Ajánlások és termelői tapasztalatok a Karintia szójafajtákról

Agro Napló

„Biztos befutó” – SIGALIA

Új genetikát képviselő fajta. Rendkívül erős kezdeti fejlődésű, jó gyomelnyomó képességű, zöld száron érő típus. Kevésbé elágazó, nagyon jó ezermagtömeg és magas fehérjetartalom jellemzi. Sötét színű köldöke ellenére élelmiszeripari célra is keresett. A rövid tenyészidőszak miatt időben betakarítható, így biztonsággal követheti az őszi vetésű növénykultúra. Új, többkomponensű, készre oltott technológiával forgalmazzuk. Portfóliónkban a legnagyobb területen értékesített szójafajta. Nagyon jó az ellenálló képessége a vírus-, a baktérium- és a gombabetegségekkel szemben. Azon szójatermesztők figyelmébe ajánljuk, akik a korai betakaríthatóságot, a vetésszerkezetbe való beilleszthetőséget tartják fontosnak, ugyanakkor a terméspotenciált tekintve nem hajlandóak kompromisszumot kötni.

Birkás István – Oszkó

5 éve termesztek szóját. A Sigalia fajta a különböző évjáratok ellenére is hatalmas zöldtömeggel bíró erős állományt alkotott! A hektikus időjárási körülmények ellenére is az 5 év átlaga 3–3,3 t/ha volt.

„A nagy testvér” – SINARA

A Sinara egy szintén új genetikát képviselő, habitusában és megjelenésében a Sigalia-hoz hasonló, nála 3–5 nappal hosszabb tenyészidejű fajta. A Sinarára rendkívül erős kezdeti fejlődés és a kiváló gyomelnyomó képesség a jellemző. A Sigalia-hoz hasonlóan kevésbé elágazóan, pár száron hozza a termést, jól sűríthető. A sötét színű köldök ellenére az élelmiszeriparban is kedvelt. Az ország egész területén biztonsággal termeszthető. Jól illeszthető a vetésforgóba az őszi vetésű gabona előveteményeként. Új, több komponensű, készre oltott technológiával forgalmazzuk. Nagyon jó az ellenálló képessége a vírus-, a baktérium- és a gombabetegségekkel szemben. Olyan termelők figyelmébe ajánljuk, akik a korai betakaríthatóságot tartják fontosnak, ugyanakkor a terméspotenciált tekintve nem hajlandóak kompromisszumot kötni.

Reichert Alexander – Kémes

A Sinara lett a nagy kedvencem a Sigalia mellett. Szárazságtűrése és gyors kezdeti fejlődése kiemeli a többi szójafajta közül. Aszályos években is 3,5 t/ha-os üzemi átlagot produkált.


„A korai bőtermő” –  ENERGY

A Karintia Kft. új, középkorai éréscsoportba tartozó nagy termőképességű, az ország egész területén vethető fajtája. Az Energy-re intenzív kezdeti fejlődés, közepes szármagasság, kiemelkedő szárszilárdság jellemző. A fajta jó ezermagtömeggel, magas fehérjetartalommal rendelkezik. Megdőlésre, szempergésre nem hajlamos. A déli (olaszországi) nemesítés garancia a kiemelkedő szárazságtűrő képességre.

Cserveni Csaba – Utód Agro Kft. – Szigetvár

Az Energy középkorai éréscsoportba tartozó fajta. 2016-ban a csapadékos évjárat ellenére is szeptember közepére beérett. Cukorrépa elővetemény mellett is 12–13 virágemeletet képzett. Ez közel 4 tonna/ha terméseredményt jelentett. A fajtát jó ezermagtömeg jellemzi. Könnyen aratható, pergésre nem hajlamos, biztonságosan deszikkálás nélkül beérik. A középkorai éréscsoport egy új, biztató fajtájaként tartom számon.

„A Dél Bajnoka” –  REGALE

A Karintia Kft. legfrissebb, új genetikát képviselő, középkorai érésű szójafajtája. A Regale jól elágazó, közepes magasságú, vastag szárú, stabil, megdőlésre nem hajlamos fajta. Szárazságtűrése kiváló, termesztése az ország déli régióira kifejezetten ajánlott. Nagyon jó ezermagtömeg, magas fehérjetartalom, sötét színű köldök jellemzi. A fajtára jellemző az intenzív kezdeti fejlődés, az egészséges lombozat és a kiemelkedő terméspotenciál.

Kiváló ellenálló képességgel rendelkezik a vírus-, a baktérium- és a gombabetegségekkel szemben. Az új genetikára fogékony, innovatív gazdaságok számára, akik szeretnék kihasználni az ebben az új fajtában rejlő 4 tonna feletti terméspotenciált.

Bázel Éva – Bázel Kft. – Szörény

3 éve foglalkozunk a REGALE-val. 2015-ben a fajta a tavaszi szárazság okozta gyenge kezdeti fejlődés és a szárazságból fakadó nem túl optimális tőszám ellenére 70 ha átlagában közel 4 t termést produkált hektáronként. Erre a terméseredményre a szélsőségeket figyelembe véve mi sem számítottunk! Rendkívüli stabil fajtának tartom!

„Olaszország kedvence” – ATLANTIC

A Karintia Kft. fajtakínálatában új, a magyar szójatermesztők körében viszont már ismert és elismert, leghosszabb tenyészidőszakkal rendelkező, középérésű fajtánk. Saját éréscsoportjában az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkezik az országban. 2013-ban a NÉBIH kísérleteiben a csoportátlagra majdnem 11%-ot vert és ezzel az eredménnyel a 2. legnagyobb termésű forgalmazható fajta volt! A REGALE-nál 4-5 nappal érik később, utána őszi kalászos vetése nem tervezhető. A fajta kiváló szárszilárdsággal rendelkezik, megdőlésre nem hajlamos. Hüvelye sárgásbarna, homok színű, mely felrepedésnek, szempergésnek maximálisan ellenáll.

Cserveni Csaba – Utód Agro Kft. – Szigetvár

Öt éve foglalkozom ezzel a kiemelkedő termőképességű fajtával. Az Atlantic száraz és csapadékban gazdagabb években is kiemelkedő teljesítményre képes. E kiváló szárszilárdsággal rendelkező fajta rendszerint 12–14 virágemeletet képez és nagyon jól tűri a szélsőségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Ezen múlhat a magyar bor jövője

Ezen múlhat a magyar bor jövője

Az állandóan változó kihívások közepette a termelés hatékonyságán és a megújuláson múlik a magyar bor jövője – hangsúlyozták a szakértők a Hegyközsége...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!