Tovább javult az oktatás minősége a Gépészmérnöki Karon

Agro Napló
A gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán az AXIÁL Kft. és a Fendt erőgépeket gyártó AGCO cég jóvoltából új tanulmányi labort adtak át az egyetem évzáró ünnepségét követően.

Látványos, nem mindennapi kulcsátadás szemtanúi lehettek a jelenlévők, hiszen az AGCO FUSE Tanulmányi Labor kulcsa egy Fendt 1050 típusú traktor orrsúlyára helyezett díszpárnán érkezett. Mindez persze nem hathat különlegesen, ezért az AXIÁL Kft. egy kis csavart is beépített: a fülkében ülő kezelő „csak dísz” volt, a gép önmagát vezérelve gurult oda és „nyújtotta át” a labor kulcsát.

Az egyetem Mérnökinformatikai Központjában zajlott hivatalos átadón számos hallgató, valamint a délelőtti évzáró ünnepségen tiszteletbeli doktori címet elnyerő Prof. Dr. Hc. Martin Richenhagen, az AGCO elnök-vezérigazgatója, továbbá Dr. Tőzsér János rektor, Dr. Szabó István rektorhelyettes, Dr. Bártfai Zoltán egyetemi docens és Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője volt jelen.

Dr. Tőzsér János köszöntőjében kiemelte, hogy a most átadott, a precíziós gazdálkodáshoz szorosan kötődő laboratóriumi eszközök és szoftverek tekintetében a mai kor minden elvárásának megfelel és használatával tovább javul az oktatás minősége.

A gyakorlati tapasztalat fontosságát hangsúlyozta Dr. Szabó István rektorhelyettes. Mint mondja, az oktató videók és bemutatók hatékonyságukat tekintve elmaradnak a valós tapasztalattól. A laboratórium a vizualitásra épül és bíznak benne, hogy az AGCO Fendt és az informatika házassága még közelebb viszi a hallgatókat a technológiához.

Az oktatási központot külön büszkeséggel tölti el, hogy képes lépést tartani a technológia fejlődésével és hogy partnerkapcsolataik olyan cégekben nyilvánulnak meg mint az AXIÁL és az AGCO – mondta Dr. Bártfai Zoltán, egyetemi docens. Kiemelte, hogy köszönhetően partnerkapcsolatuknak, nem csak a hazai, de nemzetközi viszonylatban is egyre nagyobb az érdeklődés a műszaki karra.

Harsányi Zsolt rámutatott arra, hogy a mezőgazdasági termeléshez további gépesítésre van szükség és a jövő az automatizált munkafolyamatokban rejlik. A precíziós gazdálkodás bevezetése jelenleg is tart – Magyarországon a területek művelésének egy részét már a technológia eszközrendszerének elemeivel végzik. Ezek működtetéséhez azonban elengedhetetlen a jó szakember. Itthon is remek karrierlehetőségek várnak, és ebben az AXIÁL Kft. maximálisan partner – mondta a tulajdonos-ügyvezető. Gyakorlati programjuk keretében kooperatív képzéseket valósítanak meg a gödöllői egyetemmel együttműködve. Ugyanakkor nem ritka az sem, hogy a hallgatók a tanulmányaik befejeztével maradnak a vállalkozásnál, és csatlakoznak a több száz főt számláló szakembergárdához.

Egy „traktor” nem csinál nyarat, szükséges hozzá a megfelelő partner megléte. Ahogy Prof. Dr. Hc. Martin Richenhagen fogalmazott, ezt megtalálták az AXIÁL személyében. Professzionálisan működő és hosszú ideje lojális cégként ítéli meg az AXIÁL Kft.-t, régóta tartó együttműködésük eredményezhette a most átadott laboratóriumot is. Az elnök-vezérigazgató a továbbiakban egy igazán különleges ajánlatot is tett a hallgatóknak. Eszerint, a dékán ajánlásával egy diák lehetőséget kap, hogy ösztöndíjjal eljusson Amerikába, az AGCO kansasi központjába, ahol exkluzív körülmények között töltheti el az 1 éves gyakorlatát.

Az AGCO FUSE precíziós gazdálkodás rendszert alkalmazó oktatóteremben kiépítették egy Fendt 900-as traktor és egy Horsch hatsoros vetőgépből álló gépkapcsolat komplett GPS-alapú automata kormányzás rendszerét, továbbá a 900-as teljes Variocentere (terminál, kezelőszervek), valamint vezetőfülkéjének elektronikája is táblára szerelve bemutatásra került. Ezzel a felszereléssel minden szimulálható, amit egy gépkezelő használ: a traktor működtetésétől kezdve, a munkafolyamatok dokumentálásán át, egészen az automata kormányzásig. Két Horsch munkagép Job-Computere (E-BOX) segítségével lehetőség van a traktor-munkagép kapcsolat, ill. vezérlés bemutatására, oktatására. Továbbá egy Horsch Pronto gabonavetőgép E-Managere és egy Horsch Maestro szemenkénti vetőgép Midi-boxa került bemutatásra.

Az oktatóteremben helyet kapott 6 db számítógép, 1 db projektor, illetőleg 1 db vászon is. A számítógéppel lehetőség nyílik rácsatlakozni a terminálra, majd kivetíteni annak képét a vászonra, ezzel elősegítve az oktatás hatékonyságát.

-an-

Videó a kulcsátadásról

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!