2024. május 7. kedd Gizella

Évzáró hajtóvadászat az Ecolabbal

Agro Napló
Immár hagyománnyá vált, hogy az Ecolab év végén kétnapos rendezvénnyel zárja az évet. Idén kilencedik alkalommal gyűltek össze partnereik és munkatársaik Hódmezővásárhelyen, a decemberi vadászaton.

Az Ecolab tejelő tehenészetek számára fejlesztett higiéniai termékeit Magyarországon kizárólag az Animal-Hygiene Kft. forgalmazza. A cég legfontosabb célkitűzése a magas színvonalú higiénia megteremtése a gazdálkodásokban, illetve hogy a telepek számára személyre szabott bio-biztonsági és higiéniai megoldásokat kínálhassanak. Fontos a megelőzés, hiszen ezzel nem csak az élelmiszer-biztonság kerül magasabb szintre, de az állatok számára is a folyamatos odafigyelés a legjobb; illetve, ha a gazdálkodók intenzíven foglalkoznak a betegség-megelőzéssel, gazdaságosabban termelhetnek, hiszen a prevenció olcsóbb, mint a gyógyítás, utólagos problémamegoldás.

„Speciális programjaink célja: az állategészségügy és állatjólléti normák javítása, a mezőgazdasági termelés növelése, az egészségvédelem biztosítása és fejlesztése, a költségek csökkentése, a mezőgazdasági termékek minőségének védelme és a magasabb szintű élelmiszerbiztonság.”– fogalmazza meg legfontosabb célkitűzéseit az Ecolab.

A megfelelő termékek mellett természetesen nagyon fontos a partneri viszony, ezért az Ecolab minden év végén köszöni meg az egész éves közös munkát üzlettársainak, kollégáinak.

A vendégeket Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. vezetője köszöntötte.

Mint ahogyan azt a partnerek és vendégek már megszokhatták, finom vacsorával, fergeteges bulival kezdődött idén is hajtóvadászat előestéje. Kiss Attilát, az Animal Hygine Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, hogy foglalja össze az elmúlt év eseményeit.

A képen balról jobbra: Kiss Attila, Szabó Lajos, Molnár Helén


„A tejár miatt akadt némi megtorpanás a piacon. Az egész ágazatot érintette ez a probléma, mi is tapasztaltunk némi csökkenést. Számunkra az volt a legfontosabb, hogy minél tökéletesebben kiszolgáljuk partnertelepeinket, illetve továbbra is prémium megoldásokat tudjunk kínálni. Úgy tűnik, év végére normalizálódik a helyzet.” Ám az elővigyázatosság és az odafigyelés természetesen az új év elején is ugyanolyan fontos, főleg, hogy új problémákkal is szembe kell nézni. „Most a baromfiinfluenza sújtja a baromfi ágazatot, ami mutatja, hogy az állattenyésztési ágazat minden ágában oda kell figyelni a megelőzésre, így teszünk mi is. De optimisták vagyunk, és biztosak vagyunk abban, hogy nemsokára minden visszaáll a normális kerékvágásba.”

Mint ahogyan azt az ügyvezető kifejtette, fontos célkitűzésük volt, hogy a már meglévő partnereknél és telepeken, akikkel eddig együttműködtek, továbbra is számíthassanak a közös munkára. További feladat, hogy januártól új partnerekkel bővíthessék ügyfélkörüket.

„A higiénia nagyon fontos a cégünk számára, az utóbbi öt-hat évben az elöregedett vízvezetékeket cseréltük le a telepeken. Bár az ivóvíz, ami azon keresztül érkezett, eddig is tökéletes tisztaságú volt, mégis úgy gondoltuk, érdemes foglalkozni a felújítással, hiszen hosszú távon megéri. Fontos volt ez a befektetés, hiszen nem kevés esetben 20–30 éves telepekről van szó, amelyeknél hiába jó minőségű a víz, ha a csövek már elavultak. Így, a korszerűbb csöveken keresztül érkező vízből az állat is többet iszik, ami azt jelenti, több tejet is ad, a húsmarhánál pedig az állat takarmányozásánál érezhető javulás. Természetesen nagyon kevés vegyszert használunk, olyat, ami lebomlik, nem okoz tehát semmilyen károsodást az állatnak, akár a kétnapos csibe is megihatja; ugyanakkor megakadályozza a vízkőlerakódást, vagy a nyákképződést a csövekben.”

