Az N-LOCK (nitrogén stabilizátor)
használata a környezetmegóvása érdekében

Agro Napló

A Dow AgroSciences innovatív megoldása az N-LOCK, amelyet a nitrogénvesztés és környezetterhelés csökkentésének problémájának megoldására fejlesztettek ki.

Az N-LOCK a növények számára lehetővé teszi a nitrogén felhasználási idejének meghosszabbítását a műtrágya talajba kerülését követően. Ezáltal a kijuttatott nitrogén műtrágya hatékonysága fokozódik, és csökken a kimosódás mértéke, mely a környezetvédelem biztosítása mellett a termelők számára költségtakarékos megoldást jelent.

A Földön bőségesen áll nitrogénforrás rendelkezésünkre, de nem minden nitrogénforma megfelelő a növények számára. A legtöbb növény a nitrogént csak ammónium vagy nitrát formájában tudja felvenni és hasznosítani. Ez az oka annak, hogy a termelők a növények számára a legkönnyebben felvehető formátumban tartalmazó műtrágyákkal juttatják a talajba a nitrogént.

Amennyiben túl sok vagy éppen hogy túl kevés mennyiségű nitrogén jut a növénybe, azaz nem a megfelelő adagban kerül kijuttatásra, az a növény egészségi állapotában károkat is okozhat, és ez a termelő számára komoly gazdasági következményekkel járhat.

Az N-Lock használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegház hatású gázok légkörbe történő kibocsátását. Hatására nő az ammó­­nium-ion tartalom a talaj felső (0-30 cm) rétegében illetve csökken a nitrát-ion tartalom a talaj mélyebb (60-90 cm) rétegeiben. Az N-Lock kezelést követő 2 hónap múlva a talajban felső rétegében még volt a növény számára felvehető nitrogén, ellentétben a kezeletlennel.  A kijuttatott nitrogén lebomlása lassul, a növény számára hosszabb ideig van jelen felvehető nitrogénforma. Az N-Lock hatására  nitrogén a talaj felső 0-30 cm-es rétegében helyezkedik el és növekszik az ammónium forma aránya.

A kijutatott N veszteség a talajvíz (a mobil nitrát ionok) és a légkör irányába zajlik, ez nagyon súlyos környezetszennyezést is okoz.

TECHNOLÓGIA

Az N-Lockot folyékony nitrogén műtrágyával kell egymenetben kijuttatni vagy szilárd műtrágya formák (karbamid, ammónium nitrát, MAS) kijuttatása esetén Az N-Lock talajba való bedolgozása elősegíti a biztonságos hatást.

Ha erre nincs lehetőség, az is elegendő, ha a kijuttatás után 10 napon belül 15 mm csapadék hullik.

Dózisa 2,5 l/ha (függetlenül a kijuttatandó folyékony műtrágya mennyiségétől). A kijuttatás során a következőkre kell figyelni:

  • Felhasználás előtt alaposan felrázandó,
  • keverés próba,
  • permetlé mennyisége: 200-400 ltr,
  • alacsony nyomás: 1,5-2,0 bar,
  • nagyon durva cseppek: 1000 µm felett,
  • nagy kúpszögű és nagy átmérőjű fúvóka vagy ütközőlapos: 06-08,
  • viszonylag alacsony sebesség: 6-8 km/h,
  • szeles idő után várni kell néhány napot,
  • álló helyzetben ne ‚nyomassuk meg a gépet”,
  • átfedéseket minimálisra kell csökkenteni,
  • tűző napsütésben nagyobb a perzselés veszélye.

A készítmény keverhető a főbb szántóföldi kultúrákban engedélyezett gyomirtó készítményekkel és baktérium tartalmú talajoltó anyagokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

Komplex megoldások a Cortevától

Komplex megoldások a Cortevától

Az elmúlt években az agrár inputanyag-gyártók közötti vállalatfelvásárlások/egyesülések alaposan átrajzolták a gazdák hazai partnerkapcsolatait is. Az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!