2024. április 27. szombat Zita

Egy sikeres szójanemesítési program fajtái

Agro Napló
Nagy elismerés, ha szójagenetikák az AGROmashEXPO-n kapnak díjat. A Karintia BŐTERMŐ SZÓJAVETŐMAGJAIT nem csupán a rangos különdíjak miatt érdemes kipróbálni.

A hazai gazdák részére is már elérhető ABACA (000), AVENIDA (00-0), AGENDA (00-0) és SANDOKAN (I) genetikákkal 10 fölé bővült a Karintia fajtakínálata, így az ország egyik legnagyobb szójaportfóliójával állunk az Ön rendelkezésére.

A koraiság ismét biztonságot jelentett. Az extrém intenzív kezdeti fejlődéssel rendelkező szuperkorai fajtánk használatát a várhatóan kései vetésű helyekre fővetésben és másodvetésre is ajánljuk. ABACA (000) a legfrissebb 3,98 tonnás Nébih kísérleti eredményeivel fővetésben is bizonyítja létjogosultságát. Az átlag feletti olaj- és fehérjetartalommal rendelkező ABACA fajtával a várhatóan 51% vagy azt meghaladó PROFAT-tartalommal értékesíthetjük a termést.

Az ABACA (000), VIOLA (000) és SULTANA (000) szuperkorai hármasfogatunkat az AGROmashEXPO termékverseny 2020-ban elismerő díjjal jutalmazta.

A Karintia a SIGALIA (00) fajtával vált ismertté a hazai szójapiacon. A BIO gazdaságok által is kedvelt Sigalia termőképesség tekintetében stabilan, az átlag felett teljesít. A Nébih kísérleti eredmények alapján éréscsoportjában 2018-ban 106,6%-kal, 2017-ben 104,9%-kal, 2016-ban 116%-kal, 2015-ben pedig 110%-kal a standard fajták átlaga felett teljesített.
A két dobogós hellyel is büszkélkedő Sigalia a 00 éréscsoportnak is az egyik legkorábbi képviselője.

Hogy kiknek ajánljuk a SIGALIA-t? Akik a termésstabilitásra helyezik a hangsúlyt, továbbá a kezdő szójásoknak, hiszen az erős kezdeti fejlődésével és a nagyobb gyomelnyomó képességével az esetleges gyomirtási problémák a SIGALIAVAL könnyebben korrigálhatóak.

A Mauthner cégcsoportunk közreműködésével létrejött eredményes szójanemesítési programnak köszönhetően évről évre bővítjük Pannon régióra nemesített fajtakínálatunkat. A 3. éve a hazai piacon elérhető ANGELICA (00) és hasonló tudású párja, az ATACAMA (00) korai fajtáink nagy biztonsággal a kukorica előtt kerülhetnek le a földről. A Nébih-EREDMÉNYEK pedig magukért beszélnek.

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ

Kiemelkedő genetikai tudást elismerve, az AGROmashEXPO-n, az ÍGÉRETESEN TELJESÍTŐ szójafajtánknak ítélt megtisztelő díjat a rangos zsűri. A NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJJAL 2019 óta az ANGELICA (00) bőtermő fajtánk büszkélkedhet. Az akár 4–5 tonna feletti termésátlagokra és az akár 7 tonnát meghaladó Nébih kísérleti eredményre is képes ANGELICA (00) és a hasonló tudású bőtermő ATACAMA (00) termésstabilitásukkal segítik a gazdákat az eredményes szójatermesztésben.

A Pannon régióra nemesített AVENIDA (00-0) és AGENDA (00-0) ÚJ genetikáink az idei évtől a már a hazai gazdák részére is elérhetőek. A nagy állóképességgel és erős oldalelágazással rendelkező AVENIDA és AGENDA fajtáinkat akár
75 cm-s sortáv vetésére is ajánljuk.

A kiemelkedő betegségellenálló képességgel és magas PROFAT-tartalommal rendelkező, saját nemesítésű fajtáink vetését az egész ország területére ajánljuk. A két új genetikánk a 2019-ben 104,6% és 2017-ben 107,4%-kal a Nébih standard fajtaátlag felett teljesítő REGALE (0-I) és a 2017-ben 109,8%-kal a Nébih standard fajtaátlag felett teljesítő ATLANTIC (I) bőtermő fajtáink kihívója lehet.

Nem bánta meg, hogy hosszú tenyészidejű szójafajtát vetett? Akkor próbálja ki a leghosszabb tenyészidejű SANDOKAN (I) fajtánkat! A fajtakínálatunk új, ígéretes, déli országrészre ajánlott tagja az Atlantic, a Nébih országos kísérlet dobogós helyezettjének (2017., 109,8%, 3. helyezett) méltó utódjává válhat.

A KARINTIA A TERMÉNY ÉRTÉKESÍTÉSÉBEN IS SEGÍTI ÖNT

A TELJES KÖRŰ KISZOLGÁLÁS egyre inkább felértékelődik. Előnybe kerül az a gazda, aki naprakész információkkal rendelkezik, gondoljunk csak az akár napi szinten jelentősen változó szójabab árakra. A Karintia az ország bármely pontján tud Önnek is segítséget nyújtani a gyors szállítással párosuló, korrekt áron történő terményvásárlásban, továbbá vetőmag, növényvédő szer és műtrágya beszerzésében is.

A szójatermesztéssel kapcsolatos legfrissebb információkról, fajtaleírásokról részletesen a www.karintia.hu honlapunkon olvashat. Területi kollégáink az ország bármely pontján állnak rendelkezésére. Keressen bennünket, szívesen adunk Önnek is ajánlatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Kiváló szójafajták a szomszédból

Kiváló szójafajták a szomszédból

A hazai fehérjeigény mintegy 30%-át fedező szóját, extrahált szójadara formájában, 4–600 ezer t/év mennyiségben importálunk. Fő beszállítóink az USA,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!