2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Ki kell csalogatni a hibridből a lényeget

Agro Napló
Szakmai, baráti találkozóra hívta az agráriumban dolgozó szakembereket, gazdákat, termelőket a Hungaroseed. A vetőmagtermesztéssel foglalkozó cég által előállított hibridek teljesítményhozamát és egyéb tulajdonságait Nagyigmándon ismerhettük meg.

A növénytermesztés legnagyobb problémája és legnagyobb kihívása az utóbbi időben, hogy a szélsőséges időjárási körülmények között is megbízható hozamot termeljen, ehhez a megfelelő agrotechnikát alkalmazva kell kicsalogatni a lényeget a hibridből - hangsúlyozta Takács Géza ügyvezető.

Az idei év sem volt kivétel (bár a tavalyihoz hasonló hatalmas hőhullámok idén mérsékelten érték az országot). Az agrár-szakemberek sajnos már megszokhatták, mivel kell szembenézniük és nem ismeretlen számukra a csapadékbomba kifejezés sem: azok az esetek, amikor pár nap, vagy akár pár óra leforgása alatt akkora mennyiségű csapadék hullik le, mint máskor egy egész hónap alatt. A hibrideknek e szélsőséges időjárási körülményeket is el kell viselniük. Ezt szem előtt tartva a Hungaroseed széles portfóliójából a következő hibrideket emeljük ki, melyeket hatsoros parcellákban mutattak be.

Dorka MGT

E hibrid teljesítménye, termőképessége még a hőhullámokkal tarkított aszályos időkben is felülmúlta az előző évi teljesítményt. Hatalmas lehetőségek vannak benne – magyarázta Goór Szilvia, szántóföldi kísérletvezető –,  várható a még ennél is magasabb hozamszint: igazi meglepetést okozott Litvániában, ahol egy-másfél tonnával nagyobb terméshozamot adott, mint előző évben. A Dorka a következő évek slágerterméke lesz. Utal erre az a tény is, hogy már idén jóval többet eladtak belőle, mint tavaly ilyenkor. Nem csoda, koraitól a késői vetési időszakig lehet mellette dönteni.

GS 180

A Hungaroseed három 180-as FAO-számú hibridje közül ez teljesített a legjobban a kísérletekben. Szlovákiában például két éves fajtaminősítő vizsgálatban több mint 6 százalékkal múlta felül az átlagot. Tökéletesen termékeny, szép, erős csövek – mutatták be a szakma és a sajtó érdeklődőinek a GS 180-at.

GS 210

Mégis, az idei év nagy durranása a GS 210 lesz - vallja Takács Géza. Ezt a hibridet nem csak itthon, de külföldön is nagy elismerés övezi, többek között Oroszországban, Szlovákiában, Belaruszban is nemesítették az állami regisztrációban. Mindez bizonyíték arra, hogy a hibrid nagyban különböző ökológiai és éghajlati körülmények között is nagyon jó teljesít. Alkalmazkodik az adott környezethez és magas hozamértéket termel. Szárszilárdsága is kiváló. Ami fontos, hogy már az első évben négy tonna fölötti vetőmaghozamot produkált, rentábilissá téve a keleti exportot.

TK 195

A cég egyik legstabilabb hibridje a TK 195. Nagyon kiegyensúlyozott, kiegyenlített termésszint várható tőle. Az elmúlt években 11-12 tonnás terméshozam sem volt ritka, amit a TK 195-nél mértek. Nem meglepő, hogy a cég egyik vezető terméke, mindenütt regisztrálták két év után. Ékes példája a megbízhatóságának a tavalyi oroszországi eset. Az ország déli részében ugyanis óriási sáskajárás pusztított. Gyakorlatilag csak a szár és a száraz csuhés cső maradt meg és mivel a szemek már teljesen beértek, ezt a kártevő nem tudta elpusztítani. A nagyon korai hibrid ezzel bizonyította, hogy ilyen veszélyeztetett, igazán déli területeken, ahol FAO 500 hibrideket termelnek fontos a termésbiztonság megteremtése céljából. A teljesítménye igazán szembeötlő, mivel ezen az ezer hektáros területen 5,5 tonna átlagot adott. Nyilvánvaló, hogy több szempontból a déli országokban (területeken) is érdemes a szortiment tagjává választani.

