Neves vendég a Karintia országos rendezvénysorozatán

Agro Napló
Egy biztos, továbbra is slágernövény marad a szója. Köszönhető a megmaradó extra támogatásnak és a növény jövedelmezőségének. Ahhoz viszont, hogy kiaknázzuk a kultúrában rejlő potenciált, továbbra is tanulnunk kell annak fortélyait – hangsúlyozta Bene Zoltán cégvezető.

Ezért vette nyakába az országot a Karintia immáron 7. éve, átadva 20 év szakmai tapasztalatát a gazdáknak. A Karintia Szója Roadshow keretében összesen 9 rendezvény hivatott kitárgyalni a szójatechnológia sarkalatos pontjait, továbbá a szója aktuális piaci helyzetét, amelyek ismerete nélkül nem számíthatunk kiemelkedő jövedelmezőségre. Karizmatikus vendég kísérte végig őket a Roadshow-n, a folyamatos telt ház és Nógrádi György felé záporozó kérdések is bizonyítják, a gazdákat érdeklik a jövő piacai. Nógrádi professzor biztonságpolitikai szakértőként és fogyasztóként is fontosnak tartja hazánk agrárpiacainak védelmét, gondolatébresztőként az európai, amerikai, kínai és orosz kapcsolatokra vetített elemzései voltak terítéken, rávilágítva ezáltal a legnagyobb szója-előállító USA és a legnagyobb szójafelhasználó Kína kapcsolatára is. Véleménye szerint minden megváltozik 2017. január 20-tól, Donald Trump beiktatása után.

Bene Zoltán és Nógrádi György


Mivel a világ szójatermésének több mint 80%-át az amerikai földrész államai produkálják (USA, Brazília, Argentína), ők az „ármozgató szereplők” a szójabab piacán. Mindemellett fontos Kína – mint a világ legnagyobb szójaimportőre – vételi aktivitását is szem előtt tartani. A szójabab árbefolyásoló tényezői között említhetjük továbbá az időjárást, és az olajár világpiaci árának alakulását. Pirkó Péter terménykereskedelmi üzletág vezető szerint az elmúlt évek tendenciáit és statisztikáit figyelembe véve arra a következtetésre lehet jutni, hogy a szójabab-előállítás évről évre stratégiai kérdéskörré válik, mind a nagy előállítók, mind a kisebb avagy nagyobb országok köreiben is. Az EU, mint a világ második legnagyobb szójaimportőre az importigényekkel van befolyással a szója világpiacára. Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szójabab, ennek legfőbb oka az extra támogatásokon túl, hogy odafigyeléssel kukorica feletti jövedelmezőséget lehet vele elérni. A vetésterület arányának növekedése ebből már egyenesen következik, a 61 200 t/ha szójatermő területtel az EU élmezőnyében foglalunk helyet. A termésmennyiséget vizsgálva a 4. helyen vagyunk ~ 181 000 tonnával, ami az össz EU-termés 8%-át tette ki. Magyarország szójatermesztési lehetőségeit, illetve a megtermelt szójabab hazai értékesítési lehetőségeit nézve ez az arányszám jócskán tovább növelhető.

Öt egyedi zöldítő keverék, öt új fajtával bővülő legszélesebb szójaportfólió, országossá fejlődő szaktanácsadói hálózat – néhány információ a Karintia előző évi mérlegéről. Fejes Vilmos vetőmag üzletág vezető az új szójafajták bemutatását az elsősorban másodvetésre ajánlott szuper korai fajtákkal kezdte. A kínálat legrövidebb tenyészidővel rendelkező fajtája a VIOLA (000), még az Ausztriában jól ismert igen korai Sultana-nál is két nappal rövidebb tenyészidejű, biztonsággal termeszthető másodvetési céllal is. A Pannon régióra nemesített azonos éréscsoportú ALEXA (000) fajta kiemelkedő állóképességgel rendelkezik. A rövid tenyészidő ellenére, a stabil termés mellett, a magas fehérjetartalom jellemzi.

Közép-Európában évek óta stabilan kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, keresettebb fajta a SULTANA (000). A gazdák elsősorban nagy termőképessége, stabilitása és a magas fehérjetartalma miatt választják. A kiemelkedő betegségellenálló képesség és a kiváló állóképesség miatt első számú választás akár a biogazdálkodók számára is.

A SIGLIA és SINARA a középkorai (00) éréscsoport zászlóshajói. Stabil, magas terméspotenciáljukkal és időben történő betakaríthatóságukkal méltán váltak a legkeresettebb fajtákká.

A Karintia Kft. új, középkorai (0) éréscsoportba tartozó, nagy termőképességű, az ország egész területén vethető fajtája az ENERGY. A déli (olaszországi) nemesítés garancia a kiemelkedő szárazságtűrő képességre, az ország déli területein betakarítását követően őszi kalászos vetése is tervezhető.

A legfrissebb NÉBIH fajtakísérleti eredmények ismét a REGALE-t (I) igazolják. 113%-os csoportátlag feletti eredményével az összes éréscsoportbeli ismert versenytársát maga mögé szorította.

A szójatermesztők körében már ismert, a Karintia Kft. szójakínálatában új fajtaként szerepel az ATLANTIC. A középérésű (I) fajta óriási terméspotenciállal hívja fel magára a figyelmet. Fejes Vilmos előadásában hangsúlyozta, hogy a kiváló genetikák többszörösen kezelt magas minőségű vetőmagként kerülnek forgalomba.

A Roadshow állomásain a Karintia fajták mellett hallhattunk a BASF által garantált biztonságos szója gyomirtásról, a Timac Agro tolmácsolásában a fenntartható és hatékonyság-növelő tápanyag-utánpótlásról, továbbá az Arysta készítményeiről is, amelyek a sikeres szójatermesztés szolgálatába szegődtek.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

Egyre többen választanak így fajtát

Egyre többen választanak így fajtát

Az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően nemcsak az árugabonát termesztő gazdaságok kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem a vetőmag-előállítás is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!