A fajtaválasztás jelentősége napraforgóban

Agro Napló
A korábbi jóslatoknak megfelelően az olajos növények folytatják világhódító karrierjüket. Ezek között a Magyarországon 670.000 ha-on legjelentősebbként termesztett napraforgó is. Köszönhető többek között annak, hogy Magyarország klímája megfelelő a napraforgó termesztésére, illetve a több év óta kedvező termékfelvásárlási áraknak. Az egyre korszerűbb fajtákkal és technológiákkal elérhetővé vált a jó terméshozam és a magas olajtartalom együttese. Az általános fajtaválasztási szempontok közül növekvő hangsúlyt kap a változó időjárás következtében elvárható stressztűrő képesség. Az egyre gyakoribb aszályok, szélviharok és özönvíz-szerű esőzések nagy próbatétel elé állítják a növényállományokat.

A napraforgó virágzásában legérzékenyebb az időjárásra. A mélyen gyökerező, vízzel jól feltöltött növénynek lesz jó a megtermékenyülése és a szemek kifejlődése. Az éréscsoport helyi tapasztalatok alapján történő kiválasztásával a kedvezőtlen, de valamennyire kiszámítható viszonyokat el tudjuk kerülni.

Érés időszakában viszont a sok eső okozhat károkat, hiszen a tányérbetegségek ekkor támadják a legjobban, melyek akár 100%-os termésveszteséget is eredményezhetnek. A gombabetegségek elleni kezelések sem oldhatnak meg mindent, ezért a fajtaválasztásnál hasznos figyelembe venni a növény éréskori tányérállását (félig lehajló – az RAGT hibridek egy kivétellel mind ilyenek), illetve olyan fajták választását kell előnyben részesíteni, melyek nemesítésük révén nem, vagy kevésbé érzékenyek. Az RAGT kínálatában 5 hibrid teljes Plasmopara rezisztenciával rendelkezik, a teljes portfólió betegség-ellenállósági besorolása a legfelső, tehát az ellenálló minősítéssel bír.

Az egyre nagyobb szélsebességgel érkező nyári–ősz eleji viharok a növény szárát és gyökérzetét teszik próbára. Az elmúlt három évben gyakran lehetett olyan táblákkal találkozni, melyeket 100%-ban lefektetett a vihar.

A legújabb nemesítésű napraforgóhibridek esetében – mint amilyen pl. az RGT Eiffell, az RGT Cllif, az RGT Frankllin, vagy a HO hibridek közül az RGT Absollute HOCL, RGT Sittingbull HO – a nemesítők számos környezeti faktor veszélyeztető hatását figyelembe vették. Így ezek a hibridek  – a termelők részéről jogosan elvárt magas termőképesség és olajtartalom mellett – a fejlettebb gyökérzetnek, az erősebb szárnak köszönhetően a jól megválasztott tőszám esetén (tányérméret) sokkal jobban bírják az időjárási viszontagságokat.

RGT Eiffell (LO CL)

De ne feledkezzünk meg a gyomirtó szerek által okozott stresszről sem. A legkevesebb stresszt a presowing gyomirtás okozta, mára azonban e hatóanyagokat betiltották. Így két lehetőség maradt: a preemergens és a posztemergens gyomirtás. Minél később gyomirtunk, annál nagyobb stresszt okozunk a növényeinknek. A preemergens gyomirtás az egyik leghatékonyabb kezelés, de ha nem kap 2 héten belül minimum 10–15 mm csapadékot, nem hat a gyomokra. Így jön az utókezelés állományban, melynek a napraforgóra gyakorolt fitotoxikus hatása hatóanyagonként és fajtánként is eltérő.

RGT Frankllin (LO CL)

Külön kell megvizsgálnunk az egyszikű és a kétszikű gyomirtást. Egyszikűek ellen könnyedén védekezhetünk napraforgóban, viszont kétszikűek ellen posztemergensen már csak akkor van lehetőségünk, ha herbicidtoleráns napraforgót vetettünk, ami persze ismét egy stresszhelyzetet okoz. Ahol jelentős parlagfű nyomás van, ott nincs más választásunk, csakis a toleráns hibrid alkalmazása (az RAGT kínálatában egy kivétellel az összes CL hibrid). Viszont ahol nem szükséges parlagfű ellen védekezni, ott ma a legjobb (stresszmentes) lehetőség az RGT Sittingbull HO napraforgó, mely a linolsavasokat megszégyenítő terméspotenciállal, és kimagaslóan nagy olajtartalommal rendelkezik. Erőteljes szárának köszönhetően a legnagyobb viharokat is átvészeli, kiváló betegség-ellenállósága pedig garantálja, hogy a termést a gazda és ne a gomba vigye el.

RGT Sittingbull

Végül a fajtaválasztást az is befolyásolja, hogy a terményátvételkor prémium szempont-e az olajtartalom. Egy biztonsággal átlag feletti olajtartalommal rendelkező hibrid akár 10–15% közötti árbevételtöbbletet eredményezhet. Az RAGT hibridek kivétel nélkül átlag feletti olajtartalommal rendelkeznek, ajánljuk azoknak, akik az olajprémiumban érdekeltek.

Az RAGT már 99 éves nemesítői múltja a garancia arra, hogy a termelők évről évre egyre biztonságosabban és jövedelmezőbben tudjanak termelni. A jó minőség népszerű, ma már öt különböző földrészen is az RAGT – A másik út a sikerhez.

www.ragt.hu
www.duokukorica.hu
https://www.facebook.com/ragt.vetomagkft
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van új a nap(raforgó) alatt!

Van új a nap(raforgó) alatt!

A napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. 2019-ben több mint 560.000 ha-on vetettek napraforgót hazánkban, a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!