Okos technológia, funkcionális fejlesztések, hatékonyságnövelés

Agro Napló
Számos technológiai újdonságot mutatott be a CLAAS német gépgyártó óriás kétnapos nemzetközi sajtótájékoztatóján a vállalat harsewinkeli gyára közelében található Hof Loermann bemutató farmon. Az első napon fergeteges gépbemutató show-t láthatott a 25 országból érkezett 117 szakújságíró, ahol vitathatatlanul a traktoroké volt a főszerep. A második napon a bálázókat, dobos kaszákat, rendképzőket és rendterítőket ismerhette meg részletesen a közönség.

A 2011-ben bemutatott CLAAS AXION 900, bérvállalkozóknak és nagygazdaságoknak kifejlesztett nehéz univerzális traktor-sorozat gyors piaci sikereit a kedvező üzemi paraméterei közül leginkább jelentős vonóerejének, a motor és a hajtómű tökéletes összehangolásának, magas komfortjának és kedvező üzemanyag-felhasználásának következtében érte el. A CLAAS AXION 900 sorozat új generációja, a folyamatos fejlesztés eredményeként, számtalan új konstrukciós megoldást tartalmaz, például az alacsony fordulatszám-koncepciójú, nagy nyomatékrugalmasságú motorok, valamint az optimalizált CMATIC hajtómű, az új érintőképernyős CEBIS terminál és CMOTION multifunkciós irányítókar, illetve a CIS+ felszereltség multifunkciós kartámasszal.

 

Erős motorok és új csúcsmodell 445 lóerővel

Az új AXION 900 modelleket az ismert és elismert, 8,7 liter hengerűrtartalmú, 6 hengeres FTP-Cursor-9 motorral gyártják. Az AdBlue rendszer alkalmazása biztosítja, hogy a motorok megfelelnek a Stage IV (Tier 4) károsanyag-kibocsátási normáknak. A motorokban szériatartozék az új, változó geometriás VGT-turbótöltő, amely az aktuális terhelés és fordulatszám függvényében biztosítja az optimális töltőnyomást, ennek következtében a maximális forgatónyomaték 70 százalékát már alapjáraton is elérhetjük. Az új modellekbe épített motorok (AXION 920–960) maximális teljesítménye 325–445 lóerő (ECE R 120 szerint). Az új modellek, mint ahogy már a sorozat tagjainál megszoktuk, a teljes teljesítményük boost nélkül, álló helyzetben TLT-n és vonóhorgon minden sebességnél kihasználható.

Továbbfejlesztett, fokozatmentes CMATIC váltó

A „CMATIC” ZF gyártmányú fokozat nélkül váltó alkalmazása az AXION 900 traktorokon – a mechanikus és hidrosztatikus energiaátvitel következtében – jó vonóerő-kihasználást és vontatási hatásfokot biztosít 0,05–50 km/h sebességtartományban. A CMATIC váltóval – az üzemi tapasztalatok alapján – és a kifejlesztett szoftver segítségével a gépkezelő több üzemi alkalmazás között választhat, illetve avatkozhat be az üzemeltetésbe.

Első alkalommal érhető el két vezérlési variáció is

A CIS+ és a CEBIS felszereltségekkel az új AXION 900 modellek két vezérlési variációban is elérhetők.

A CEBIS-hez hasonlóan (CLAAS Elektronikus Fedélzeti Információs Rendszer) a CIS+ (CLAAS Információs Rendszer) felszereltség kezelése is igazán egyszerű, de a CEBIS-szel összehasonlítva kevésbé összetett, és nagyobb kezelési kényelmet nyújt. A CIS+ felszereltség részét képezi többek között a 7 collos CIS színes kijelző az A-oszlopon, és az elismert multifunkciós kartámasz ELECTROPILOT keresztkapcsolóval és DRIVESTICK menetkarral a CMATIC hajtómű irányításához.

A CEBIS felszereltség tartalmazza többek között az új, 12 collos, érintőképernyős CEBIS terminált, és az elismert ergonomikus kartámaszt CMOTION multifunkciós karral, mely lehetővé teszi, hogy minden fontosabb funkció kényelmesen, pusztán a hüvelyk-, mutató- és középső ujjunkkal legyen kezelhető. Az új CEBIS sok új funkciót kínál, használata különösen gyors és egyszerű. Az intuitív kezelés az ismert CEBIS generáción alapul, és az érintőképernyő alkalmazásával tovább optimalizálták. Különösen kényelmes például a gyakran használt traktorfunkciók DIRECT ACCESS gyorselérésének lehetősége, ami egyszerűen a CEBIS érintőképernyőn megjelenő gépsziluettre történő koppintással valósul meg.

