30 éves a szolnoki Szabadföldi Kutatóállomás

Agro Napló
Idén 30 éve, 1986-ban kezdte meg működését a Dow AgroSciences kutatóállomása az Alföld szívében, Szolnokon. Ezzel a Dow volt az első és azóta is egyetlen olyan vállalat a közép- és kelet-európai régióban, amelynek növényvédő szer fejlesztéssel foglalkozó szabadföldi kutatóállomása lett – hangsúlyozta Dr. Erdei Imre ügyvezető az ez alkalomból megrendezett ünnepségen. A vállalat életében meghatározó a folyamatos innováció, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy világszerte 9, növényvédő szer kutatással foglalkozó telephelye van. Ezek közül az egyik legrégebben működő állomása a szolnoki.
Dr. Erdei Imre ügyvezető

 

A története röviden

Az állomás kezdetben 5 hektár földterülettel és 1 fejlesztőmérnökkel kezdte meg működését. Ebben az időben a gépeket és a szolgáltatásokat az akkor korszerűen felszerelt szomszédos „Növényvédő Állomástól” bérelte cégük. Az idő múlásával az állomás tárgyi és személyi lehetőségei egyaránt bővültek és napjainkban már 23 hektáron, és 8 fős személyzettel gyakorolja tevékenységét szántóföldi, gyümölcs és zöldségnövényeken tesztelve a különböző növényvédő szereket a modern, a kísérleti munka minden fázisához szükséges géppark, üvegházak és laboratórium segítségével.

 

Fejlesztési irányok, programok

A kutatóállomáson folyó kísérleti munka diszciplínák szerinti megoszlása visszatükröződik a DAS növényvédő szer palettáján is. Továbbra is központi helyet foglal el a gyomirtó szerek fejlesztése, de a fejlesztőmérnökeik dolgoznak új hatásmechanizmusú, széles hatásspektrumú rovar- és gombaölő szerek vizsgálatán is. Az állomáson számos szántóföldi és kertészeti kultúrában végeznek rovarölő szerekkel hatékonysági kísérleteket szabadföldön és üvegházban is.

Az állomás vetésszerkezetében minden évben megtalálható kalászos gabona, cukorrépa és napraforgó vetés is, illetve 6000 m2 almaültetvény is. Ezekben a kultúrákban kontrollált körülmények között végeznek fungicides kísérleteket, amelyeket segít a rendelkezésre álló automatizált öntözőrendszer és laborháttér.

A kutatóállomás olyan komoly szabadföldi kísérleti programokhoz csatlakozott, amelyek eredményeként számos, a Dow AgroSciences portfóliójában megtalálható növényvédő szer került már piacra (pl.: Mustang SE, Mustang Forte). Az állomás adottságait kihasználva célzottan olyan növényvédő szereket és növényvédelmi technológiákat is ki tudnak fejleszteni, amelyek a magyarországi körülményekhez a legjobban illeszkednek. Az évi kb. 17–18 000 parcellán elvégzett értékelések során olyan mennyiségű és minőségű információ keletkezik, ami biztosítja, hogy csak olyan termékek kerüljenek a termelők kezébe, amelyeket teljes biztonsággal, hatékonyan tudnak használni az adott kultúrnövényben a címkén megtalálható károsítók ellen.

Az állomás tréning- és oktatóközpontként is működik, amelynek keretében az új munkatársak oktatását is kollégáink végzik, valamint egyetemek kedvelt gyakorlati helyeként is szerepet játszik.

 

Területi sajátosságok

Kísérleti területeik gyomflórája összetett, amely azt jelenti, hogy egy kísérletben nemcsak egy vagy két gyomon tudják tesztelni hatóanyagainkat, hanem négy, öt vagy akár hat gyomfaj is olyan darabszámban található meg, amelyen biztonsággal tudnak értékelni.

Új hatóanyagok a Dow palettáján 

A repcében számos gyomproblémát nem, vagy csak nehezen lehet megoldani, ide alapvetően a keresztesvirágú gyomnövények tartoznak. Mivel a repce is keresztesvirágú, ezért a gyomirtás problémás. A DAS fejlesztés eredményeként bevezetésre kerülő ARYLEX hatóanyag megoldja ezeket a gondokat. Egy teljesen új hatóanyag-csoport első tagjaként kiválóan alkalmas lesz a rezisztenciatörésre, illetve megelőzésre is. Széles hatásspektrumának köszönhetően hatékonyan irtja a keresztes gyomokat (sebforrasztó zsombor, mezei tarsóka, pásztortáska, stb.), miközben megfelelő időben alkalmazva szelektív a repcére nézve.

Ezen gyomok mellett kiváló hatékonysággal irtja az árvacsalán-, gólyaorr fajokat, ragadós galajt is. A repcében az ősz elején nagy tömegben megjelenő melegigényes gyomnövények ellen is rendkívüli módon hatékony. Így nem ellenfél a parlagfű, a libatop-, a szerbtövis fajok, a selyemmályva sem. A hatóanyag először repcében lesz bevezetve őszi és tavaszi felhasználással, kombinációban más hatóanyagokkal. A kombinációk rendkívül széles hatásspektrumot adnak a repcében előforduló magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen posztemergensen. A következő lépésben kalászos gabonában is bevezetésre kerül. 

Számos gond közül a borsóban elforduló levéltetű fertőzés jelenti a leginkább nehezen megoldható problémát. A manapság alkalmazott készítményekkel nem, vagy csak igen nehezen leküzdhető problémát jelentenek. Ezen segít a várhatóan következő évben bevezetésre kerülő ISOCLAST hatóanyag.

A teljesen új hatóanyag-csoport első képviselője hatékonyan irtja a rezisztens levéltetű populációkat is. Alacsony dózisával és hosszú hatástartamával elősegíti a manapság megoldhatatlan probléma felszámolását. Szisztemikus hatásának köszönhetően a legfiatalabb hajtásrészekben is hatékony a levéltetvek ellen. Borsóban ez lesz az első, a levéltetvek ellen kifejlesztett speciális készítmény.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tavaszi nagytakarítás a repcében

Tavaszi nagytakarítás a repcében

Az elmúlt évek őszi időjárása nagymértékű ingadozást mutat. Egyértelmű tendencia a hőmérséklet emelkedése és a csapadék mennyiségének csökkenése. Az ő...

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!