Nitrogént a búzának, de mikor és mennyit?

Agro Napló
A növények nitrogénigénye nem állandó, az a tenyészidőszak során folyamatosan változik. A műtrágyával kijuttatandó szükséges mennyiség a talaj nitrogénszolgáltató képességének és a növény igényének ismeretében egyszerűen kiszámolható. De mikorra is érdemes időzíteni a kijuttatást?

Néhány leveles állapotban, illetve a bokrosodás kezdetén a kalászosok nitrogénigénye még alacsony, amit sok esetben a talajban lévő nitrogénből fedezni tud. Ezt követően rohamosan növekszik a szükséglet, melyet a megfelelő nitrogéntartalmú műtrágya kijuttatásával, és a növények nitrogénigényének mérésével (N-Pilot®) pótolni lehet (ábra).

A különböző nitrogénműtrágyák között lényeges különbségek vannak, mivel azok a nitrogént eltérő formában tartalmazzák. A növények a legnagyobb mennyiséget nitrát-nitrogén (NO3-) formában tudják közvetlenül felvenni, ezért a műtrágyának is ebben a formában kell azt magában foglalnia. A MAS (NAC 27 N) és az ammónium-nitrát a nitrogént fele-fele arányban tartalmazza nitrát- és ammónium-nitrogén (NH4+) formájában. A nitrát-N tartalom azonnal felvehető, így biztosítja a gyors kezdeti elérhetőséget. Az ammónium-nitrogén szintén közvetlenül felvehető, azonban lassabb mozgása miatt először többnyire nitrát-nitrogénné alakul, ebben a formában hasznosítják a növények. Ez az átalakulás a talajhőmérséklet függvényében néhány hétig is eltarthat, a két eltérő nitrogénforma tehát együttesen rövid és hosszabb távon is megfelelő nitrogénhasznosulást biztosít.

A szilárd nitrogénkijuttatás megfelelő kiegészítője az L.A.T SUPREMO 275 N + S + Mg-nel történő lombtrágyázás, mely a megfelelő lombfelület kialakulását követően, a perzselés veszélye nélkül, bármikor használható. A termék kéntartalma javítja a fehérjetartalmat, és segíti a nitrogén hasznosulását.

A kalászosok tápanyag-utánpótlásával és termékeink elérhetőségével kapcsolatban keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!

Sebestyén Gergely
Borealis L.A.T Hungary Kft.
gergely.sebestyen@borealisgroup.com

A cikk szerzője: Sebestyén Gergely

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!