Farmerek a Farmetnél, avagy magyar gazdák Csehországban

Agro Napló
Több, mint 100 magyar gazdálkodót invitált a Farmet és a magyarországi importőr, az ANDEST-2005 Bt. május közepén Csehországba, a hagyományos nagyszabású szántóföldi bemutatóra és gyárlátogatásra.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek és beruházásainak hatására a Farmet jelentősen bővítette gyártókapacitását és az európai piacok mellett már színre lépett Észak-Amerikában is. A Ceska Skalicében lévő gyáregységben jelenleg közel 400 munkavállalót foglalkoztatnak, a gyártókapacitást két üzletág termékei kötik le, melyek közül az egyik a szántóföldi növénytermesztés gépeit (talajművelés, vetéstechnika), a másik az olajos növények, illetve takarmányok feldolgozásának technológiáit állítja elő.

A Farmet gépek hazai importőre 2016. januárjától a győri székhellyel és nyíregyházi telephellyel rendelkező ANDEST-2005 Bt., amely több, mint 10 éve folyamatosan piacvezető magyarországi forgalmazója az egyik legjelentősebb német mezőgazdasági gépgyártónak is. Az ANDEST megbízható partnere a gazdáknak nemcsak a megfelelő technológiák kiválasztásában, hanem az alkatrész- és szervizellátásban is.

A több, mint 40 gépkapcsolatot felvonultató szántóföldi bemutatón a magyar gazdák megismerhették munka közben a teljes Farmet munkagép kínálatot, a szakmai ismertetést Dr. Szabados Tamás és Csáki Miklós tartották. A szántóföldi kultivátorok közül a 35 cm munkamélységig használható 2-3-4 kapasoros típusok (Duolent, Triolent, Turbulent) mutatkoztak be. Ezek a gépek alkalmasak a tarlóhántás, tarlóápolás, forgatás nélküli alapművelés kiváló minőségű elvégzésére, de magágykészítésben és akár szántáselmunkálásban is megállják helyüket. Gondolva a kisebb traktorokkal rendelkező gazdákra is a munkaszélesség-választék már 2,1 m-től indul, de a nagytraktorokhoz is választható megfelelő eszköz, hiszen 8 m-es munkaszélesség is elérhető. A kultivátorok között a gyakorlatban mutatkozott be a 12,5 m-es munkaszélességű Fantom PRO 1250 PS is, amelyet Hannoverben, illetve a Techagro kiállításon már láthatott a nagyközönség. A rövidtárcsákat a sekélyebb munkavégzésre alkalmas, könnyebb felépítésű, 510 mm-es tárcsalapokkal szerelt Softer (3–11 m) és a kifejezetten nagy mennyiségű növényi maradvány bedolgozására képes, nehezebb, max. 18 cm-es munkamélységű, 620 mm-es lapokkal szerelt Diskomat típusok (3–8 m) képviselték.

A mélylazítók közül a két kapasoros, hidraulikus kapaszár biztosítású, 3 és 4 m-es munkaszélességben rendelhető Digger, valamint a 3 és 5 késes kivitelben rendelhető Krtek dolgozott.

A magágykészítő gépek közül a kora tavaszi, nedves talajkörülmények között végzett munkára kiválóan használható Verso kombinátorokat és a Magyarországon is nagyon jól ismert kompaktorokat láthatta a szép számú, több, mint 1000 fős vendégsereg. Három termelő álláspontja is egyezett, amikor a Farmet kompaktorról kérdeztük őket. Ár/érték arányban keresve sem találnánk jobbat, hiszen elnyűhetetlenek a Farmet kompaktorok – állította Dominkó Zsolt, aki Orosházán gazdálkodik 1800 hektáron. Mindezt megerősítette
Vaskó Gergely Göncről, aki 450 hektáron használja a gépet, illetve Kóczán Csaba, aki 1000 hektáron termeszt szántóföldi növényeket középkötött talajon. A 10 méteres kompaktor idén tavasszal debütált a gazdaságában Felsőnyéken, a gazda egyöntetű, tökéletes talajmunkáról és rendkívül alacsony üzemanyag-felhasználásról számolt be.

Hangsúlyos szerepet kaptak a bemutatón a vetéstechnika gépei, amelyek közül a Falcon pneumatikus vetőgépeket kísérte a legnagyobb érdeklődés. A moduláris felépítésű Falcon legfőbb jellemzője, hogy az alkalmazott technológia kívánalmainak megfelelően állítható össze a gép felszereltsége és az egyes technológiák közötti váltás rendkívül egyszerű. A Falcon 3–8 m-es szélességben rendelhető, lehetőség van különféle előművelő szekciók (2 soros rövidtárcsa, 2-3 kapasoros kultivátor egység, 4 soros kombinátor mezők) használatára, a vetéssel egyidejűleg műtrágya is kijuttatható, többféle sortávolság elérhető, illetve Strip-Till (sávos) művelés is megvalósítható. A Falcon alkalmas szemenkénti vetőgéppel történő összekapcsolásra is, a 6 m-es vetőgép így 8 soros szemenként vetőgépként is használható.

Az érdeklődők megtekinthették a Kultis sorközművelő kultivátort is, amely a műveléssel egyidejűleg juttatja ki és keveri be a talajba a folyékony műtrágyát.

A Farmet a gyártás során a legmodernebb eljárásokat és technológiákat használja. Rendelkeznek 3D-s lézerrel, lézer- és plazmavágógépekkel, a gépek vázait robotok hegesztik, porfestést alkalmaznak. A 2008-ban bevezetett eXtra STEEL line® gyártástechnológia különleges, extrém szilárdságú anyagok felhasználását jelenti nemcsak a gépek munkavégző részein, hanem a váz terhelésnek kitett pontjain és az állító mechanizmusoknál. Ezeken a helyeken nagy szilárdságú acélokat használnak fel, amelyek szakítószilárdsága többszöröse a hagyományos, jó minőségű acélokénak. Az eXtra STEEL line® technológiának köszönhetően a gépek tömege alacsonyan tartható és lényegesen hosszabb élettartammal rendelkeznek, még a legkíméletlenebb üzemeltetési körülmények között is.

A tartalmas szántóföldi szakmai programot egy szintén érdekes szakmai program követte a náchodi Primator sörgyárban, a jó hangulatú napot pedig bowlingozással zárta a magyar delegáció.  

-an-

Bővebb információ a Farmet gépekről:
www.farmethungary.com
Facebook: Farmet Magyarország

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

A 2022. évi kárenyhítési évre vonatkozóan, a téli fagykár bejelentése 2022. április 15-ig, a tavaszi fagykár bejelentése május 31-ig, aszály esetén tá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!