Siker volt a Valkon Kft. idei Krone Show-ja

Agro Napló
Sikeres volt a Valkon Kft. néhány hete négy helyszínen megtartott szálastakarmány-betakarítási technológiákat és az ehhez kapcsolódó gépesítési megoldásokat országosan bemutató rendezvénysorozata, az V. Krone Show.

A gép- és technológia-bemutató rendezvénysorozat iránt folyamatos és nagy volt a szakemberek érdeklődése, mivel a Krone Show megrendezésének idején már javában tartott a szálastakarmányok betakarítási időszaka, ugyanis az időjárás két-három héttel az idén előrébb járt a szokásosnál. Ezért is kapott kiemelt jelentőséget és hangsúlyt a Valkon Kft. által megtartott rendezvénysorozat.

A kecskeméti székhelyű Valkon 2007. Kft. az idei V. Krone Show-n mutatta be az általa képviselt gyártó cég szálastakarmány-betakarítási technológiáját, valamint a hozzá kapcsolódó gépeket és berendezéseket, például a technológiai láncba beilleszthető Valtra könnyű és középnehéz univerzális traktorokat, továbbá a Krone homlokrakodók különböző típusait.

A V. Krone Show-t május elején Rábapordány térségében, Somogyaszaló mellett valamint Tiszacsegén és Mezőtúron tartotta meg a bemutatót szervező Valkon Kft. A szántóföldi gépbemutató-sorozatot minden esetben a KRONE GmbH és a Valkon 2007. Kft. szakembereinek ismertetői, és a szálastakarmány-betakarítási technológiát bemutató előadás egészített ki, különös tekintettel az újabban egyre nagyobb területen termesztett kalászos gabonafélék betakarítási technológiájára.

Az említett helyszíneken a rendezvény programja Kecskeméti Sándor, a Valkon 2007. Kft. ügyvezető igazgatójának megnyitójával kezdődött. Ezt követően Varga Annamária, a KRONE magyarországi kereskedelmi képviselőjétől ismertetőt hallhatott a szakembergárda a „KRONE The Power of Green” program gyártási és értékesítési programjáról, valamint a gyár, a gyártmány és gyártástechnológia folyamatos fejlesztéséről. A rendezvényen a gyár szakemberei is részt vettek.

A következőkben Dobos Péter Valkon munkagép-kereskedelmi vezető részletesen bemutatta a hazai mezőgép, illetve a szálastakarmány-betakarító gépek forgalmát a 2007 és 2017 közötti időszakban. Az előadásából a hallgatóság megismerhette a KRONE GmbH fejlesztőinek a takarmány minőségének javítására – pl. a száradási idő csökkentésére, a porszennyezés csökkentésére – irányuló innovációs tevékenységeinek eredményeit. Ennek megfelelően az előadás kitért a KRONE tárcsás, rotációs kaszák esetében az újabb fejlesztésű mellső húzott és tolt kialakítású kaszák előnyeire-hátrányaira, továbbá utalt a magasabb, 7 cm vágási, vagyis nagyobb tarlómagasság előnyeire is. A KRONE GmbH jelenleg három – ActiveMow, EasyCut, EasyCut kombinációk – eltérő konstrukciót, illetve kaszacsaládot gyárt, melyek az eltérő felépítésből adódóan különböző felhasználói igényeket igyekeznek maximálisan kielégíteni.

A rendképzők kapcsán ismertette a KRONE az egy rotoros, valamint a két rotoros, oldalra és a középre dolgozó gépek konstrukciós kialakítását. Fontos, a KRONE rendképzők vezérelt görgős pályán működő villakarjainak rugós ujjai a kíméletes anyagkezelés emelése, és a porszennyezés minimalizálása miatt hajlított „Lift” kivitelűek.

