2024. augusztus 14. szerda Marcell

ECOLAB, teljes körű higiéniai megoldás

Agro Napló
A Bovintej Kft. gecsei telepe szép példa arra, hogy rövid időn belül is lehet jelentős eredményeket elérni a termelésben és az általános egészségügyi és higiénés állapot fejlődésében megfelelő termék és technológia kiválasztásával. Bozsó Péter telepvezetőt kértem meg, hogy beszéljen az elmúlt év sikereiről, a kezdetekről és az elért eredményekről. Péter 2014. szeptember 15-e óta a gecsei telep vezetője. Az ECOLAB és a gecsei telep közös munkája ugyan Péter munkába állását pár évvel megelőzte, de ittléte óta még komolyabb hangsúlyt fektet a velünk való együttműködésre.


Kedves Péter, kérlek, mutasd be a telepet!

Telepünkön 450 darab fajtatiszta Holstein-fríz állomány és szaporulata van. Ezen kívül még hízómarha bérhízlalással is foglalkozunk. Összesen 28 fő dolgozik a telepen. Az ÁTK 4-es beruházásnak köszönhetően 2015 őszén került átadásra telepünkön egy 504 férőhelyes istálló, egy 10 ezer m²-es takarmánytároló, két silótér és a teljesen betonozott telepi úthálózat. Ezen kívül saját erőből 20 ezer m²-es lebetonozott takarmánytárolót létesítettünk, az összes itatásos borjúnevelő ketrec alá kavicságyat helyeztünk és a körülötte levő területet teljesen új betonfelülettel láttuk el.

Melyek az általatok használt és bevált rendszerek?

A fejőházunk 2x16-os BouMatic parallel rendszer, egyedi azonosítóval és aktivitás-mérővel, melyhez egy válogatókapu tartozik, valamint egy automata lábfürösztő és Magyarország egyetlen működő Step Metrix típusú sántaság-vizsgálója. Ez ugyan nem helyettesítheti az emberi szemet, de a sántaság korai felismerésében nagy segítséget nyújt. Emellett használjuk még az ECOLAB által forgalmazott KOVEX-rendszert, amivel rendszeres lábkezelést tudunk biztosítani az év bármely időszakában. Lábkezelési programunkban a KOVEX-FOAM Base - aktivátort és időközönként az INCIPROP - HOUF-D-t használjuk felváltva. Napi egy fejésnél használjuk a habot. Emellett hetente két alkalommal a teljes állomány az automata lábfürösztőn halad keresztül. Ott felváltva KOVEX és rézszulfát használatos 7,5 %-os oldatban. Semmilyen más anyagot nem alkalmazunk.

Voltak-e korábban lábvég problémák a telepen?

Ezen a telepen az egyik fő gond a dermatitis digitalis volt, ezért részesítjük előnyben a csak savas kémhatású termékeket. Ennek meg is lett az eredménye: egy évvel ezelőtt közel 30 %-os volt a lábproblémás egyedek aránya, jelenleg már fél éve 5 % alatt van.

A fejéssel kapcsolatban mit tapasztaltatok a ECOLAB termékek bevezetésekor?

Napi háromszor fejünk, a laktáció végi csoportot pedig kétszer. 2014-ben 120 db minőségi vemhes üszőt vásároltunk. 2014 októberétől 27,5 literről 2015 januárra sikerült elérni a 30 literes hozamot, majd a 2015 júniusában átléptük a 33 literes fejési átlagot. Jelenleg 34,4 literen állunk. Véleményem szerint ez nagyon jó eredmény, főleg ilyen rövid idő alatt.

Hogyan alakultak a higiénés mutatók?

A szomatikus sejtszám 2014. évi átlaga 711000 volt, innen indultunk. Jelenleg a havi befejés átlaga 304000 a tőgybetegekkel együtt! Az összes mikrobaszám fél éve folyamatosan 10000 alatti. 2015 elején komoly tőgyápolószer-tesztet végeztünk két hónapon keresztül. Ennek eredménye a próbák során bebizonyította, a dolgozók és a tesztre szánt két hónap értékelése után, hogy a legjobban működő termékek az ECOLAB habosodó tőgyelőfertőtlenítője és az IO-SHIELD utófertőtlenítője voltak. A telepen lévő termelő istállókban vízöblítéses trágyaeltávolítás és pihenőboxos tartástechnológia van. A pihenőboxokban matrac található, amire hetente kétszer homokot szórunk. Az utófürösztő kiválasztásánál fontos volt a tőgybimbók mechanikai védelme és erre kiváló megoldást nyújt az IO-SHIELD tényleges hártyát képző bevonata.

A fejőrendszerünk része egy kehelyöblítő berendezés, fertőtlenítő funkciója nagyon fontos a jelenlegi tőgyegészségügyi állapot megőrzésében. Ebben a rendszerben a víz mellé fertőtlenítő szernek az ECOLAB OXONIA-ACTIVE perecetsavas termékét választottuk, ami egy gyorsan lebomló, maradéktalanul távozó anyag.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Hol láttok még fejlődési lehetőséget?

Szeretnénk az állományt növelni, előtérbe helyezzük a genetikai fejlődést. Sok javulni való van a szaporodásbiológiában és a tőgyegészségügyben. Szeretnénk az ország tejelő szarvasmarha telepei között az élvonalba kerülni. Fontosnak tartom a vezetők közötti folyamatos kommunikációt, a vezetők és a fizikai dolgozók képzését, mert az elmúlt egy év sikereit ennek a nagyszerű csapatnak köszönhettük. A vállalat ügyvezetésével a kapcsolat folyamatos és nagyon jó, a tulajdonos és Szili József ügyvezető a lehetőségeikhez mérten mindent rendelkezésre bocsájt, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el.

Itt köszönném meg az ANIMAL-HYGIENE Kft.-nek a közös munkát és szeretném, ha a továbbiakban is velünk, illetve mellettünk lennének ebben a közös harcban.

Személy szerint nagyon örülök a sikereiknek, különösen pedig annak, hogy nagyon rövid idő alatt sikerült látványos és tartós eredményt elérni. Köszönjük, hogy minket választottak és remélem, hogy a jövőben is segíteni tudjuk a munkájukat a minőségi tej előállításáért.

Molnár Helén

ECOLAB ANIMAL-HYGIENE Kft.

területi képviselő

Hivatalos forgalmazó:

Animal-Hygiene Kft.

Fax: +36 78 426 251

Kiss Attila: +36-30-229-6794

Molnár Helén: +36-30-952-9678

Molnár Bettina: +36-30-334-2592

Ecolab-Hygiene Kft.

1139 Budapest, Váci út 81-83. sz. 8. em.

(Center Point II)

Tel: +36 1 886-1315

Fax: +36 1 886-1320

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vulcan Folyékony NPK termékcsalád

Vulcan Folyékony NPK termékcsalád

Ilyen magas műtrágyaárak mellett nem lehet 400–500 kg/ha NPK-val és nitrogénnel indítani a repcék és a kalászosok termesztését. Ha úgy spórolunk, hogy...

Vulcan Keserűsó akció!

Vulcan Keserűsó akció!

A keserűsó nem más, mint magnézium-szulfát, amely a kijuttatás után látványos hatást fejt ki és nagyon hasznos is. A magnézium fokozza a növény fotosz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?