2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Az Arysta-fejlesztések ötvözik a hagyományos és a biológiai megoldásokat

Agro Napló
2015-ben az Agriphar, a Chemtura és akkori Arysta vállalatok egyesítésével létrejött Arysta LifeScience 2017-ben közel 2 milliárd dollár éves forgalmat ért el. Legjelentősebb piacai Európa, Közel-Kelet és Afrika együtt adta forgalma 38 százalékát.

Tom Archer, Véglesi János, Lubos Kol

2018 júliusában újra tulajdonosváltásról jelentek meg a hírek a világsajtóban, miszerint az UPL megvásárolja az Arysta LifeScience-t – jelentette be Lubos Kol kereskedelmi igazgató (CZ, SK, HU) a Siófokon megrendezett kereskedői partnertalálkozón. Az indiai illetőségű UPL a világ egyik vezető generikus gyártójaként aktív hatóanyagokat állít elő, míg az Arysta a fejlesztésekben élenjáró vállalat. Tevékenységeik, ezenfelül földrajzi erősségeik szempontjából is jól kiegészítik egymást.

Az Arysta a klasszikusan nagy szántóföldi kultúrákban nincs jelen, de a kétszikű növényeknél az egyszikű gyomok irtására szolgáló graminicidek, illetve a burgonya regulátorok területén, almában a széles növényvédelmi technológiai ajánlatával, valamint a biostimulátorok piacán Európa szinten vezető vállalat. Átmenetet képez egy innovatív és egy generikus cég között – hangsúlyozta Lubos Kol.

Lubos Kol

Az előzőekben felsorolt speciális szegmensekben élenjárva a generikus termékeivel – a 150 fős európai fejlesztői háttér lehetőségeit kihasználva – olyan kombinációkat és hozzáadott értékeket kíván létrehozni, amelyek valódi megoldást nyújtanak a gazdálkodóknak a növénytermesztés legújabb kihívásaira.

A víziójuk kirajzolódni látszik, miszerint ötvözni kívánják a hagyományos ajánlataikat a biológiai megoldásokkal – hangsúlyozta lapunknak Véglesi János, az Arysta LifeScience Magyarország Kft. ügyvezetője. Világszinten tapasztalható tendencia a biostimuláns készítmények robbanásszerűen növekvő használata. Ennek számos oka van, a termés minőségének és mennyiségének javításától kezdve, a környezet vegyszerterhelésének mérséklésén át, a mind egészségesebb élelmiszerek iránti növekvő igény. Ezt a tendenciát felismerve az Arysta az elmúlt években biostimulátor kínálatának gyors ütemű bővítésébe kezdett.

Biológiai megoldásaik jól illeszkednek az európai trendbe, hiszen a szabályozások, így a fenntartható mezőgazdaság követelményrendszerének célja a szermaradékmentes, egészséges élelmiszer előállítása.

A BioSolutions portfóliójukat 3 termékkörre különítették el

A BioStimulant szegmenst 40 év szakmai tapasztalat viszi előre, vezértermékük a magyar termelők körében is már jól ismert Atonik, amely hatóanyagainak egyedülálló hatása, hogy segíti a növényt a környezet káros hatásaira való gyors reagálásban, valamint a kártevők és kórokozók által okozott stressz gyors kivédésében. A Rooter készítményük ősszel kerül bevezetésre repcében, amely a gyökérfejlődés és -növekedés aktivátora. Abban különbözik a többi készítménytől, hogy nem a növény föld feletti részeit serkenti, hanem a gyökérrendszer növelésében vesz részt. A kukoricavetőmag-szaporításra fókuszálva vezetik be jövő tavasszal a Zeal növénykondicionáló készítményüket.

A BioControl termékcsoportba tartozó készítmények közös jellemzője a szermaradékmentes védelem. A termelők körében már jól ismert Carpovirusine természetes védelmet biztosít az almamoly és a keleti gyümölcsmoly ellen, mindeközben nem okoz kárt a hasznos rovarokban és szermaradvány sem halmozódik fel. A Vacciplant laminarint tartalmaz, amely számos olyan kórokozó ellen nyújt védelmet szermaradványmentesen, mint a varasodás és tűzelhalás. A termék kiváló eszköz a kórokozókkal szembeni ellenállóképesség kialakításában.

Az Innovative Nutrients csoport az innovatív tápanyagok körét fémjelzi, azon lombtrágya készítményekét, amelyek speciális problémákat hivatottak megoldani.

A csávázószerpiac jelentős, világviszonylatban a növényvédelmi szegmens mintegy 8%-át teszi ki – kezdte előadását Tom Archer, az Arysta csávázószerekért felelős regionális marketingigazgatója. Hangsúlyozta, rendkívüli hatással lesz a piacra a neonikotinoidok 2019-es évtől való korlátozása. Kihívást jelent majd a triadimenol, tiram, tebukonazol, ciproconazol és prokloráz tartalmú készítmények közeljövőben történő kivonása. E szabályozások következtében a figyelem a biológiai csávázószerek irányába fordul. Jó iránynak ígérkezik tehát, hogy az Arysta csávázószer-fejlesztések fókuszában már egy ideje a biológiai megoldások állnak. Készítményeiket a hozzáadott érték alapján rangsorolják.

Tom Archer

Az alapot az egy aktív hatóanyagot tartalmazó szerek jelentik, őket követik a szélesebb gombaspektrumot lefedni képes, két aktív hatóanyag-tartalmú készítmények. Még fejlettebbek a biológiai hatóanyagot is tartalmazók, továbbá azok a lehetőségek, amelyek javítják a vetőmag minőségét (megfelelő szín, magfolyás). A ranglétra csúcsán helyezkednek a talajlakó kártevők ellen kifejlesztett készítmények, ezek biztosítják a legmagasabb hozzáadott értéket. Előremutató megoldás a mikroemulziós (ME) csávázási technológia, amelynek szabadalma az Arysta tulajdona. Vados Csaba csávázószer termékfelelős előadásában kiemelte a mikroemulziós csávázószer család első tagját, a Rancona 15ME-t, amely néhány éve jelent meg a piacon. Modern formulációjának köszönhetően egyre szélesebb körű a felhasználása, porüszög és a különböző fuzárium fajok ellen javasolják. Korlátozás nélkül alkalmazható az AKG programok minden előíráscsoportjában csakúgy, mint a kombinált hatóanyagú, magas koncentrációjú készítmény, a Rancoma i-Mix. A csávázószerek egyre népesebb köréből nemcsak egyedi formulációja, hanem a hatóanyagok magas szintű tudása is kiemeli. A készítményben az alacsony dózis magas koncentrációjú hatóanyag-kombinációval párosul.

Vados Csaba

A Signal 300 ES rovarölő csávázószerük a csócsároló lárvája és más talajlakó kártevők, pl. drótférgek, pajorok ellen biztosít hatékony védelmet. Jó szolgálatot tesz a készítmény ott, ahol kalászos kalászost követ.

Két hatóanyag szinergizmusának következményeként biztosít dupla védelmet a világ legnépszerűbb csávázószere, a Vitavax 2000. A készítmény csírázást serkentő hatása (karboxin hatás) szélsőséges helyzetben van segítségünkre, akár túl mélyre vagy sekélyre vetettünk, netán szélsőségesen száraz vagy nedves, túl meleg vagy túl hideg magágyba juttattuk a vetőmagot.

Az európai régió több országáért felelős szakemberek előadásából jól kirajzolódott, hogy a következő időszakban – a hatóanyag-betiltások következtében – új irányt vesz az európai növényvédelem, amelyben egyre jelentősebb szerep jut a biológiai megoldásoknak.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!