Együtt az úton

Agro Napló
Évfordulót ünnepelt a Gödöllői Királyi Kastélyban a Fendt és az AXIÁL Kft. A két cég immár 15 éve működik együtt – szorosan és eredményesen.

A Fendt közel 90 éve gyárt traktorokat és más erőgépeket – gyakorlatilag a kezdetek óta sikertörténetet ír a német cég. Titkuk a magas minőségben és a folyamatos fejlődésben, fejlesztésben áll. Nem csoda, Németországban csak idén január és július között közel 4000 erőgépet adtak el, ezzel az értékesítési ranglista első helyén állnak. Ők azonban nem csak hazájukban, de más európai országokban is szeretnének még nagyobb növekedést elérni: nálunk már tartósan 10 százalékos a márka piaci részesedése.

Ebben jelentős szerepe van az idén 26 éves AXIÁL Kft.-nek, amely 19 telephellyel (majd 15.000 négyzetméternyi fedett műhellyel) várja a vásárlókat. Amikor a két cég 2002-ben megállapodott, még csak 30 darab Fendt traktort adtak el (ez nem érte el a 3 százalékos piaci részesedést), de már egy évvel később hatalmasat ugrottak: 2003-ban már 170 traktort adtak el, 2009-ben 213-at. Ez akkor közel tíz százalékot jelentett, a következő évben azonban csak 63 darabot, mégis ezzel a piac 12 százalékát lefedték. Tavaly hasonló maradt a piaci részesedés aránya, 157 eladott géppel.

Az AXIÁL erőssége – többek között – a kiváló szakembergárdában rejlik. Két mérnökük például kifejezetten Fendt erőgépekre specializálódott, egyikük 15, másikuk 7 éve dolgozik ezekkel a csúcskategóriás gépekkel.

Az AXIÁL komoly erőt fektet a szerviz és telephelyek fejlesztésébe: jelenleg is tart a békéscsabai beruházás, amelyet valószínűleg év végére fejeznek be: a már meglévő szervizműhelyt 1000 négyzetméterre bővítik. Emellett az új épület 6 állásos, áthajtós kialakítású lesz, kipufogó-füstgázelszívóval és öt tonnás híddaruval szerelik fel. Ez utóbbinak köszönhetően könnyebben mozgathatók a gépegységek, csökkentve a javítási időt.

„Az elmúlt 15 évben, amióta a Fendt márkát forgalmazzuk, együtt fejlődtünk a partnerekkel és a Fendt-tel is. Azt, hogy hová vezet ez a közös út, senki nem láthatta előre, hiszen mindannyian egymástól függünk.” – jellemezte az elmúlt másfél évtizedet az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Harsányi Zsolt.

A gépértékesítésen kívül a jövő nemzedékének „kinevelésében” is együttműködik a két cég. Öt éve ösztöndíjat alapítottak, amely keretein belül 3 fiatalember tölthetett gyakorlati időt az AXIÁL-nál és a Fendt-nél.

-hj-

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!