A termesztés támogatása a mikrobiológia módszerével, azaz a talajoltás alkalmazása az ismert kumulatív (azaz együttes és összegzett) hatások révén a következő módon támogatja a kukorica növényt:
A BactoFil® A10 talajoltó baktérium törzsei a levegő nitrogénjének megkötésével nitrogént, a talajban kötött állapotban lévő tápelemek felvehetővé tételével pedig további makro-, mezo -és mikroelemeket biztosítanak a gyökérzet számára. Ezzel gyorsabb, egyöntetűbb fejlődést, a biomassza tömegének növekedését segítik.
A gyökérzónába juttatott és az eredetileg ott élő mikrobiális élőlények közössége a növény igényeinek megfelelő összetételben hormonokat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat állít elő és juttatja el a gyökérnek. Ezek az anyagok a növény fejlődésében játszanak kulcsszerepet, és hatásuk a növekedés mértékében jelentkezik.
A BactoFil® A10 törzsei jelentős mennyiségű antibiotikumot és ún. sziderofor (Fe+++ megkötő) vegyületeket termelnek. Ezek a gyökérzónában fejtik ki a hatásukat, és alapvető céljuk, hogy megvédjék a gyökérzónát és a gyökeret a káros szervezetektől, biztosítsák azok higiéniáját. Ezzel a tevékenységükkel tehát a mikróbák önmagukat és az élőhelyüket védik (mikrobiológiai önvédelem).
A talaj építő elemeit többek között a BactoFil® A10 talajbaktérium által termelt különféle anyagok (pl. cukrok, nyálkaanyagok) ragasztják össze és képeznek ezáltal ún. aggregátumokat. Segítségükkel javul a talaj szerkezetessége, illetve annak levegő-, víz- és tápanyaggazdálkodása.
A holt szerves anyag lebontásában, a humifikációban jelentős szerepe van a BactoFil® A10 baktérium törzseinek. Levegős viszonyok között segítik és stimulálják a elhalt növényi részek bontását, amelyek így a növények és más mikrobák számára is felvehető tápanyaggá (táphumusz) alakulnak. A szerves anyagok bontásához szükséges nitrogént a készítmény törzsei a levegőből kötik meg, csökkentve a káros pentozán hatás kialakulását.
Az elmúlt években számos üzemi kísérletben igazoltuk a BactoFil® talajoltás pozitív hatását. A vegetáció alatt végzett fenometriai értékelések azt mutatták, hogy a gyökér- és zöldtömeg átlagosan 12-15 %-kal növekedett. Ez - a növényi növekedést és fejlődést támogató (biostimuláló) hatás - többek között a gyökérzóna megnövekedett aktivitásának (hormontermelés, tápanyagok mobilizálása) köszönhető.
A grafikon a BactoFil® A10 önálló és a KiteStart® Liquid NP, az Amalgerol® vagy a TrichoMax® készítményekkel való kombinációjának hatékonyságát mutatja a kezeletlen kontroll 100 %-hoz viszonyítva.
A javuló növényi paraméterek (nagyobb gyökérzet és vegetációs felület) hatására a kukorica a vegetáció során jobban tudta hasznosítani a rendelkezésre álló alapanyagokat (pl. tápanyagok, víz, napfény). Ezt az értékelések során a csövek tömegének, illetve a hozamnak (t/ha) a változása mutatta a kontroll terület 100%-hoz viszonyítva.
A talajoltó anyagok az ún. biostimulátorok közé tartoznak, és mint ilyenek a kukorica növekedését, fejlődését támogatják, javítják a tápanyagok felvételét. Képessé teszik a növényt egy magasabb terméshozam elérésére, illetve megnövelik a termésbiztonságot. A talajoltás nem önálló technológiai elem, hatása a termesztés-technológia részeként érvényesül. Alkalmazásával javul a terméspotenciál kihasználása, amit az egyéb agrotechnikai elemek és a termesztési feltételek optimalizálása is befolyásol. A következő grafikonon a Demo Farm Projekt keretében végzett vizsgálatok eredménye is igazolja a fenti állítást. A kontroll terület 100% -hoz viszonyítva mutatja a talajoltás potenciált növelő hatását (13-14%), amely aztán a termesztési feltételek korlátozó hatásának ellenére is hozamnövekedésben (8%!) realizálódik. (Megjegyzés: a grafikon első három paramétere a növény, míg a hozam a terület „teljesítménye”, értékét egyéb tényezők befolyásolhatták.)
Az AGRO.bio talajoltó készítményei és termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2018-as szezonban is. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra (www.agrobio.hu)! Növelje a növénytermesztés biztonságát és őrizze meg talajainak termőképességét az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek használatával!
Szabó IstvánAGRO.bio
A cikk szerzője: Szabó István