Toprex® a valódi repce regulátor

Agro Napló
A 2015-16-os szezon kedvezett a repcetermesztésnek. A termesztés intenzívebbé válásával az egyes technológiai lépések alkalmazása egyre nagyobb hangsúlyt kap. A hibridválasztás, a vetés, a gyomirtás és az őszi regulátorozás/gombaölő kezelés minősége predesztinálja a következő évi végeredményt.

Az őszi regulátorozás jelentősége több szempontból is növekszik. Ügyelni kell arra, hogy a növények ne hozzanak magszárat a tél beállta előtt. Ez a jelenség jelentősen rontja a télállóságot és ezzel együtt csökkenti a termés mennyiségét. Fontos megemlíteni a regulátoros kezelések őszi és tavaszi fóma elleni hatékonyságát is, valamint azt, hogy jelentősen segíti a tavaszi indulást is.

A Toprex mindkét hatóanyaga jó hatékonysággal  végzi a maga feladatát. A paklobutrazol elsősorban a regulátor hatásért felelős, a gibberelin sav szintézisét gátolja, ezáltal regulálva a növény növekedését. A növények képesek felvenni levélen és talajon keresztül is.

A difenokonazol kifejezetten a gombabetegségek elleni védelemre koncentrál, kiemelkedő hatékonysággal bír fómás, alternáriás betegség ellen, és jó kiegészítő hatással szklerotínia ellen.

A repce termesztésének kritikus időszaka a tél. Ha az állomány nem megfelelő állapotba megy a télbe, a termésveszteség elérheti akár a 40%-ot. A tenyészőcsúcs védelme és a megfelelő gyökértömeg fontos a jó minőségű átteleléshez.

Egy Toprex-es kezeléssel csökkentjük a gyökérnyak közötti távolságot, a tenyészőcsúcs lent marad, így jobban védett, jobban takart a levelek által. A kezelés hatására több levél képződik, a hajtástengely megvastagszik, a főgyökér hosszabb a kezeletlen növényekhez hasonlítva, ezáltal javul a nitrogénfelvétel.

 

Toprex – megbízható hatás mindenkor

A Toprex hozza azt, amit egy kiváló regulátortól elvárunk. Egyértelműen bebizonyított az őszi felhasználás jótékony hatása  az állományra.

A kezelést követő 35. napon már látható a növényeken a:

  • vastagabb gyökérnyak – erős gyökérrendszer, jobb tápanyag-raktározás,
  • nagyobb lombtömeg – a több levél és a tömött tőlevélrózsa,
  • alacsonyabb állomány – zömök növényeknél csökken a kifagyás veszélye.

 

Mikor végezzük el a Toprex-es kezelést?

Az őszi kezelést a repce 4–8 leveles állapotában érdemes elvégezni,  amikor a növény intenzíven növekszik és már kellő mértékben fedi a talajt a kiterülő leveleivel.

A Toprex – egy valódi repce regulátor, mindazon gazdálkodók számára elengedhetetlen technológiai elem, akik szeretnék, hogy repcéjük  betegségektől mentes „dús” tőlevélrózsával rendelkezzen ősszel, ami a jövő évi termés záloga is egyben.


Dr. Varga Zoltán – Nádudvari Éva
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Dr. Varga Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!