Alapozza meg a magas napraforgótermést!

Agro Napló
Hazánkban a napraforgó gyakorlatilag elérte a termőterületének maximális méretét, növekedése a jövőben a vetésszerkezetben betöltött helye és az ezzel együtt járó különféle növényvédelmi problémák miatt szinte lehetetlen.

Magyarország az elmúlt évben az EU legnagyobb napraforgótermelő állama lett, a teljes vetésterületet tekintve 3 tonna hektáronkénti termésátlagával világrekordnak számít. Ez elsősorban a kedvező időjárási feltételeknek, másodsorban a genetikai haladásnak és az egyre ok- és célszerűbb termesztéstechnológiának tudható be. Népszerűsége töretlen és várhatóan az is marad, hiszen a tavaszi kapás növényeink közül az egyik legjobb környezeti stresszel szembeni ellenállósága és jó agronómiai tulajdonságai biztonsággal termeszthető, továbbá jövedelmező szántóföldi kultúrává teszik.

Annak ellenére, hogy sokan a legellenállóbb termesztett növényként tekintenek a napraforgóra, számos növényvédelmi kérdés merülhet és merül is fel a termesztése során, melyek közül az első és legfontosabb a gyomnövények elleni küzdelem:

  • Hazánk talajainak gyommagkészlete jelentős, így szinte biztosan számítani lehet a táblák gyomosodására, függetlenül az elővetemény típusától.
  • A napraforgó kritikus gyommentes periódusának időszaka hosszú, kezdetben rossz gyomelnyomó képességgel rendelkezik az állomány 30–40 cm-es fejlettségéig.

Így a vetés utáni, kelés előtti alapkezelés kihagyhatatlan eleme a növényvédelmi technológiának mind a hagyományos, mind a  herbicidtoleráns napraforgó esetében. Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen mutatják, hogy az el nem végzett alapgyomirtás akár 20%-os terméskiesést is okozhat.

Erős gyomosodás a napraforgó kezdeti, érzékeny
fejlődési fázisában: mindenképp alapgyomirtásra van szükség

A Syngenta termékpalettájában a Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold 960 EC készítmény áll rendelküzésünkre a magról kelő gyomnövények elleni preemergens védekezésre.

  • A Gardoprim Plus Gold terbutilazin és S-metolaklór hatóanyagot tartalmazó készítmény, mely 4 l/ha dózisban megfelelő védelmet nyújt a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen. Meg kell jegyezni, hogy a terbutilazin hatóanyag csupán helyzeti szelektivitással rendelkezik, így egy esetleges fitotoxikus hatás elkerülése érdekében használata csak jól elmunkált és durvább növénymaradványoktól mentes, 1,5%-nál nagyobb szervesanyag-tartalmú talajokon javasolt, ahol nem áll fenn a veszélye egy esetleges nagyobb intenzitású csapadék hatására fellépő összemosódásnak. Magasabb szervesanyag-tartalmú talajokon a Gardoprim Plus Gold erősebb hatást képes nyújtani versenytársainál, és hosszú hatástartama akár a betakarításig segít gyommentesen tartani a napraforgóterületet. A jó hatékonyság eléréséhez a kezelést követő 10–14 napban 10–20 mm bemosó csapadék szükséges. A Gardprim Plus Gold kiváló kombinációs és kiegészítő partnere a napraforgóban felhasználható többi gyomirtó szernek, azonban a kombinálandó készítmények dózisának meghatározásakor körültekintőnek kell lenni, ugyanis a túladagolás növénypusztulást eredményezhet.

    Gardoprim Plus Gold kezelés: jó gyomirtó hatás,
    erőteljes napraforgó fejlődés



  • A magról kelő egyszikű gyomnövényekkel erősen fertőzött területeken, a kiváló szelektivitású, S-metolaklór hatóanyagú Dual Gold 960 EC 1,4–1,6 l/ha dózisban biztonsággal alkalmazható, optimális kombinációs partnere bármely kétszikű gyomokat irtó készítménynek. Mint minden más alapgyomirtó szernek, így a Dual Gold 960 EC-nek is szükséges a bemosó csapadék a minél jobb hatáskifejtés érdekében.

Gyakran előfordul, hogy a csapadékhiány következtében az alapgyomirtó készítmények hatása nem megfelelően érvényesül. Több gyomfajunk kelése is vontatott, a talaj mélyebb rétegeiből csíráznak (szerbtövis-fajok, selyemmályva, parlagfű), amelyek ellen az alapkezelések gyengébb hatást nyújtanak.

Ebben az esetben kizárólag imidazolinon ellenálló hibridek termesztése során, Clearfield technológiában, a Listego posztemergens gyomirtó szer alkalmazható. A Listego imazamox hatóanyagot tartalmaz, amelyet 1,2 l/ha dózisban a magról kelő kétszikűek 2–4, míg az egyszikűek 1–3 valódi leveles fejlettségekor kell alkalmazni a napraforgó 2–6 leveles állapotában. A Listego a kikelt gyomok ellen csapadékviszonyoktól független gyomirtó hatást biztosít, használata rugalmas, tehát a kezelés a gyomok fejlettségéhez igazítható.

Az elmúlt évtizedekben számos veszélyes egyszikű gyomnövény felszaporodása volt tapasztalható. A magról kelőek közül a kakaslábfű, illetve a vadzab, míg az évelőek közül a fenyércirok, tarackbúza és csillagpázsit okoz problémát.

Erős egyszikű fertőzés napraforgóban

Ebben a helyzetben szükséges egy szelektív posztemergens egyszikűirtó készítmény gyomirtási technológiába illesztése. A Fusilade Forte a piacon lévő legszelektívebb egyszikűirtó készítmény, melyet biztonsággal alkalmazhatunk napraforgóterületeinken, ha az említett gyomproblémák állnak fenn. Dózisa a magról kelő gyomok ellen 0,8–1,2 l/ha, az évelő gyomok ellen, mint pl.: a fenyércirok 1,8–2 l/ha. Kiváló esőállóság és felszívódás, gyors hatás jellemzi. A Fusilade Forte-val végzett fenyércirok elleni védekezés lényeges eleme az utóveteményben okozott fenyércirok fertőzés és károkozás csökkentésének. Más posztemergens gyomirtó szerekkel tankkombinációban történő felhasználása nem javasolt.

Fontosnak tartom továbbá felhívni a figyelmet, hogy amennyiben a területünk évelő egyszikűekkel (fenyércirok stb.) vagy évelő kétszikűekkel (mezei acat stb.) fertőzött (lásd fotó) és napraforgót kívánunk azon termeszteni, úgy az elővetemény tarlóján (napraforgó esetén ez általában kalászos gabona) célszerű azok ellen védekezni glifozát hatóanyagú pl.: Medallon Prémium készítménnyel, amely a legegyszerűbb módja az évelők következő évben való gyomosításának csökkentésére.

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök

A cikk szerzője: Dr. Nagy Viktor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!