GS 240

Idén részesült állami elismerésben két országban is ez a hibrid, hiszen 10 százalékkal múlta felül a standardok átlagát. Intenzív típusú hibrid, amely tökéletes csöveket fejleszt. Nem csak szép (szárerőssége kiváló), de termelési eredményei is biztatóak. Jelenleg Szlovákiában zajlik a hibrid utolsó éves vizsgálata a regisztráció előtt. Az egyik legintenzívebb hibrid, amelyet extenzív vagy száraz körülmények között nem javasolnak vetni.

Ida MGT

Rendkívül kiegyenlített, homogén növényállományt hoz ez a hibrid, 250-es FAO-számmal 12,1 tonnás hozamszintet ér el. Jól bírja a stresszt, a magas hőmérsékletet. Litvániában került állami elismerésre. A Hungaroseed szakemberei szerint a Dorkához hasonlóan a közeljövő nagy slágere lehet, főleg az északi országokban, hazánkban pedig a másodvetések kiemelkedő hibridje lehet.

Sarolta

Tíz éve részesült állami regisztrációban az egyik legkiszámíthatóbb hibrid, ami itthon és külföldön is egyaránt jól teljesít. A cégcsoport vezető hibridje a FÁK országokban, Magyarországon érdemtelenül alacsony a vetésterülete.

Felhasználói hozzászólás

A Solum Zrt. Komárom mellett, 1400 hektáron gazdálkodik. Dr. Vida Sándor, a cég elnök igazgatója elmondta, a részvénytársaság fő profilja az állattenyésztés és növénytermesztés. Tejelő szarvasmarhát tartanak, növénytermesztésük fő profilja pedig a burgonyatermesztés, amit 400 hektáron végeznek. Mindemellett pedig jelentős a hűtőházi növények termesztése, többek között csemegekukoricával foglalkoznak.

A Duna közelsége miatt 1400 hektárnyi területből 1200-on öntözéses gazdálkodást folytatnak.

A cég számára rendkívül fontos a másodvetésű növények jelenléte – így találtak rá a Hungaroseed által forgalmazott hibridekre, amelyek erre kiválóan alkalmasak. Például az Ida MGT, amelyet zöldborsó betakarítás után, szántóföldi kultivátor után közvetlenül vetettek. Tavaly ez a fajta 35 tonna/hektárnyi termést hozott, idén még többre számítanak.

Czita János, a Solum Zrt. Komárom cég növénytermesztési igazgatója elmondta, a cég tejelő tehenészete az ország körülbelül 500 tehenészete közül a ranglista első tíz gazdálkodásában szerepel. A fejési átlag a napi 37 kilót is meghaladja. Természetes, hogy a tehenészet számára nagyon fontos a kukoricára alapozott tömegtakarmány. A cég életében alapvetés, hogy minden nyári betakarítás után, a betakarított növény helyére másikat vessenek. Ahová nem kerül burgonya, ott talajjavítást végeznek, most például új típusú, talajjavító növények vetését próbálják ki.

Bemutatkozott az Alfaseed Kft.

A tejelő tehenek takarmányozásában a silócirok egyre nagyobb szerepet kap. Az alternatív takarmánynövények nemesítésével és szaporításával is foglalkozó Alfaseed Kft. nevében Dr. Fazekas Miklós nemesítő elmondta, az észak-alföldi tájkörzetben cirokból háromfélét nemesítenek: szudánifű cirkot, szemes- és silócirkot, illetve egyéb alternatív növényekkel is foglalkoznak. A demósorban látható Gigant nevezetű fajta jelenleg a magyar fajtalista legjobbja, termőképessége 80–120 tonna/hektár zöldtermés. Ez 30-33% szárazanyagtartalomnál értendő. Silózásra rendkívül alkalmas (másodvetésben is használják, bár ritkábban), és mint cirokféle, jól bírja a szárazságot is.

-hj-

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

KWS. Az első számú alternatíva

KWS. Az első számú alternatíva

A KWS Magyarország Kft. egy olyan vetőmag-forgalmazó vállalat, amely értékeit megőrizve évről évre folyamatosan újuló portfóliójával a gazdasági és kö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!