Hengeres bálázók, illetve bálacsomagolók vonatkozásában ismertetésre került az 1977 óta tartó folyamatos innováció eredményeként kialakult konstrukciók, a Round Pack (Vario Pack – Comprima – Ultima – Bellima – Fortima – Comprima Face lift). A hengeres bálázógépek rúdláncos tömörítő szerkezete KRONE szabadalom. A Fortima gépcsalád F1250 – F1250MC – F1600 – F1600MC típusokból áll. A rúdláncos tömörítő szerkezet rúdjai láncpárra vannak felszerelve. A Comprima gépcsalád tagjainál a görgős láncok helyett nagy szilárdságú textilbetétes hevederekre szerelték a tömörítő szerkezet rúdjait. A nagy teljesítményű szögletes bálázógép-család innovációjaként kialakult a KRONE HDP rendszer, vagyis a nagy hidraulikus és présnyomással dolgozó konstrukción alapuló Big Pack 870-890-1270-1290-12130 mérettel dolgozó szögletes bálázógép-család, melyek szeletelővel és előszecskázóval, valamint bálagyűjtő kocsival is szerelhetők.

A KRONE szögletes nagybálázók HDP rendszerrel dolgoznak

A magajáró szecskázók tekintetében a KRONE három BIG X 480-530-580-630, BIG X 680-780-880, BIG X 700-770-850-1100 sorozatú magajáró gépet gyárt. A szinte azonos konstrukciójú gépek hathengeres etető-, illetve adagolóberendezéssel, és széles késszámválasztékú (20-28-36-40 db kés) aprítódobbal vannak felszerelve. Ez a konstrukciós választék és az adagolószerkezet hidrosztatikus hajtása – a biogáz, silókukorica, kalászos gabonaszilázs, és szálas szenázskészítés szecskahosszúság igényét (3,5 mm-től ~ 40 mm-ig) fokozatnélküli változatban kielégíti. A Big X-hez rendfelszedő adapter, sorfüggetlen kukoricaadapter és direkt vágóasztal  csatlakoztatható. A szálas- és tömegtakarmány vonal gépeinek ismertetését a KRONE Premos 5000 mobil, illetve stabil üzemben is dolgozó szántóföldi pelletáló gép – mely 2000 bar nyomással 5 t/h teljesítménnyel dolgozhat – bemutatása zárta.

A következőkben dr. Orosz Szilviától, az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. takarmányanalitikai igazgatójától kapott tájékoztatást a hallgatóság „A korai gabonafélék betakarításának kritikus pontjai” címmel. Az előadásban a hallgatóság hasznos információkat hallhatott a tejelő- és húshasznú szarvasmarha-állomány takarmányozásában egyre nagyobb szerepet betöltő gabonaszilázsnak termesztett kalászos gabonák takarmányozási értékeiről, az emészthetőség és a táplálóanyag-tartalom vonatkozásában. Az előadásban kiemelt hangsúlyt kapott az emészthető rost szerepe, a táplálóérték szempontjából az agrotechnikailag optimális betakarítási időpont megvalósítása, az egy- és kétmenetes betakarítási technológia alkalmazása, valamint a porszennyezés elkerülésének fontossága, végül pedig a száradási idő minimalizálása. Az előzők biztosítására a megfelelő műszaki háttér, gépi kapacitás biztosítása, és nem utolsósorban a pontos gépbeállítás és gépüzemeltetés jelentősége.

A következőkben Jócsák Attila Valkon Kft. erőgép-kereskedelmi vezető ismertette a forgalmazott VALTRA traktorkínálatot az A 4 széria 3-4 hengeres, 80–130 LE teljesítménykategóriájú gépekkel kezdődően. Az új T 4 széria gépei 6-hengeres, 155–270 LE teljesítményű traktorral és Powershift vagy fokozatmentes váltóval vannak szerelve. A VALTRA márka legnagyobb, S sorozatú, 270–300 LE-s változatai fokozatmentes váltóval, hidraulikus irányváltóval vannak szerelve. A rendezvény szántóföldi bemutatóján a VALTRA traktorokat közelről is megtekinthették, illetve a szálastakarmány-betakarító gépeket az energetikailag megfelelő VALTRA típusokkal üzemeltetve láthatták az érdeklődők.

