizálja a felvehetőséget.
  • A másik egy olyan hibrid kiválasztása, amely a felvett tápanyagot a lehető legjobban képes hasznosítani és ezt a magasabb termésben megjeleníteni.

Fontos a hibrid ebből a szempontból?

Igen, mert a genetika nagy úr; a növények nemcsak fajonként, de fajtánként is másként hasznosítják a tápanyagokat.

Ebből a logikából kiindulva nemesítőink és fejlesztőink célzottan kezdték kutatni e területet, és olyan egyedi hibrideket hoztak létre, melyek lényegesen jobban hasznosítják az elérhető nitrogént az eddigi generációkhoz képest.

Ezek a hibridek egy új kategóriát nyitnak a repcetermesztésben, melyet az:

          Optimális NITROGÉN hasznosítás
fogalmával jellemzünk.

Ezen hibridek első képviselője a DK EXCEPTION, (neve jelentése: „kivétel”), amely kísérleteink tanúsága szerint [2] magasabb nitrogéndózisokkal terméscsúcsokat produkál, csökkentett nitrogén-ellátottság esetén pedig kevesebbet veszít terméséből, mint a többi hibrid.

Ezzel dupla biztonság lehetőségét adja a termesztésnek, hiszen egyik oldalon az elérhető haszon maximalizálásának esélyét növeli, míg a másik oldalon a kockázat csökkentésére lehet alkalmas.

További részletek a következő lapszámban...

Folyamatos harc...

Elkerülhetőek a 100 000 Ft körüli árbevétel-kiesések

Kiemelt DEKALB Termésvédelem

 

Kiemelt DEKALB Termésvédelem PLUSZ

Miről is szól a repcetermesztés?          

Hogy a rendelkezésre álló genetikai potenciálból az év adott időszakában melyik terméscsökkentő tényező mennyit visz el, elérem-e legalább a 3 tonnát, hogy ne legyek veszteséges, vagy megcélozhatom esetleg a 4-5 tonnát, ami már a legrentábilisabb szántóföldi kultúrává emelheti a repcét.

Egy biztos, folyamatos küzdelem, vetéstől betakarításig a termést veszélyeztető faktorokkal.

Ezek egy jelentős része környezeti - beleértve az agronómiai hibákat is, egy másik része pedig genetikai.

E genetikai tényezők jórészt alul vannak értékelve, holott tonnákat vihetnek el, de csak ritkán ülünk le és számoljuk ki a hatást.

A Kiemelt DEKALB Termésvédelem két ilyen „látens”, de gyakran súlyos következményekkel járó faktor kockázatát csökkenti jelentősen.

Egyedül a Sclerotinia megjelenése és pl. 20% körüli előfordulása 250-260 kg körüli veszteséget okozhat, ami kb. 25-26 000 Ft árbevétel-kiesést jelenthet [3].

...és gyakran láttunk már ennél lényegesen fertőzöttebb állományokat is a kevésbé toleráns hibrideknél. A fómás szárrákot nem is tárgyalván itt, ami újabb súlyos forintokat vihet el. Több információ: https://www.dekalb.hu/repce/tudastar/szakcikkek/sclerotinia-es-phoma-elleni-vedekezes.

A pergési fogékonyság ennél még súlyosabb károkat okozhat. Egy teljes érettségben lévő, fogékony hibrid termésének java részét elviheti, az utolsó pillanatban téve veszteségessé a termesztést.

Csak egy példa: Tóbi Viktor Füzesabony, Goldfarm [4]. Becőragasztó használata ellenére 39%-os pergési veszteség a fogékony hibriden, ezzel kb. 1 tonnát vesztett a toleránssal szemben, ~100 000 Ft veszteség hektáronként.

Kiemelt DEKALB Termésvédelemmel jelölt hibrideknél e két negatív faktor kockázata jelentősen kisebb. A fentiekből következően e hibridek termesztése több 10 000, akár 100 000 Ft-os veszteségtől óvhat meg.

Kiemelt DEKALB Termésvédelem Plusz hibridek a betegség és pergési tényező mellett a megdőlés kockázatát csökkentik, különösen a magas termés esélyével rendelkező hibridek esetén. 

További részletek a következő lapszámban...

                                                                                                Csengődi Péter

Forrás:

[1]: http://www.fao.org/3/a-a0443e/a0443e04.pdf

[2]: francia-, német- és lengyelországi DEKALB kísérletek: 2014 – 2015. 7 nagyüzemi, 7 kis parcellás kísérlet, 20 hibrid.

[3]: http://apsjournals.apsnet.org/doi/abs/10.1094/PDIS-91-2-0191

[4]: https://www.dekalb.hu/repce/tudastar/szakcikkek/repce-masodvetese

 

A cikk szerzője: Csengődi Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!