A precíz CLAAS GPS-robotkormányzás gyárilag, minden CIS+ és CEBIS felszereltségben elérhető. Telemetria megoldásként a CLAAS TELEMATICS minden AXION 900 modellben a szériafelszereltség része.

Nagyobb komfort a hidraulikánál

Minden AXION 900 erőgépben Load-Sensing hidraulikarendszer található 150 vagy 220 liter/perces szállítási teljesítménnyel. A CIS+ felszereltséghez hat kihelyezett kör érhető el, a CEBIS felszereltség maximum nyolc kihelyezett kört kínál.
A működtetés mindkét változatnál kényelmesen, elektronikusan, a kartámaszba épített billenőkapcsolóval és az ELECTROPILOT keresztkapcsolóval lehetséges. Ezt kiegészíthető, a kartámasz és a multifunkciós kar rendelkezésre álló funkció­billentyűire igény szerint a kívánt kihelyezett kör felprogramozható, ami a gépkezelőt különösen az összetett munkafolyamatok során tehermentesíti.

Prioritás beállítása az állandó olajmennyiségért

A CEBIS felszereltségben a gépkezelő egy tetszőlegesen kiválasztott kihelyezett hidraulikus körre prioritást állíthat be. Ekkor a kiemelt kihelyezett kör beállított olajátfolyása (működési sebessége) még több kihelyezett kör használatakor is közel állandó marad. Az ilyen prioritás a folyamatos és egyenletes olajátfolyást igénylő eszközöknél fontos, például a hidromotorok vagy a pneumatikus szemenkénti vetőgépek. Ezen kívül az új CEBIS-ben minden egyes kihelyezett hidraulikus körhöz meghatározható, hogy az adott kör aktiválásakor hány szelep legyen nyitva és zárva. A gépkezelő tehát előre megadhatja, egy hidraulikus munkaeszköz aktiválása után milyen gyorsan álljon rendelkezésre a beállított maximális olajmennyiség. Ilyen módon leginkább a hidromotorok, vagy a kisebb hidraulikahengerek, mint pl. a nyomjelző, finomabban működtethetők, ezáltal azok kopása csökkenthető.

 

Állítható függesztőkeret a legkülönfélébb eszközökhöz

Az új AXION 900 sorozatnál egy új univerzális vonópad alkalmazására került sor, amely alapfelszereltségként rendelkezik egy hosszú sínnel, valamint az alsó húzó pozíciójának kiválasztására több furat ad lehetőséget. Így gyakorlatilag a hátsó híd és a vontatási pont közötti távolságot tudjuk változtatni, állítani.

Behúzva: nagyobb vezetési kényelem például szállítási munkáknál, mivel a terhelés a hátsó tengely felé tolódik.

Kitolva: csökken például szántóföldi munkáknál a gépkapcsolat fordulási sugara, mivel a forgáspont hátra tolódik.

Az új AXION 900 traktorcsalád vonópadja megfelel az ISO 500 normáknak, így a kompatibilis normákat alkalmazó különböző gyártók eszközeit lehet használni.

 

Új világítási csomagok és hasznos gyakorlati kiegészítők

Opcionálisan minden új AXION 900 traktor különböző LED-világítási csomagokkal rendelhető. Az egyes világítási csomagok tartalmazhatnak már akár 20 LED munkalámpát, amely 360 fokos megvilágítást tesz lehetővé, valamint egy LED közúti fényszórót. Ezen kívül minden modell felszerelhető az AXION 800 sorozatból ismert és elismert kihúzható, teleszkópos szerszámosládával. A szerszámosláda elég nagy a napi használathoz szükséges standard szerszámok tárolásához. Így a fedélzeten lévő szerszámok a napi munkavégzésnek megfelelően változtathatók.

