Napraforgó tápanyag-ellátási sajátosságok

Agro Napló
A napraforgó tápanyag-ellátási rendszerében a régi beidegződést (a napraforgó rendkívül jó tápanyagfeltáró képességgel rendelkezik) a mai intenzitási feltételeknek jobban megfelelő szemlélettel kell felváltani, miszerint a napraforgó rendkívül jó tápanyag-hasznosító képességgel rendelkezik. Az elmúlt évek kedvező ökonómiai feltételei között a napraforgónál befektetett források megterülése a legbiztonságosabb és a leghatékonyabbak egyike.

Ennek a gondolatnak a jegyében az alaptrágyázás esetén a következőkre kell figyelni: a csökkenő nitrogéndózisok mellett emelkedő foszfor- és káliumellátottságot kell biztosítani. A relatíve magasabb káliumigény mellett a foszforellátottságra is hasonló figyelmet kell fordítani, a következők miatt: a növény életében a foszfor biztosítása a vegetáció teljes időszakában szükséges (gyökérképződéstől a szemtelítődésig), illetve a talajok gyengébb foszforellátottságát is figyelembe véve tesszük meg javaslatunkat.

Első helyen és egyértelműen a YaraMila 8-24-24 használata javallott, technológiától függően teljes felületre (300 kg/ha), vagy vetéssel egy menetben (150–200 kg/ha).

Az alaptrágyázáskor kijuttatott alacsony nitrogéntartalmú NPK műtrágyák nitrogén-kiegészítésénél egy visszafogott NPK-arány (1:1:1, lazább talajon 1,5:1:1) kialakítása a cél.

Ennek függvényében fejtrágyázáskor egyrészt figyelni kell a nitrogén összmennyiségére (ami ne legyen több 70–90 kg/ha-nál), és ezt YaraBela Sulfan, kénes nitrogén alkalmazásával oldjuk meg.

A következő, napraforgóhoz köthető technológiai javaslat a lombtrágyázásnál jelentkezik. Intenzív termesztésnél a technológia részét képező, növényspecifikus termék, a YaraVita Brassitrel használata javasolt, 3 l/ha dózisban az első fungicides kezeléssel kijuttatva.

A napraforgó fokozott bórigényét figyelembe véve az előzőekben kiadott 210 g/ha bór mellett szükséges és elégséges 1,5–2 l/ha YaraVita Bortrac alkalmazása. Ezt lehetőség szerint csillagbimbós állapot környékén juttassuk ki, így tudjuk folyamatosan a legmagasabb szinten tartani a bórtartalmat a növényben.  

Bár a teljes technológia leírásától most eltekintettem – azt megtalálják honlapunkon, vagy szántóföldi kiadványunkban –, leginkább azokra a főbb motívumokra szerettem volna felhívni a figyelmet, amelyek megkülönböztetik a napraforgót és tápanyag-ellátásának sarokköveit a többi növénytől.

A YaraVita termékek növényvédő szerek széles skálájával keverhetőek, melyről a www.tankmix.com weboldalon, vagy a TankmixIT mobilalkalmazás segítségével tájékozódhatunk.

A teljes technológiai javaslat az alábbi ábrán látható. További információért látogasson el honlapunkra, vagy keresse szaktanácsadó kollégáinkat!

Gyuris Kálmán
Yara Hungária
+36-30/383-9341

YaraMila

A YaraMila műtrágyákban olyan kiegyensúlyozott nitrogénforrást találunk, amely ammónium és nitrát alapú nitrogént tartalmaz, valamint olyan könnyen hasznosítható foszforforrást, amely hosszabb időn át tartó foszforellátást biztosít egy sor talajtípus esetén, továbbá kloridot vagy szulfátot káliumforrásként.

Az összes YaraMila termék (akár prillezett, akár granulátum) úgy készül, hogy megfeleljen a meghatározott növényter­mesztési követelményeknek. A YaraMila egységes minőségű keverékei anélkül biztosítják a táp­anyagok egyenletes eloszlását, hogy fennállna a tápanyagok szétválásának kockázata szállítás, kezelés vagy kijuttatás közben.

Néhány YaraMila termék bizonyos növények számára fontos másodlagos és mikrotápanyagokat is tartalmazhatnak. Ezek közé tartozik a magnézium (Mg), a kén (S), a bór (B), a vas (Fe), a mangán (Mn), a molibdén (Mo), illetve a cink (Zn). A YaraMila műtrágyákat a termelők és a forgalmazók világszerte az állandó minőségükről ismerik – mind az összetételét, mind pedig a kezelés során történő viselkedését tekintve –, ami jelentősen hozzájárul a jobb terményminőséghez és hozamhoz.

Ha megfelelő arányban és megfelelő körülmények között juttatják ki, a YaraMila keverékek biztosítják, hogy a növények pontosan és kiegyensúlyozottan jussanak hozzá ezekhez a tápanyagokhoz.

A cikk szerzője: Gyuris Kálmán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!