A Valkon Kft. gépkínálatából a KRAMER gyártmányú rakodógép-konstrukcióinak ismertetését hallgathatták meg az érdeklődő szakemberek Bárth Gábor termékmenedzser előadásában. A KRAMER GmbH, a Wacker Neuson csoport tagja 1959 óta fejleszt és gyárt rakodógépeket, 1987 óta összkerékhajtású, négykerék-kormányzású magajáró változatokat. A Valkon Kft. kínálatában három konstrukciós változat szerepel – fix alvázas homlokrakodók, homlokrakodók teleszkópos gémmel, és négykerék-kormányzású teleszkópos rakodógépek. A különböző nagyságrendű és emelőképességű gépek dízelmotorral szerelt változatai mellett a KRAMER KL25.5 e akkumulátoros, teljesen elektromos hajtású is megtalálható.

A KRAMER rakodógépek három konstrukciójából a teleszkópos gépek munkáját láthatták

Az előadásokat követően az érdeklődő szakemberek a szántóföldi bemutatón tekinthették meg a KRONE korszerű szálastakarmány gépsorát a széna-szenázskészítés technológiában, az üzemeltető VALTRA könnyű- és középnehéz, univerzális traktorokkal, és a technológiához kapcsolódó KRAMER rakodógépeket.

A szálastakarmány-betakarítási technológia munkaműveleteinek megfelelően elsőként a KRONE szálastakarmány-betakarító gépeinek széles típusválasztékából – a kaszálás gépei közül a tárcsás kaszálógépcsaládból – egy hátsó függesztésű ActiveMow R 280 2,8 m munkaszélességű, könnyített vázkeretű, szársértő nélküli változat került bemutatásra. Az ActiveMow kaszacsalád 5 tagból, 2,05-2,44-2,83-3,22-3,61 m munkaszélességű típusokból áll.

A kisebb teljesítményű traktorokhoz kifejlesztett ActiveMow függesztett kasza

A továbbiakban az EasyCut tárcsás kaszálógépcsaládból egy hátsó függesztésű bal- és jobboldali EasyCut, és mellső függesztésű tárcsás kaszából álló gépkombináció került bemutatásra.

A KRONE EasyCut – R 280 - R 320 - R 360 - R 400 – hátsó függesztésű tárcsás kaszák az üzemeltető traktor hátsó függesztő berendezéséhez csatlakoznak. A bemutatott EasyCut kaszák fűfélékhez „V” ütőujjas, pillangósokhoz gumihengeres szársértővel szerelhetők fel. Az EasyCut kaszacsalád hátsó függesztésű tagjainál a kasza vázszerkezete, a kiemelő mechanizmus a kaszaszerkezet súlypontjában van megfogva. Ez a megfogás, és a paralelogramma felfüggesztés egyrészt nagyon jó kereszt- és hosszirányú talajkövetést biztosít, másrészt csökkenti a kaszagerendely oldalirányú igénybevételét. Az EasyCut R sorozat hátsó függesztésű kaszacsalád tagjai 2,73-3,16-3,60 és 4,04 m munkaszélességgel készülnek. Az EasyCut mellső függesztésű F/M változatai 2,73-3,16-3,60 m, az F pedig 2,71-3,14-3,57 m munkaszélességgel készülnek.

Az érdeklődők a bemutatón megtekinthették a mellső függesztésű, tárcsás kaszából és KRONE gyártmányú rendfelszedő pótkocsiból álló szerelvényt. Az így kialakított gépkapcsolat a kaszálást, rendfelszedést, szállítást is egy menetben elvégzi. A rendfelszedő kocsi bontóhengere az ürítés során egyenletes kijuttatást tesz lehetővé, ami a silótöltésnél jelenthet előnyt, míg a kihordószalagokkal szerelt változat a zöldtakarmányt az állatok elé az etetőútra közvetlenül kiosztja.

A KRONE GmbH tárcsás kaszái között a gyártmányskálán vontatott gépek, függesztett kasza gépkombinációk és magajáró gépek is szerepelnek. A KRONE tárcsás kaszák gumihengeres és V-ütőujjas szársértővel is felszerelhetők.

A KRONE tárcsás kaszák SmartCut gerendelye zárt, hegesztett, karbantartásmentes konstrukció, a kopóalkatrészek edzett, hőkezelt acélból készülnek és cserélhetőek. A kaszatányér biztosítása egyszerű, törés esetén csak a feszítőhüvely törik és az cserélhető.