További hasznos részlet a mindennapi munkavégzéshez a könnyen elérhető külső akkumulátorcsatlakozó minden modellen. Ennek segítésével a traktor alacsony fogyasztás mellett külső áramforrásként használható, például a szántóföldön történő tankolásnál vagy munkagép javításoknál. Az új AXION 900 traktorokhoz szériafelszereltség a széles látószögű tükör két, külön-külön állítható látómezővel, és egy nagy nyomású csatlakozó sűrített levegős berendezésekhez a bal oldali fülkefeljárónál. 

Az új AXION 900 traktorokat a CLAAS 2018 elejétől vezeti be a piacra.

Fejlesztések a bálázóknál

 

Integrált bálamérleg a QUADRANT szögletes nagybálázókon

 

Az integrált bálamérlegnek fontos szerepe van minden gazdálkodó és vállalkozás számára, akiknek fontos a készülő bála súlyának folyamatos figyelése, pl. áruszalma, vagy széna bálázásakor. A mérleget a bálatárolóba építették be. A mérés a bálázási folyamat közben, minden bálánál automatikusan történik, így az nem lassítja a bálázási folyamatot. A bálák mérése 20 km/órás haladási sebességig lehetséges. A mérési pontosság – átlagos munkakörülmények között – +/- 5 kilogramm. A bálák mért tömegének adatai a bálázó fedélzeti termináljában, vagy ISOBUS terminálban kerülnek tárolásra.

 

Gyorsabb számlázás

 

A gép kezelője az egyes bálák tömegét közvetlenül a kabinban, az ISOBUS terminálról leolvashatja. Ráadásul minden egyes bála tömegét a megbízásra, illetve a helyre vonatkoztatva el lehet menteni, így bérmunkák esetén ezek a kimutatások a megbízható munkát igazolják, a számlához csatolhatók. A CLAAS TELEMATICS rendszerrel a bála­súlyok alapján a területek tejes hozamát és a hozamok részterületenkénti eloszlását is meg lehet határozni, és a megbízásoknál kiegészítendő szolgáltatásként lehet az adatokat nyújtani. A hozamtérképen az egyes bálák helye és súlya is megjeleníthető.

 

High-End megvilágítás

 

A QUADRANT 4200, 5200 és 5300 modellekhez opcióban az új High-End megvilágítás is rendelhető, amely összesen hét plusz munkafényszóróból áll. A fényszórók a bálázó központi részegységein helyezkednek el, például a vonórúdon, a lendítőkeréknél, a raffernél és a préscsatorna végén, ami nagyon kényelmes munkát tesz lehetővé még a karbantartási és a sötétben végzett munkák esetén is.

 

Fólia vagy háló – CLAAS hengeres bálázók különböző kötözésekkel és csomagolással

 

A CLAAS a ROLLANT 400 UNIWRAP bálázócsaládhoz újonnan kifejlesztett bálacsomagoló konstrukciót és kötözési rendszert alakított ki. A hagyományos hálós kötözés mellett újabban fóliás csomagoló- és kötőzési rendszerrel is rendelhetők ezek a bálázók. A gép továbbra is elérhető lesz hálós kötözéssel, ráadásul a váltás a hálós kötözés és a fóliás csomagolás között igen gyorsan elvégezhető. Az új hengeres bálázókhoz szériatartozék a 2 új fóliatekercstovábbító rendszer, amely jelentősen megkönnyíti az új fóliák betöltését.

 

Kevesebb fólia, egyszerűbb utókezelés

 

A fóliás kötözés során, amikor a bálák elérik a megfelelő méretet a bálakamrában, automatikusan maximum nyolc réteg fólia kerül rájuk. A hálós kötözéstől eltérően a fóliarétegek a bálákat körbe betakarják és a széleinél néhány centiméterrel túlnyúlnak. A csomagolásnál ezért nem muszáj – az eddig megszokott módon mindenképpen – hat, vagy nyolc réteg fóliát a bálára tenni, miáltal fóliát lehet megtakarítani. Ráadásul a fóliás kötözés alkalmazásánál nem kell a bálák bontásakor a kötözőanyagot és a hálót különválasztani, így egyszerűbb lesz a bála- és a csomagolóanyag-hulladék kezelése.

