Tápanyagellátás a BIOFIT kiváló minőségű lombtrágyáival

Agro Napló
Számos tényező gátolhatja a gyökéren keresztüli ásványianyag-felvételt, ekkor pótlásuk levélen keresztül a leghatékonyabb.

Ilyenek például:

  • talajproblémák (kötött talaj, kevés tápanyagot tartalmazó, laza talaj),
  • fejletlen gyökérzet (fiatal növény),
  • emberi tényezők,
  • a nem megfelelő időjárás,
  • a talaj nedvességtartalmának csökkenése vagy csapadékhiány,
  • antagonizmus.

Kiváló minőségű lombtrágyáink alkalmazása segít a termesztett növényeknek a stresszekkel, betegségekkel szembeni ellenállóképesség javításában. Azonnali hatást fejt ki és magas mikroelem-tartalmuk révén jobb lesz a regenerációs képesség és a növénykondíció. Fontos kiemelni, hogy a tápelemek felvehető, hasznosítható formában, azaz kelatizált állapotban vannak jelen a termékekben. Kelatizálóként a LIGNOSZULFONÁT-ot használjuk, mely egy természetes alapú és környezetkímélő anyag – mint ilyen, szemben mesterséges társaival, bizonyítottan szermaradványmentesen lebomlik, és elnyújtott tartamhatást biztosít. A LIGNOSZULFONÁT-nak köszönhetően készítményeink tartalmaznak aminosavakat, vitaminokat, uronsavakat, cukrokat és gyantát. A gyanták jelenléte tapadásfokozó hatást biztosít, ami nagyobb felületen való táp­anyagfelvételt eredményez.

A repce esetében figyelni kell a bór kijuttatására, ami megnöveli a hónaljhajtások képződését, a becő- és a magszámot, valamint jobb megtermékenyülést eredményez, de gyökéren keresztül nem képes felvenni a növény. Többszöri, kisebb dózis (2-3 liter/hektár) kijuttatása javasolt, mivel nehezen mozog a növényben. Szárba indulás előtt, 4–8 leveles állapotban a rügyek, oldalrügyek differenciálódásának segítéséhez, valamint a becőlerúgás minimalizálására szolgálnak a különböző készítmények. Később – zöldbimbós állapotban – a bór szintén nélkülözhetetlen, mivel a kötődést segíti, de ekkor már a kénnek is fontos szerepe van, mert az olajtartalom mennyiségi és minőségi paramétereinek javításában vesz részt, azonban hiányában az éréskülönbségek nagyobbak lesznek, illetve a nitrogén sem hasznosul megfelelően. A hideg, fagyos téli napok utáni regenerálásra használja az alábbi lombtrágyáinkat:

PLANT FEED PRÉMIUM REPCE: 4-5 liter/hektáros dózisban és/vagy

PLANT FEED PRÉMIUM BÓR 140: 2-3 liter/hektáros dózisban és/vagy

PLANT FEED PRÉMIUM KÉN 750: 1-2 liter/hektáros dózisban

A kalászosok számára azonban nagyon fontos mezoelem a kén, illetve mikroelem a réz. Ez utóbbi főszerepet játszik a termésképzésben, hiányában a virágzás és a szemképződés elmarad vagy csak léha szemek alakulnak ki. A réztúlsúlyos készítményünket (PLANT FEED PRÉMIUM BÚZA RÉZ+) bokrosodás végén, szárbainduláskor 1-2 liter/hektár dózisban javasoljuk. Mi még szemmel nem látjuk, de a kalászdifferenciálódás már ekkor zajlik a növényben és ha nem áll rendelkezésére elegendő réz, akkor terméskiesés következhet be. Majd a kalászhányás idején, virágzás elején a kötődés elősegítésére, minőség javítására, aszálytűrés fokozására ajánlott a magas kéntartalmú levéltrágyánk (PLANT FEED PRÉMIUM BÚZA KÉN) 4-5 liter/hektáros dózisban. Termékeink növényvédő szerekkel keverhetők, ezekkel egy menetben kijuttathatók, így nem igényelnek pluszráfordítást. Keverési próba elvégzése minden esetben ajánlott!

Új termékünk, a NITRO-SPEED&SLOW magas nitrogén-, mezo- és mikroelem-tartalmú műtrágyaoldat. Kétféle nitrogént tartalmaz, 2/3 része karbamid formulában gyors felszívódást és azonnali hatást eredményez, az 1/3 része pedig, karbamid(urea)-formaldehid lassabb, fokozatos, egyenletes nitrogénellátást biztosít a növénynek. Alkalmazása kalászosok esetében bokrosodástól kalászvédelemig 2-3 alkalommal (növényvédelmi kezelésekkel egy menetben) 15–20 liter/hektáros dózisban. Repcében a tavaszi, 4–6 leveles állapotban, majd szárbaindulás kezdetétől virágzásig 10–20 literrel javasolt a kijuttatása hektáronként.

Keresse bizalommal a magas szakmai tapasztalattal rendelkező szaktanácsadó kollégáinkat!

www.biofitsystem.hu

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napraforgó-termesztési trükkök

Napraforgó-termesztési trükkök

A foszfor és a kálium a növények anyagcseréjében az alapvető makroelemek közé tartoznak. A növények anyagcsere-folyamataiban e két elem jelenléte nélk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!