A kaszálást követő munkaműveletben a rendterítésben egy szállítási helyzetben összecsukható KW 7.82 rendterítő szerepelt, mely 7,8 m munkaszélességgel tud dolgozni. A rendterítő család pedig 4-6-8-10-12-14-18 forgórészes verziókat tartalmaz. A KW rendterítő gépcsalád tagjai forgórészeinek villakarjai fixen vannak rögzítve a forgórészek tányérjaihoz, tehát a rugósujjak nem fordulnak el. A KW sorozat kisebb munkaszélességű változatai, függesztett 4,6–10,95 m, míg a nagyobb munkaszélességű, KW-T sorozat félig függesztett kivitelben 5,5–15,25 m munkaszélességgel készülnek. A vontatott gépek 7,8–19,6 m munkaszélességű változatok.

A KW sorozatú rendterítők „Lift” ujjai kíméletes anyagkezelést végeznek

Rendrakásban a nagyobb munkaszélesség tartományban a vezérelt ujjas, két forgórészes, szállítási helyzetben felcsukható SWADRO TS 620 Twin oldalra rakó gép került bemutatásra. A két forgórészes TS / Twin gép munkaszélessége 6,2-6,8-7,4 m, a három forgórészes változaté 9,7 m, a forgórészekre szerelt villakarok száma 10/13 – 2 x 13, 1 x 10 + 2 x 13 db. A középre rakó két rotoros gépek 6,4–10,0 m munkaszélességben választhatók. A négy forgórészes SWADRO 1400-as gép 11,0–13,5 m, a 2000-es hat forgórészes változat 10–19,0 m munkaszélességű. A KRONE vezérelt ujjas rendrakók vezérlőpályája keményfémből készült és különlegessége, hogy nem igényel kenést.

Bemutatásra került az új fejlesztésű állandókamrás, de különböző beállított átmérőjű hengeres bálák készítésére alkalmas Comprima bálázógépcsalád F155 XC típusa. A Comprima hengeres bálázógépcsalád V150 - V150 XC és V180 - V180 XC tagjai pedig változókamrás gépek. A hengeres bálázógépcsalád tagjait sze­názskészítésre is alkalmazzák. Ebben az esetben a 65–70% nedvességtartalmú szálas anyagot fóliába kell csomagolni. A csomagolás átfedése a tárolási időtől függően 18–30-szori lehet. A bemutatón e célból a SITREX WR1800 szerepelt. A sze­názsbálák egyébként kiváló minőségű és beltartalmú takarmányt tartalmaznak. A körbálázóknál újdonságként került bemutatásra a fóliával való kötözés.

A bálázók sorát a KRONE szögletes nagybálázógép-család BP 1290 (HDP) tagja zárta. Az 1200 x 900 mm bálakeresztmetszettel dolgozó géppel nagy bálatömörség érhető el, ez lehetővé teszi akár az 500 kg és annál nehezebb bálák készítését is. A szögletes nagybálázók szerepe, használata a takarmány áruszerepének kialakulásával, és a szalmafélék, kukoricaszár ipari felhasználásával egyre nő.

A bemutató utolsóként szereplő gépe a BIG X magajáró szecskázógépcsalád 530 LE-s motorral szerelt változata volt. A szecskaméret fokozatmentesen állítható be 3,5–40 mm között. A BIG X egyes típusai 2x10, 2x14, 2x16, 2x18 és 2x20 késes dobbal is készülhetnek.

A szálastakarmány-betakarítási technológiához kapcsolódóan a résztvevő szakemberek a KRAMER négykerékhajtású első kerék, négykerék és oldalazó kormányzással is üzemelő teleszkópos rakodóját is láthatták különböző bálafogó szerszámmal felszerelve hengeres és szögletes nagybálák rakodásában.

Dr. Kelemen Zsolt

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Valtra fülke a kezelő kényelméért

Valtra fülke a kezelő kényelméért

A finnországi Valtra gyár jelenlegi fülkéi természetesen ROPS és FOPS bevizsgáláson estek át. Ezzel nem elégednek meg a fejlesztőmérnökök, a fülkekial...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!