Gyebnár Zsolt, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet kazsoki telepvezetője már hosszú évek óta az Ecolab termékeit használja a cég telepein. A 2600 tehénnel és annak szaporulatával foglalkozó cég kapcsolata az Ecolabbal a törlőrongyaik és tisztítószereik használatával kezdődött, körülbelül nyolc éve. Évről évre több terméket próbálnak ki, jellemzően tisztítószereket, fertőtlenítőt, tőgytisztítót – és mindegyikkel elégedettek. Az ivóvíz tisztítására, a csövek tisztán tartására csak az Ecolab termékeit használják. „Elit minőségű termékek, úgy gondolom, a piacon nincs is ennél jobb. Továbbá az Ecolab mellett szól a segítőkészségük. Bármilyen problémával fordulhatunk hozzájuk, mindig sok segítséget kapunk.”

Az év végi vadászaton is rendszeresen részt vesznek. „2016 decemberében már harmadszor vettünk részt a kétnapos eseményen. Kimondottan jól éreztük magunkat, mint minden évben, hiszen családias, jó hangulatú évzárót szerveztek az Ecolab munkatársai.”

Az Animal Hygine Kft. egyre nagyobb lesz, ma már minden megyében öt–tíz állattartó teleppel dolgoznak együtt. A szarvasmarha mellett a sertés, baromfi és nyúl ágazatban is jelen vannak. A cég nem csak az eddigi magas színvonalat szeretné tartani továbbra is, de terjeszkedne is: szeretnének egy magyarországi logisztikai bázisról több, környező országot is ellátni.

Az Ecolab és kizárólagos magyarországi forgalmazója egyébiránt nem csak év végén, de év közben is programokat szervez: év közben szakmai konferenciára hívja partnereit, ahová az ország minden részéről érkezik a vendégkör. A cég számára nagyon fontos a lojalitás, ezért minden évben tavasszal és ősszel is akciókkal kedveskedik vevőinek. A Hódagro Zrt.-vel is régi a kapcsolat, nem véletlen, hogy minden évben ide szervezik az év végi hajtóvadászatot.

Dr. Formanek Zoltán, az Ecolab Közép- és Kelet-Európa valamint Oroszországért felelős kereskedelmi vezetője szintén kiemelte a tavalyi év egyik legnagyobb kihívását, az alacsony tejárat.

„Ez rákényszerített minket, hogy még jobban odafigyeljünk a gazdaságos és hatékony termelésre. Még fontosabb szerepet kap a higiénia és a megelőzés.” A cég fő profilja a tőgyápolás, lábvégápolás, azonban nem csak egyes termékeket kínálnak, és fejlesztenek, de teljes megoldást kínálnak (vízkezelés, felülettisztítás) az esetlegesen fellépő problémákra. „A tökéletes tisztaságú víz elengedhetetlen ezekben a gazdaságokban, hiszen ha a jószág nem kap megfelelő minőségű vizet, az a tehenek egészségében, termelési mutatóiban és a tejtermelésen is meglátszik.” A vízhigiéniában pedig előkelő helyen szerepel az Ecolab: tavaly a hódmezővásárhelyi nagykiállításon nagydíjjal jutalmazták a kiemelkedő minőséget.

„Komoly partnereink vannak, köszönhetően talán annak is, hogy minden állatfaj számára tudunk problémamegoldással szolgálni.”

A vacsorát követően a jó hangulatról a Limpi Band és a Dupla Kávé gondoskodott.

Másnap reggeli után indult a hajtóvadászat, amit számos vadkacsa és fácán bánt. A vadászat ezúttal is balesetmentes volt, köszönhetően a vadászok fegyelmezett viselkedésének. A kétnapos rendezvényt finom ebéd zárta, és mindenki újabb élményekkel és sikerekkel gazdagabban tért haza.

- an- 

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!