TOPREX – a valódi repceregulátor

Agro Napló
A 2016-17-es repceszezon a szélsőséges időjárás miatt ismét kihívást jelentett a repcetermesztőknek. A sikeres repcetermesztés egyik kulcsa az állomány áttelelésre való felkészítése, hiszen ha az állományt megfelelő kondícióban éri a tél, nem kell tartani a terméskieséstől.

A 2016/2017-es tél bizonyította az őszi regulátorozás létjogosultságát, hiszen a gyenge vagy a túlfejlett állományokat egyaránt megkínozta a hideg, kemény tél. Éppen ezért az egyes technológiai lépések alkalmazása egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A hibridválasztás, a vetésidő, a gyomirtás és az őszi regulátorozás/gombaölő kezelés minősége predesztinálja a következő évi végeredményt.

A repce sikeres átteleléséhez a tél előtti „nekifutás” a legfontosabb. A növény fejlettsége, levélszám, gyökérnyak vastagság, gyökérfejlettség létfontosságú. Különösen, ha olyan szélsőséges telet nézünk, mint a 2016/17-es tél volt. A korai vetésnek hátulütője lehet, hogy a repce erőteljes fejlődésnek indul és vékony gyökérnyakkal, esetleg szárbaindulást követően megy bele a télbe. Viszont a hektikus időjárás és a munkaszervezési problémák miatt ez a korai vetés nem mindig kiküszöbölhető.

Ilyen esetben a regulátor készítmény alkalmazása indokolt, hogy az ilyen jellegű problémákat elkerülhessük. A regulátorozás hatására erőteljesebb gyökérzet fejlődik, a tenyészőcsúcs is alacsonyabbra húzódik, így a növények télállósága, és a tavaszi indulása is jelentős mértékben javul. Az enyhe elhúzódó ősz, főleg ha jelentős csapadékkal jár, kedvezhet a fómás betegség kialakulásának, a Toprex hatóanyagának köszönhetően kiemelkedő védelmet nyújt a fómás betegség ellen is.

A Toprex mindkét hatóanyaga jó hatékonysággal rendelkezik a gombabetegségek ellen. A paklobutrazol elsősorban a regulátor hatásért felelős, a gibberelin sav szintézisét gátolja, ezáltal szabályozva a növény növekedését. A növények képesek felvenni levélen és talajon keresztül is.

 A difenokonazol kifejezetten a gombabetegségek elleni védelemre koncentrál, kiemelkedő hatékonysággal bír fómás, alternáriás betegség ellen, és jó kiegészítő hatással szklerotínia ellen.

A repce termesztésének kritikus időszaka a tél. Ha az állomány nem megfelelő állapotban megy a télbe, a termésveszteség elérheti akár a 40%-ot. A tenyészőcsúcs védelme és a megfelelő gyökértömeg fontos a jó minőségű átteleléshez.

Egy Toprexes kezeléssel csökkentjük a gyökérnyak közötti távolságot, a tenyészőcsúcs lent marad, így jobban védett, jobban takart a levelek által. A kezelés hatására több levél képződik, a hajtástengely megvastagszik, a főgyökér hosszabb a kezeletlen növényekhez hasonlítva, ezáltal javul a nitrogénfelvétel.

Intenzív regulátorhatás, kiemelkedő fungicid hatékonyság

A Toprex teljesítménye megfelel az elvárásnak, amit egy regulátortól várunk, és némi pluszt is ad. Egyértelműen bebizonyított az őszi felhasználás jótékony hatása az állományra.

A kezelést követő 35. napon már látható a növényeken:

  • vastagabb gyökérnyak – erős gyökérrendszer, jobb tápanyag-
    raktározás,
  • nagyobb lombtömeg – a több levél és a tömött tőlevélrózsa,
  • alacsonyabb állomány – zömök növényeknél csökken a kifagyás veszélye.

Az őszi kezelést a repce 4–8 leveles állapotában érdemes elvégezni, amikor a növény intenzíven növekszik és már kellő mértékben fedi a talajt a kiterülő leveleivel.

A Toprex egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező regulátor, amely az intenzív repcetermesztés elengedhetetlen technológiai eleme. Ahhoz, hogy ősszel a megfelelő kondícióba hozzuk a repcénket egy olyan készítmény, mint a Toprex nyugalmat ad a termelők számára a biztonságos, és sikeres átteleléshez, biztosítva ezáltal a sikeres aratást is.

Dr. Varga Zoltán – Ácsné dr. Szekeres Dóra
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Dr. Varga Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!