 

Szabadon megválasztható fóliaréteg-szám

 

A gép kezelője beállíthatja, hány réteg fólia kerüljön a bálára, ezt a funkciót például a bérvállalkozók remekül tudják kihasználni, hiszen annyi réteg fóliát tudnak a bálára tenni, amennyiben ügyfelükkel megegyeztek. Minél biztosabb helyen tárolják a bálákat, annál kevesebb réteg fólia elegendő rájuk. A rendszer lehetővé teszi, hogy 1, 2 vagy 8 réteg közül lehessen választani. A beállítást a gép kezelője bármikor, kényelmesen a kabinból megváltoztathatja. A fóliába kötözés kevesebb felhasznált kötözőanyagot jelent, csomagoláskor viszont a bálákban kevesebb oxigén marad, ami pozitív hatással van az erjedési folyamatokra.

 

Gyors váltás a kötözési módok illetve csomagolási rendszer között

 

A konstrukció valamennyi kötözési megoldást biztosítja, és rendkívül gyorsan lehet váltani a két rendszer között. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a kabinban a terminálon a gép kezelője kiválassza a kívánt kötözési módot, és a kötözőanyagot behelyezze a bálázóba. A fólia bevezetése, a kötözési folyamat megkezdéséhez hasonlóan, teljesen automatikus. Hogy mennyire legyen a fólia előfeszítve, szintén a kabinból, a terminálon keresztül állítható be.

 

Tekercstovábbító rámpa az egyszerűbb utántöltésért

 

Azért, hogy még egyszerűbb legyen a bálázó feltöltése fólia- és hálótekercsekkel, minden új ROLLANT 400 bálázóban szériatartozék a bálázó oldalára szerelt, felhajtható tekercstovábbító rámpa. Ennek segítségével az akár 50 kilogrammos tekercsek is egyszerűen betölthetők a bálázóba. A CLAAS-tól beszerezhető például a CLAAS COATEX kötözőháló, ami 2000 méter hosszú, 1,40 méter széles és anyaga 17 µm vastag. A ROLLANT 400 UNIWRAP állandó kamrás csomagolós hengeres bálázók 1,25 és 1,35 méter átmérőjű bálákat készítenek, 1,2 méter szélességgel.

Az új ROLLANT 400 UNIWRAP modellek a 2018-as betakarítási időszakra már rendelhetők.

A kaszaspecialista CLAAS bemutatja a dobos kaszák új generációját

Az utóbbi időben világszerte piaci sikereket elért tárcsás kaszák mellett a dobos kaszák iránti igények újra növekvő tendenciát mutatnak. A CLAAS a CORTO sorozat robusztus front- és hátsó kaszáit teljesen átdolgozta, és az új dobos kaszákkal olyan technológiai innovációkat nyújt, melyek még nagyon nehéz körülmények között is meggyőző teljesítményt, kényelmet és hosszú élettartamot garantálnak, és melyek speciálisan a saját gépekkel dolgozó üzemek számára lehetnek nagyon érdekesek.

Ezek közé az innovációk közé tartozik a terheléscsökkentő rendszer, az állítható rendképző lemezek és a központi gerendely bekötés a CORTO CONTOUR hátsó függesztésű kaszáknál.

 

Új mellső függesztésű vagy frontkaszák

Tiszta vágás és tarlóvédelem a háromdimenziós talajkövetésnek köszönhetően

Az új CORTO 285 F és a 310 F frontkaszák 2,82, illetve 3,05 méter munkaszélességgel ideálisak a speciális kaszálási feladatokhoz, mint például zöld szálastakarmányok rendképzéséhez a rendfelszedő kocsi elé. Kompakt felépítésüknek és különlegesen stabil konstrukciójuknak köszönhetően alkalmasak nehéz munkákra lejtőkön, vagy nehéz munkakörülmények és magas növénykultúrák esetén. A tiszta vágást és a tarlóvédelmet biztosítja a háromdimenziós talajkövetés, amely mindkét kasza alapfelszereltségéhez tartozik. A rendszer a kapcsolódás geometriáján alapul, ami hossz- és keresztirányban lehetővé teszi a kaszaegység szabad mozgását, így a kasza a talajegyenetlenségekhez azonnal tud alkalmazkodni.

