A választott malacok takarmányhasznosításának és gyarapodásának javítása

Agro Napló
Az antibiotikumok használatának visszaszorítása miatt egyre fontosabbá válik a megfelelő bélműködés biztosítása. A növényi eredetű takarmánykiegészítők lehetőséget kínálnak arra, hogy a malacoknál jobb takarmányhasznosulást érhessünk el.

Takarmányhasznosulás

Az antibiotikus hozamfokozókat (AGP – antibiotic growth promoter, a szerk.) már a huszadik század derekától széles körben alkalmazták. Habár használatuk olcsó és egyszerű, az AGP-k alkalmazása mélyrehatóbb vizsgálatot indukált az állattenyésztők, szabályozók és fogyasztók részéről az elmúlt években. Az állati teljesítmény és egészség fenntartható támogatásának lehetősége, a profitabilitás fenntartása és a környezeti hatások minimalizálása további nyomást gyakorol a sertéságazatra.

Az AGP-k veszítenek vonzerejükből

Ez a trend az EU 2006-os AGP tilalmával kezdődött. Az egész világon nagy erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy csökkentsék az antibiotikumok alkalmazását a haszonállat állományokban. Indonéziában számos AGP-t betiltottak 2015-ben. Az Egyesült Államok bevezetett egy állatorvosi takarmányozási előírást (VFD – Veterinary Feed Directive, a szerk.), Kanada pedig 2017-ben betiltotta az AGP-ket. Szerencsére már elérhetőek olyan innovatív megoldások, amelyek tudják ezeket a kihívásokat kezelni.

Jobb bélműködés

„A megfelelő bélműködés támogatja legjobban a növekedést” – állítja Franz Waxenecker, a BIOMIN fejlesztési igazgatója. Egy stabil és hatékony bélműködés fenntartása elengedhetetlen az állat jó teljesítményéhez. A fito­genikus takarmányadalékok (PFA – phytogen feed additives, a szerk.) középpontba kerültek, köszönhetően azon tulajdonságuknak, hogy képesek javítani a sertések teljesítményét az egészséges bélműködés támogatásával.

A növényekben rejlő erő

A fitogenikus takarmányadalékok többnyire gyógynövényekből, fűszerekből, illékony és nem illékony növényi kivonatok és azok aktív vegyületeiből állnak. A PFA-k legismertebb bioaktív molekulái az anetol, karvakrol, fahéjaldehid, eugenol, timol stb., a legtöbbjük fenolos szerkezettel rendelkezik.

Javuló takarmányhasznosulás

Köszönhetően annak, hogy a fitogenikus takarmányadalékok egyre ízletesebbek, intenzívebb a nyáltermelés és magasabb szintű az emésztőenzimek kiválasztása, ezek a tényezők javítják a tápanyagok emészthetőségét, ami elősegíti a tápanyag-felszívódást és így növeli a megtérülést. A PFA-k képesek segíteni a kórokozók kontrollálásában és előnyösen hatnak a bélflórára, közvetlen és közvetett módon is.

Bélmoduláció

A PFA-k indirekt módon modulálják a bélflórát azáltal, hogy serkentik az emészthetőséget és ezáltal kevesebb megemésztetlen tápanyagot hagynak a bélcsatornában, amely táptalaja lehetne a kórokozóknak. Az alacsony hatásfokú emésztés a bélcsatornában rekedt nagy mennyiségű emésztetlen takarmány esetén a nem kívánatos mikrobák elszaporodásához és a tápanyagok erjedéséhez vezethet.

Ezek a metabolitok, mint a biogén aminok és ammónia, nem csupán nem kívánatos végtermékei az így keletkezett, csökkent értékű tápanyagoknak, hanem az állat számára mérgezőek is lehetnek. E folyamat végeredményeként béltraktusban felborul az egyensúly, amely gyulladáshoz, végül pedig a normálistól eltérő működéshez és hasmenéshez vezethet. A tápanyag-hasznosulás hatékonyságának növelése a nyáltermelés és enzimaktivitás serkentésével, a továbbiakban még kiegészíthető a vékonybél morfológiájára gyakorolt pozitív hatással (magasabb bélbolyhok, több goblet sejt stb.).

Ezek a bélcsatorna morfológiájára ható tényezők tovább segítenek abban, hogy növeljék a tápanyagok emészthetőségét, s ezáltal a gazdasági eredményt is. A PFA-k közvetlenül szabályozzák a bélflórát azáltal, hogy kifejtik antimikrobiális hatásukat a potenciális kórokozókra.

Malackísérletek

Két egymást követő tanulmányt végeztünk, hogy értékeljük a fitogenikus takarmánykiegészítőnk (Digestarom®  Grow) hatását a választott malacok teljesítményére telepi körülmények között. A kontroll csoport normál takarmányt kapott, amely nem tartalmazott sem antibiotikumot, sem természetes hozamfokozót. A teszt­csoport tagjainak takarmányában benne volt a Digestarom®  (300 g/t).

Eredmények

A tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a Digestarom®-mal történő takarmánykiegészítés növelte a napi súlygyarapodást és javította a takarmányhasznosítást a malacoknál. Hogy az eredmény még könnyebben összevethető legyen, a teljesítményt korrigáltuk mindkét csoportban 23 kg-os testtömegre számolva.

A Digestarom®-mal etetett sertések esetében 1,40 kg/kg korrigált takarmányhasznosulást hozott az első teszt és 1,36 kg/kg-ot a második teszt, míg a kontroll csoport állománya 1,49 kg/kg-t, majd 1,43 kg/kg-os korrigált eredményt mutatott. A korrigált napi súlygyarapodás a Digestarom® csoportban 380 és 409 gramm voltak, míg a kontroll csoportban ez a szám naponta 365 és 380 gramm/nap volt.

Következtetés

A megfelelő tápanyagemésztés és -felszívódás kulcsfontosságúak a hatékony takarmányozáshoz. A két teszt bizonyította a Digestarom® hatékonyságát és alátámasztotta, hogy a PFA-k alkalmazása fontos szerepet játszik a malacok takarmányozásában, különösen a súlygyarapodás javítása és a takarmány állati fehérjékké történő hatékonyabb átalakítása által.

Összegzésképpen, a PFA-k megfelelő alternatívái a hagyományos antibiotikumoknak. Továbbá ezek fenntartható takarmányozási eszközöket jelentenek a bél integritásának fenntartásához, amelyekkel javíthatjuk az állatok teljesítményét a kritikus helyzetekben.

Dr. Csutorás István,

BIOMIN GmbH, termékmenedzser

A cikk szerzője: Dr. Csutorás István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!