 

Kényelmes alkalmazkodás, változtatható a rendszélesség

A megújított dizájn mellett az új CORTO 285 F és a CORTO 310 F modellek kényelmes kezelhetőségükkel tűnnek ki.
A rendterelő lemezek egyszerűsített beállítása miatt a rendszélességhez is nagyon könnyű alkalmazkodni. Az opcióban rendelhető második pár rendformázó tárcsa használatával különösen keskeny rendek képezhetők, például keskeny nyomtávú traktorok esetében. A terményáramot is optimalizálták mindkét modellen. További újdonság a rugalmas gumi ütközésvédelem, ami megakadályozza a nagyobb károk keletkezését akadályba ütközésnél.

A CORTO 3200 F-et, a frontkaszák topmodelljét is optimalizálták. Ez, a többi felsorolt új funkciókon kívül még új dizájnt kapott, s a terményáramot is feljavították.

 

Az ACTIVE FLOAT óvja a kaszaegységet és a tarlót

 

A DISCO kaszákból már ismert ACTIVE FLOAT tehermentesítő rendszer mostantól kívánságra elérhető minden CORTO kaszához. A hidropneumatikus ACTIVE FLOAT tehermentesítés a kaszaegység súlyának egy részét a gyeptarlóról a traktorra terheli, és a tehermentesítő nyomás menet közben, egy egyszeres működésű szeleppel hozzáigazítható a körülményekhez. Ez mindamellett, hogy óvja a kaszát és a tarlót, csökkenti az üzemanyag-felhasználást és nagyobb munkasebességet tesz lehetővé.

 

Új hátsó függesztésű kaszák

Maximális komfort a CORTO 3200 CONTOUR kaszával

 

Még több komfortot kínál az új hátsó függesztésű CORTO 3200 CONTOUR kasza, még különösen nehéz munkakörülmények esetén is. Két nagy és két kisebb dobbal dolgozik, munkaszélessége 3,05 méter. A konstrukció lényege a központi felfüggesztés a súlypontban, ami a szintén szériafelszereltségek közé tartozó ACTIOVE FLOAT funkcióval biztosítja a tökéletes talajkövetést, még olyan nehéz körülmények, mint például lejtő vagy sok vakondtúrással „tarkított” kötött talaj esetén is. Kiegészítő biztonságot nyújt a szériatartozék ráhajtás elleni védelem döntött rögzítéssel, amely lehetővé teszi a kitérést hátra és felfelé is, és egy szíjhajtás, amely a terhelési csúcsokat automatikusan csökkenti, s ezzel óvja a hajtásláncot.

 

Egyszerű kezelés

Az új CORTO 3200 CONTOUR további előnye a könnyű kezelés. A dupla kúpok és a KENNFIXX hidraulikus csatlakozók segítségével a kasza csatlakoztatását még egyszerűbbé teszi. A konzolok jellegzetes elhelyezkedése 120°-os szállítási helyzetet tesz lehetővé, a CLAAS DISCO modellekhez hasonlóan. Ez optimális súlyeloszlást, valamint a visszapillantó tükörben szabad kilátást eredményez. Opcióként hidraulikus szállítási zár rendelhető, amely egy hidraulikus hengerrel működik, így a kábel elhagyható. Egy szintén opciós tárolókerettel a munkaeszközt rögtön szállítási helyzetben tárolhatjuk, amivel helyet takaríthatunk meg. A kerethez külön rendelhető görgőkkel a kasza tárolása még a legkisebb fészerben is megoldható.

 

Erős és robusztus: CORTO 220 és 190

 

A CORTO 3200 CONTOUR mellett a hátsó függesztésű kaszák közül a kisebb, robusztus CORTO 220 és 190 modellek is új jellemzőkkel érhetők el. Mindkét kasza szériafelszereltségként tartalmaz sok új, felhasználóbarát részletet, mint például a kétoldalt lehajtható védőponyva, egy új támasztóláb a kényelmes, szállítási helyzetben történő tároláshoz és a mechanikus ráhajtás elleni védelem. Mindkét modellnél opciós lehetőség a rugós felfüggesztés, ami kisebb kopást és jobb talajkövetést, illetve nagyobb hidraulikus emelési magasságot eredményez. A munkaeszközök 2,10 és 1,85 méter közötti munkaszélességben kaphatók.

Minden új CORTO dobos kasza a következő szezontól lesz jelen a piacon.

-an összeállítás-

A cikk szerzője: Agro Napló összeállítás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!